Introductie
De MBO-opleiding Mediavormgever leidt tot een wettelijk erkend MBO 4-diploma. Studeer flexibel thuis, altijd met persoonlijke begeleiding.
Omschrijving
Ben je creatief, wil je graag dingen maken en vind je het leuk om met de computer te werken? Dan is de opleiding MBO Mediavormgever echt iets voor jou. Met deze opleiding behaal je een wettelijk erkend MBO 4-diploma. Daarmee zien werkgevers je graag komen!
Grafische vormgeving of mediavormgeving is een afwisselend beroep waar je veel kanten mee op kunt. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het vormgeven van (online) advertenties, posters, huisstijlen, folders, digitale tijdschriften, interactieve documenten of verpakkingen. Daarbij gebruik je grafische software en (typo-)grafische technieken.
De opleiding MBO Mediavormgever bereidt je goed voor op de praktijk. Je doet bijvoorbeeld kennis op over vormgeving, communicatie en marketing. Ook leer je moeiteloos werken met veelgebruikte Adobe-programma's zoals Photoshop, Illustrator en InDesign. Naast de vaste onderdelen volg je een aantal keuzevakken. Een goede manier om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt!
Baanperspectief
Video: Maak kennis met het beroep
Beschrijving
De opleiding MBO Mediavormgever bestaat uit verschillende onderdelen:
Algemene modules
Deze modules moet iedere MBO 4-student volgen. Je volgt bijvoorbeeld modules Nederlands en Rekenen.
Beroepsspecifieke modules
Dit zijn de modules die horen bij het vak mediavormgeving. Je leert bijvoorbeeld over vormgeving, communicatie, marketing en projectmanagement. Ook leer je werken met Photoshop, Illustrator en InDesign.
Keuzevakken
Je volgt twee of drie vakken naar keuze (afhankelijk van het aantal studiebelastingsuren dat bij een vak hoort). Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een module over lean en creatief werken of een module over ondernemend gedrag. De LOI biedt een groot aantal keuzevakken. Er zit dan ook zeker iets voor je bij!
Stage
Tijdens de stage pas je de kennis die je hebt opgedaan, toe in de praktijk. Ook oefen je je vaardigheden.
Je begint pas in de loop van de opleiding met de stage. Het is dus niet nodig om meteen bij de start van je opleiding al een stageplaats te hebben.
Module
Modules die voor iedere MBO-opleiding op dit niveau gelijk zijn: Loopbaan en burgerschapLoopbaan en burgerschap Deze module bestaat uit twee delen. In het deel Burgerschap leer je over een aantal belangrijke onderdelen van de Nederlandse samenleving. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. de Nederlandse politiek, mens en arbeid, de burger als consument en vitaal burgerschap. Het deel Loopbaan draait om jou als professional. Je krijgt meer zicht op je kwaliteiten, mogelijkheden en de reden om een bepaalde keuze te maken. Ook onderzoek je wat voor baan bij jou past en hoe je zelf invloed kunt hebben op je loopbaan. Verder komt het opbouwen van een (professioneel) netwerk aan bod.
Rekenen niveau 4Rekenen niveau 4 In deze module leer je rekenen op MBO 4-niveau. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- grootheden en eenheden
- oriëntatie in de twee en driedimensionale wereld
- verhoudingen herkennen en gebruiken
- procenten gebruiken
- omgaan met kwantitatieve informatie
Nederlands 3FNederlands 3F Deze module brengt je mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid op niveau 3F, het niveau dat hoort bij een MBO 4-opleiding. Je werkt aan je mondelinge taalvaardigheid, leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en luistervaardigheid. Ook is er aandacht voor taalverzorging en taalbeschouwing.
EngelsEngels Kennis van de Engelse taal is noodzakelijk voor iedereen. In deze module leer je Engelse teksten lezen en Engels verstaan op B1-niveau (halfgevorderd) en gesprekken voeren, spreken en schrijven op A2-niveau (beginner).
Specifieke modules voor deze opleiding: Communicatie voor de mediavormgeverCommunicatie voor de mediavormgever Tijdens deze module leer je verschillende gespreks- en communicatieve vaardigheden die van belang zijn bij het werken als mediavormgever. • Kernbegrippen communicatie. • Gesprekstechnieken. • Overleggen, informeren en samenwerken. • De mediavraag vertalen naar een ontwerpidee. • Publiceren op verschillende platforms zoals social media. • Overtuigend presenteren. • Feedback geven en ontvangen.
Adobe Photoshop AdvancedAdobe Photoshop Advanced In de grafische sector wordt het programma Photoshop veelvuldig gebruikt. Daarom leer je in deze module omgaan met dit veelzijdige programma. Je leert o.a. de basishandelingen, werken met lagen en selecties, maskers maken en toepassen met overvloeimodi en filters, en werken met tekst. Ook het illustreren (schilderen en tekenen met Photoshop) komt aan bod. Je leert o.a. over de bestandsindelingen van Photoshop en werken met Bridge en MiniBridge. Ook ga je verder met illustreren en met het maken van maskers en het toepassen ervan met overvloeimodi en filters. Je leert RAW importeren, foto’s bewerken en retoucheren. Tot slot wordt ingegaan op kleurbeheer binnen Adobe Suite en het gekalibreerd printen van documenten.
Projectmanagement voor de mediavormgeverProjectmanagement voor de mediavormgever In deze module leer je plannen maken en werkzaamheden organiseren. Aan het eind van de module heb je de kennis om opdrachtinformatie te analyseren, een advies uit te brengen, een plan voor een media-uiting op te stellen en de voortgang – planning en budget – te bewaken. Aan het eind van de module heb je o.a. kennis over de volgende onderwerpen: • Werkvormen in een organisatie. • Kenmerken van een project en fasering. • Agile aanpak. • Behoefte inventarisatie en analyse van gegevens. • Beheersfactoren en bewaken en beheersen. • De business case van een project. • Business case opstellen. • Kosten binnen een project en de kostenbegroting. • Projectplan, faseplan en plan van aanpak. • Projectorganisatie, rollen en projectuitvoering. • Soorten risico’s, risicoanalyse, risicomanagement en omgaan met risico’s. • Rapportages, opstellen rapportages en evaluaties.
Kunst en designKunst en design Deze module geeft je een overzicht van de geschiedenis op het gebied van kunst en cultuur. Daarbij komen in vogelvlucht de achtergronden en verschillende stijlen van kunst door de eeuwen heen aan bod en leer je deze begrijpen en herkennen.
VormgevingVormgeving Deze module behandelt het opzetten van een concept en een ontwerp. Hoe geef je vorm aan je idee? En welke stappen kent dat proces? Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. illustratief tekenen, moodboards en typografie.
Wet- en regelgeving voor de mediavormgeverWet- en regelgeving voor de mediavormgever Tijdens deze module krijg je kennis over relevante wet- en regelgeving. Onderwerpen die aan bod komen, zijn: • Intellectuele eigendom. • Auteursrecht. • Persoonlijkheidsrechten. • Collectieve rechten. • Portretrecht. • Modellenrecht. • Merkenrecht. • Octrooirecht. • Arbo.
Adobe Illustrator Adobe Illustrator Je leert werken met het vector georiënteerde programma Illustrator. Onderwerpen die daarbij aan bod komen, zijn o.a.: • het verschil tussen Illustrator, InDesign en Photoshop • het basisgereedschap gebruiken • tekenen en transformeren van objecten • werken met kleur en transparantie en colormanagement • werken met fonts, tekst en lay-out • werken met effecten en stijlen • importeren van verschillende soorten bestanden, tekst en beeld • maken van grafische objecten, diagrammen, tabellen, stansvormen • werken met beeld • exporteren van verschillende soorten bestanden (voor web, print, crossmedia etc.)
Adobe InDesignAdobe InDesign In deze module leer je werken met het DTP-pakket InDesign. Daarbij leer je o.a. werken met tekst, tabellen en afbeeldingen. Ook leer je kleur en transparantie begrijpen. Daarnaast komt het maken van en werken met lange documenten en interactieve documenten aan bod. Tot slot leer je importeren en exporteren voor crossmedia en omgaan met prepress en printen.
Grafische kennisGrafische kennis De module biedt specifieke kennis op het gebied van drukwerk. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. drukmethoden, rasterpercentages, resolutie, compressie, kleurruimte, bestandsformaat, overdrukken, uitsparen, afvlakking en kleurovervul.
Marketing/personal brandingMarketing/personal branding In deze module leer je hoe je je werkgever én jezelf het beste kunt profileren. Daarnaast leer je ook je eigen unieke drijfveren en talenten hierin vorm te geven. Met een open houding, nieuwsgierigheid en eigen initiatief weet je dit aan het eind van de module te vertalen naar een portfolio.
KeuzedelenKeuzedelen De keuzedelen bieden een verbreding of verdieping van je kennis en maken het mogelijk om je opleiding nog beter aan te laten sluiten bij je wensen en interesses. Zo volg je bijvoorbeeld modules die aansluiten bij de vervolgopleiding die je wilt volgen of die je een voorsprong geven voor als je straks gaat solliciteren.
Agile game productieAgile game productie Dit keuzedeel gaat over de organisatie van een gameontwikkelproces waarbij sprake is van een agile werkwijze met een 'production pipeline'. Hierbij werken verschillende gamespecialisten samen aan één product. Hun deelproducten moeten dan ook naadloos op elkaar aansluiten. Goed teamwork is daarbij ontzettend belangrijk. Tijd is geld. Het werk slim aanpakken en met elkaar afstemmen is dan ook essentieel.
Internationaal I: Overbruggen (interculturele) diversiteitInternationaal I: Overbruggen (interculturele) diversiteit We leven en werken samen met mensen uit allerlei culturen. Dit keuzedeel leert je goed omgaan met culturele diversiteit tussen mensen. Je wordt je bewust van verschillen in bv. omgangsvormen en communicatie.
Lean en creatiefLean en creatief Lean en creatief werken draait om toekomstgericht en (pro)actief handelen in een snel veranderende omgeving. Dit keuzedeel biedt je de mindset en toolset die je hiervoor nodig hebt. Je leer bijvoorbeeld een heldere (klant)vraag formulieren, kritisch kijken naar de effectiviteit van (bedrijfs)processen, creatieve en innovatieve oplossingen en verbeteringen verzinnen en je ideeën op overtuigende wijze presenteren.
Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) In dit keuzedeel ontwikkel je je eigen ondernemend gedrag. Je onderzoekt jezelf, je (werk)omgeving en verbetermogelijkheden. Je signaleer mogelijkheden voor verandering en innovatie en neemt initiatieven in je werk.
Ondernemerschap MBOOndernemerschap MBO Wat komt er allemaal kijken bij het starten en runnen van je eigen onderneming? En welke vakkennis en vaardigheden heb je nodig als kleine zelfstandig ondernemer? Dat is waar dit keuzedeel op ingaat. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. het voeren van een kleine onderneming op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau, het runnen van een onderneming volgens een plan, het bepalen van de reikwijdte en inrichting van je werkzaamheden en het inspelen op je omgeving.
Voorbereiding HBOVoorbereiding HBO Dit keuzedeel is bedoeld als voorbereiding op een HBO-opleiding. Hoe kies je een passende HBO-opleiding? Welke competenties ga je in een HBO-opleiding ontwikkelen? Je leert een goede keuze maken voor een opleiding, informatie voor opdrachten zoeken, selecteren en analyseren, samenwerken in projectgroepen en reflecteren op gedrag en resultaten. Na afronding ben je klaar voor een vliegende start in het HBO!
Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen. Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld.
Wel gaan we ervan uit dat je zelf beschikt over eventuele benodigde software. Van de meeste pakketten zijn online trialversies beschikbaar die je gedurende een beperkte periode gratis kunt gebruiken.
Voor een soepele start van je studie organiseert de LOI een online bijeenkomst via virtual classrooms: de MBO Kick-off. Tijdens de online bijeenkomst die ongeveer twee uur duurt, maak je via een live verbinding kennis met je medestudenten en word je snel wegwijs gemaakt in de opleiding. Hoe zit de opleiding in elkaar? Hoe pak je de studie aan? Hoe werkt de online leeromgeving? Hoe vind je een stageplaats? Kortom: de basis voor een goed begin en soepel verloop van de opleiding.
Onze studenten zijn heel enthousiast over de MBO Kick-off! Gemiddeld geven zij deze een 8 als rapportcijfer.
Toelating
Je kunt je inschrijven voor deze opleiding als je bij de start 18 jaar of ouder bent en in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:
- Een diploma VMBO kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- MBO-diploma niveau 2 of 3.
- Diploma LBO, VBO of MAVO.
- Overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
- LOI-diploma MBO-basisopleiding (afkomstig uit een MBO-opleiding op niveau 4).
- LOI-diploma kort MBO-programma (afkomstig uit een MBO-opleiding op niveau 4).
Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen, maar ben je 18 jaar of ouder (op de dag van het examen), dan is het mogelijk om het Toelatingsexamen 18+ af te leggen.