€ 10.419,21 (incl. BTW) Deze vanafprijs is o.b.v. het goedkoopste startmoment.
36 maanden
HBO Bacheloropleiding
NTI
Ben jij geïnteresseerd in veiligheidsproblematiek of reeds werkzaam bij de landmacht, luchtmacht, marechaussee of brandweer? Dan is de opleiding HBO Integrale veiligheid perfect voor jou! Door het complexer worden van de samenleving nemen bedreigingen voor de veiligheid en leefbaarheid steeds meer toe. Met een brede visie op veiligheidsproblematiek en een integrale benadering voor private samenwerking, kun jij als deskundige in dit vakgebied bijdragen aan een veiligere samenleving. Enthousiast? Lees dan snel verder en kom meer te weten over de opleiding HBO Integrale veiligheid.
Er is een toenemende vraag naar veiligheidsdeskundigen met een brede horizon. Mensen die veiligheidsproblemen niet sectoraal, maar juist integraal benaderen, die niet denken in hokjes, maar in netwerken. Na afloop van de breed georiënteerde opleiding HBO Integrale veiligheid kun je op verschillende plekken aan de slag. Je kunt hierbij denken aan:
Met het wettelijk erkend hbo-getuigschrift Integrale veiligheid op zak kun jij diverse functies uitoefenen. Hierbij kun je onder meer denken aan de onderstaande beroepen:
Ben jij geïnteresseerd in veiligheidsproblematiek of reeds werkzaam bij de landmacht, luchtmacht, marechaussee of brandweer? Dan is de opleiding HBO Integrale veiligheid perfect voor jou! Door het complexer worden van de samenleving nemen bedreigingen voor de veiligheid en leefbaarheid steeds meer toe. Met een brede visie op veiligheidsproblematiek en een integrale benadering voor private samenwerking, kun jij als deskundige in dit vakgebied bijdragen aan een veiligere samenleving. Enthousiast? Lees dan snel verder en kom meer te weten over de opleiding HBO Integrale veiligheid.
Wat kun je na de opleiding HBO Integrale veiligheid?Met je diploma Integrale veiligheid op zak vind jij gemakkelijk een baan. Na het afronden van de opleiding HBO Integrale veiligheid kun jij onder meer aan de slag als:
Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.
Online leeromgeving
Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.
Lees meer
Inclusief vakliteratuurTijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt kwalitatieve studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.
Erkende kwaliteitDeze opleiding heeft een zeer positief eindoordeel gekregen van de NVAO, dé onafhankelijke organisatie die de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen waarborgt. Zo zegt de NVAO dat er “sprake is van een goed op de doelgroep toegesneden, flexibel programma” en dat het docententeam "deskundig, betrokken en enthousiast” is. Lees de volledige NVAO-beoordeling.
In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).
HBO Bachelor Integrale veiligheid 9249Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:
Jaar 1In je eerste studiejaar van de opleiding HBO Integrale veiligheid oriënteer je je op het vakgebied van Integrale Veiligheid. Je maakt kennis met het concept sociaal maatschappelijke veiligheid en volgt algemene vakken die je helpen bij projectmanagement en bestuur.
Inleidende faseJe start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.
In deze module maak je kennis met je toekomstige vakgebied. Duidelijk wordt wat precies een integrale benadering van veiligheid betekent. Wie doet wat als het gaat om de veiligheid in Nederland? Hoe is het georganiseerd? En welke rollen, taken en verantwoordelijkheden horen bij de integraal veiligheidskundige?
In deze module krijg je inzicht in de factoren waarmee je veiligheidsbeleving kunt beïnvloeden en verbeteren. Dat Nederland een relatief veilig land is, betekent nog niet dat alle Nederlanders zich veilig voelen. De politie en gemeente kijken naast de feiten ook naar de gevoelens van burgers als het om veiligheid gaat.
In deze module gaan we dieper in op welke partijen zich bezighouden met de veiligheid in Nederland. Om veiligheidsvraagstukken te kunnen begrijpen en op te lossen, heb je kennis nodig van het 'systeem'. In deze module behandelen we daarom aspecten van bestuurskunde, bedrijfskunde en politicologie.
In deze module ontwikkel je een onderzoekende houding. Als veiligheidsdeskundige moet je een praktijkgericht onderzoek kunnen begrijpen en uitvoeren. Je leert een betrouwbaar onderzoek uitvoeren met waardevolle resultaten. Deze leg je vast in een onderzoeksrapport met conclusies en aanbevelingen.
Tijdens deze module leer je de juiste wet- en regelgeving bij specifieke veiligheidsgevallen op te zoeken en toe te passen. Veiligheid en recht horen bij elkaar. Of het nu gaat om de bevoegdheden van een burgemeester, het anti-pestprotocol van een school, of de veiligheid van voedsel. Er is heel veel wet- en regelgeving rondom veiligheid, en in deze module werp je daar een blik op.
In deze module leer je wat er komt kijken bij de totstandkoming van beleid. Integraal veiligheidsbeleid vormt de basis van de aanpak van veiligheid op vele niveaus. Daarbij is er aandacht voor het creëren van draagvlak voor zowel publieke partijen als private partijen. Verder staan we stil bij actuele veiligheidsproblemen.
In deze opdracht pas je toe wat je het afgelopen jaar geleerd hebt. Je werkt aan een fictieve casus voor de Nederlandse Spoorwegen. Je doet onderzoek naar de veiligheidsbeleving op en rond een station. Naar aanleiding van je analyse schrijf je een adviesrapportage.
In deze opdracht leer je te kijken naar jezelf als veiligheidskundige. Je kunt deze opdracht zien als de basis van je professionele ontwikkeling. Je leert vooral waar je goed in bent en wat je nog verder wilt en kunt ontwikkelen. Tijdens deze opdracht ontwerp en organiseer je een voorlichtingsbijeenkomst over een actueel maatschappelijk veiligheidsthema naar je eigen keuze.
Het tweede jaar van de opleiding staat in het teken van het uitbreiden en verdiepen van je kennis. Je leert over fysieke veiligheid, maatschappelijk integriteit en crisismanagement, maar bijvoorbeeld ook over criminologie.
HoofdfaseIn deze module leer je alles wat nodig is om de kans op calamiteiten te verkleinen. Vallende takken, verkeersongelukken, een vuurtornado na een vreugdevuur, en ga zo maar door. Fysieke veiligheid betekent het voorkomen van ongevallen. Het gaat om bekende veiligheidsonderwerpen als brandveiligheid, verkeersveiligheid en Arboveiligheid.
In deze module leer je meer over 'disruptive events' als natuurrampen, epidemieën en aanslagen. Rampbestrijding en crisisbeheersing komen daarbij aan de orde, net als crisiscommunicatie en massapsychologie. Verder kom je te weten hoe de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden verdeeld worden in de veiligheidsketen.
Deze module gaat over de informatiebeveiliging binnen een bedrijf of organisatie. Informatie wordt op verschillende manieren gebruikt en vereist dus ook verschillende niveaus van beveiliging. Je leert onder andere meer over ISO-normeringen en -certificeringen, KAM-management en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
In deze module gaan we dieper in op het gehele proces achter het succesvol managen van risico's. Risicomanagement is het analyseren, beoordelen en beperken van (bedrijfs)risico's. Hiervoor ontwikkel je beleid waarin je aangeeft welke bedrijfsmiddelen en maatregelen nodig zijn om risico's in te perken.
In deze module gaan we dieper in op het begrip 'digitale veiligheid', wat alles van doen heeft met zaken als hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, en ga zo maar door. Cybercriminelen vinden steeds weer nieuwe manieren om binnen te dringen. Niet alleen in computers, maar ook bankpassen, auto's en telefoons. Daarnaast komt er steeds meer gedigitaliseerde criminaliteit voor zoals internetoplichting en -afpersing. Genoeg stof dus om te behandelen in deze module.
In deze module leer je verschillende criminaliteitsvormen kennen en pas je criminologische theorieën toe op praktijksituaties. Preventie, opsporing en de strafrechtsketen komen daarbij aan de orde. Aandacht is er ook voor terrorisme en de bestrijding ervan, en voor de steeds complexer wordende opsporing en bestrijding van criminaliteit.
In deze opdracht pas je toe wat je het afgelopen jaar geleerd hebt. Je gaat aan de slag met een safety- of securityvraagstuk waarvoor je stapsgewijs een adviesrapportage schrijft.
Deze opdracht staat in het teken van jouw toekomstige rol als veiligheidsdeskundige. Je kijkt ook terug op de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt tijdens je studie de afgelopen jaren. Je gaat in deze opdracht een onderbouwd integraal advies voor een organisatie naar keuze ontwerpen
Voor je specialisatie kun je kiezen uit de minoren Veiligheid in de private sector, Veiligheid in de publieke sector en Criminologie.
Tijdens het derde jaar van de opleiding Integrale veiligheid volg je verschillende vakken en kies je een specialisatie. Je kunt kiezen tussen de minoren Veiligheid in de publieke en private sector, Arbeidsveiligheid en Criminologie. Ook loop je stage en schrijf je een scriptie.
Ondersteuning & verbredingIn deze module leer je over de zaken die een rol spelen in succesvol verandermanagement. Iedereen wil veilig werken, zonder fouten en ongelukken, maar soms vereist dit verandering. We gaan in deze module verder in op veranderstrategieën en veranderplannen, en je leert hoe je hier als veiligheidskundige een rol in kan spelen.
In deze module wordt, aan de hand van concrete voorbeelden van internationale veiligheidsvraagstukken, gekeken naar internationale politieke verhoudingen, wijzen van samenwerken, de verschillende manieren waarop dergelijke vraagstukken bekeken kunnen worden, en de invloed van verschillende zienswijzen op de aanpak van veiligheidskwesties.
In deze module staat leiderschap in organisaties en jouw persoonlijk leiderschap centraal. In veiligheid is leiderschap een centraal thema. Je leert als veiligheidskundige leiderschap te tonen in de omgang met andere professionals, en leiderschap te tonen om je verantwoordelijkheid waar te maken.
Deze opdracht daagt jou als aankomend integraal veiligheidskundige uit om na te denken over de vraag: hoe wordt de organisatie weerbaar tegen disruptieve ontwikkelingen en events? Samen met enkele deskundigen uit je organisatie (een integraal veiligheidskundige werkt immers nooit alleen), ga je met deze vraag aan de slag.
In deze opdracht ga je binnen 3 minuten kort en krachtig te vertellen wie jij bent als veiligheidsadviseur, waar je voor staat als veiligheidsadviseur, en wat je opdrachtgever van jou mag verwachten als veiligheidsadviseur. Het is immers zo dat je als veiligheidsadviseur, naast je inhoudelijke kennis, zeker ook beoordeeld wordt op je persoonlijke professionele competenties.
De opleiding HBO Integrale veiligheid van Hogeschool NTI leidt je op tot een professional in veiligheidsbeleid en veiligheidszorg. Tijdens HBO Integrale veiligheid leer je alles over de veiligheid op het gebied van openbare orde en over het laten samenwerken van verschillende partijen. Hoe kun je bijvoorbeeld de expertise van de landmacht, luchtmacht, marechaussee en/of brandweer gericht inzetten? Tijdens HBO Integrale veiligheid verdiep je je o.a. in deze onderwerpen:
De opleiding HBO Integrale veiligheid bevat verschillende praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Deze zijn verplicht en inbegrepen bij het lesgeld. Tijdens de praktijkbijeenkomsten behandel je de stof met je docent en medestudenten. De stof gaat zo ‘meer leven’. De bijeenkomsten worden door studenten als zeer prettig en leerzaam ervaren. Tijdens deze bijeenkomsten ga je onder andere aan de slag met de thema’s:
Praktijkdagen
Tijdens praktijkdagen krijg je klassikaal les van een deskundige docent met veel ervaring in het werkveld. Je behandelt bijvoorbeeld een casus uit de praktijk, oefent bepaalde vaardigheden in een groepje of houdt een rollenspel. Ter voorbereiding maak je thuis een vooropdracht en na de bijeenkomst begin je aan de eindopdracht. De docent behandelt tijdens de les de theorie die hoort bij de opdrachten.
Je krijgt studiepunten als je aanwezig bent geweest en beide opdrachten hebt afgerond met een voldoende. Een praktijkdag bestaat uit twee blokken van ongeveer 3,5 uur en is meestal zaterdag (overdag), op centrale locaties in Nederland. Via Mijn NTI meld je je hier makkelijk voor aan. Komt een bepaalde dag niet uit? Dan plan je de bijeenkomst gewoon in op een andere datum.
WebinarsNaast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:
Persoonlijke begeleiding
"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".
Lees meer
Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Integrale veiligheid als je een van de volgende diploma's hebt:
Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.
LINK: Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?
Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 79,95. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+ toets.
LINK: Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!
Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.
LINK: Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!
Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier meer over vrijstellingen.
Een stage maakt deel uit van de opleiding HBO Integrale veiligheid. Tijdens je stage breng je jouw opgedane kennis in de praktijk. Wat dacht je van een stage bij een overheidsinstelling, gemeente, brandweer of politie?
StageplaatsTijdens de opleiding HBO Bachelor Integrale veiligheid mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.
Een leuke stageplek vinden via Stage InstituutOm het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.
Stageduur van HBO Integrale veiligheidDe stageduur van de opleiding HBO Integrale veiligheid omvat 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je thuis aan je stageverslag en opdrachten. Je wordt tijdens de stage door een stageadviseur vanuit Hogeschool NTI begeleid. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.
LINK: Niet in staat om stage te lopen? Ga voor een hbo-programma!
Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Integrale veiligheid, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.
Hbo-opleidingen van Hogeschool NTI zijn geaccrediteerd door de NVAO. De opleiding HBO Integrale veiligheid is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Je ontvangt na afronding van de opleiding van Hogeschool NTI het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Integrale Veiligheid. Je mag jezelf dan Bachelor of Arts noemen.
ExamensTijdens HBO Bachelor Integrale veiligheid heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.
Elke dag digitaal examen doenJe kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Integrale veiligheid. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.
HBO Bacheloropleiding