Introductie
Deze training is geschikt voor iedereen die te maken heeft met de uitvoering van de nieuwe Wet inburgering, zoals kwaliteitsmedewerkers en casemanagers.
Deze training vormt een verdieping op de Wet Inburgering 2021 - E-learning. In de e-learning wordt de wet- en regelgeving van de wet besproken, in deze verdiepende training ligt de nadruk op de praktijk. Je krijgt hierbij praktische handvatten aangereikt die je helpen de wet in de praktijk toe te passen.
Omschrijving
In de Virtual Classroom wordt de klasruimte digitaal nagebootst en volg je live les via de computer. De lessen zijn klassikaal en interactief, waardoor de les niet heel anders is dan normaal. Je kunt tijdens de les direct vragen stellen aan de docent, werken aan opdrachten en discussiëren met medestudenten. Op deze manier kun je veilig vanuit huis studeren. Het enige dat je nodig hebt is een werkende internetverbinding. Je ontvangt duidelijke instructies over het inloggen en het gebruik en er is technische ondersteuning mochten er problemen zijn.
In het nieuwe inburgeringsstelsel hebben de gemeenten een regierol en zijn zij verantwoordelijk voor het aanbieden van inburgeringstrajecten op maat en de kwaliteit hiervan. Deze verandering stelt eisen aan expertise, samenwerken en kwaliteit van werkprocessen. In dit traject maak je met veel verschillende instanties en organisaties afspraken om het inburgeringstraject zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hoe werk je samen met deze organisaties? En hoe maak je afspraken, volg je deze op en evalueer je ze? Daarnaast maken we de verbinding met de andere onderdelen van het sociaal domein. Hoe zijn de zaken omtrent inburgering in jouw gemeente geregeld? Is dat vergelijkbaar met andere gemeenten? En wat zijn de voor- en nadelen van elke vorm? Wat is jouw mensbeeld? Welke situaties verwacht je in de praktijk tegen te komen? Aan de hand van praktijkcases van de deelnemers bespreken we de eisen vanuit de nieuwe wet.
Opleidingskenmerk(en)
Trainingen
Leerplan
In de training komen de volgende onderwerpen aan bod: Inleiding op de nieuwe Wet inburgering
- Korte inleiding over wet- en regelgeving en inrichting van het stelsel
- Hoe is het in jouw gemeente geregeld
- Wat zijn gemeenschappelijke delers en de verschillen met die van andere gemeenten
Regiehoudersrol en opdrachtgeverschap
- Samenwerking met verschillende instanties en organisaties
- Verbinding met andere beleidsterreinen binnen het sociaal domein
Risico’s, valkuilen en aandachtspunten
- Misbruik van de Z-route
- Geen hulp vragen als uiting van een culturele achtergrond
- Rol van de vrouw
- Tolken door kinderen
- Kinderopvang, kinderopvang regelen
- Aanbieders die vanuit een hulpgedachte werken en je doelstelling om mensen snel zelfstandig mee te laten doen in de gemeenschap
- Rechten en plichten in balans
- Achterover leunen
Leerdoel(en)
Tijdens de lessen is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheden om in de praktijk te oefenen met nieuwe kennis en vaardigheden. De lessen worden verzorgd door docenten die zelf met beide benen in de praktijk staan. Door hun kennis van het vakgebied kunnen ze jou uitstekend helpen de vertaling te maken naar je eigen werkzaamheden en organisatie. Dat doen zij onder meer door oefeningen en het geven van praktijkvoorbeelden. Ook de interacties met medestudenten spelen hierin een belangrijke rol.