Introductie
Je werkt bij een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), provincie, gemeente, waterschap of uitvoeringsdienst. En je hebt een rol waarin je veel met de Omgevingswet te maken hebt. Je bent bijvoorbeeld omgevingsregisseur, ketenregisseur, vergunningverlener of casemanager. Of je werkt binnen het domein toezicht en handhaving. Aan deze opleiding worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld. Deze opleiding verzorgen wij op HBO-niveau.
Omschrijving
In de Virtual Classroom wordt de klasruimte digitaal nagebootst en volg je live les via de computer. De lessen zijn klassikaal en interactief, waardoor de les niet heel anders is dan normaal. Je kunt tijdens de les direct vragen stellen aan de docent, werken aan opdrachten en discussiëren met medestudenten. Op deze manier kun je veilig vanuit huis studeren. Het enige dat je nodig hebt is een werkende internetverbinding. Je ontvangt duidelijke instructies over het inloggen en het gebruik en er is technische ondersteuning mochten er problemen zijn.
Participatie is een belangrijk deel van de Omgevingswet. Misschien zelfs wel het belangrijkste nieuwe deel van deze wet. Maar wat betekent dit? En hoe geef je die participatie in de praktijk vorm? Je ontdekt het in de opleiding Participatie onder de Omgevingswet. Je leert wat het verschil is tussen participatie, inspraak en burgerinitiatief. Ook maak je kennis met de grenzen van participatie. Oefeningen helpen je om participatie direct toe te passen in de praktijk.
Opleidingskenmerk(en)
Vakopleiding
Leerplan
In deze vakopleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:
Thema 1: Participatie en de invloed van de Omgevingswet
(1 dag)
- De plaats van participatie binnen de Omgevingswet
- Participatie: niet nieuw wel anders
- Het onderscheid tussen participatie, inspraak en burgerinitiatief
- De grenzen van participatie
- Invloed van participatie op de rol van stakeholders
Thema 2: Participatie en maatschappelijk draagvlak
(1 dag)
- Stimuleren van participatie en maatschappelijk draagvlak
- Participatie in een omgevingsplanprocedure
- Betrokkenen en rolverdeling bij het participatietraject
- Handvatten voor het vormgeven van beleid en participatietrajecten
Thema 3: Participatie in de praktijk
(1 dag)
- Beschrijving van een ontwerpplan voor de burger, bedrijven en RUD’s in duidelijke taal
- Werken met casuïstiek vanuit de praktijk
- Flexibel en wendbaar omgaan met bezwaren en initiatieven
- Handvatten voor een betere en gedragen besluitvorming
Leerdoel(en)
Tijdens de lessen is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheden om in de praktijk te oefenen met nieuwe kennis en vaardigheden. De lessen worden verzorgd door docenten die zelf met beide benen in de praktijk staan. Door hun kennis van het vakgebied kunnen ze jou uitstekend helpen de vertaling te maken naar je eigen werkzaamheden en organisatie. Dat doen zij onder meer door oefeningen en het geven van praktijkvoorbeelden. Ook de interacties met medestudenten spelen hierin een belangrijke rol.
Toelating
Aan deze opleiding worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld. Deze opleiding verzorgen wij op HBO-niveau.
Diploma uitreiking
Je sluit de module af met een praktijkgerichte opdracht. Bij een voldoende beoordeling ontvang je het diploma ‘Participatie onder de Omgevingswet’ van Bestuursacademie Nederland.