Ergotherapie bij Cliënten in de Laatste Levensfase

Het begeleiden van cliënten en hun mantelzorgers

Vanaf

€ 1.077,00

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Pro Education

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil je weten wat je als ergotherapeut kunt betekenen voor mensen in de palliatieve of terminale fase? Hoe je je kennis en kwaliteiten kunt inzetten? Waar je persoonlijke en professionele grenzen liggen en hoe je omgaat met dilemma’s waar je tegenaan loopt? Deze cursus geeft antwoord op bovenstaande vragen, zodat je deskundig en vaardig bent in het begeleiden van cliënten in de laatste levensfase. Na het volgen van deze cursus kun je ergotherapeutische hulpvragen van deze specifieke doelgroep optimaal beantwoorden.

Resultaat

 • Je weet welke rol passend is voor de ergotherapeut in de palliatieve en terminale fase
 • Je beschrijft aan de hand van de ICF een aantal specifieke kenmerken van de palliatieve en terminale fase van bepaalde aandoeningen
 • Je past bruikbare onderdelen van relevante (para)medische richtlijnen en meetinstrumenten toe op het gebied van de palliatieve en terminale zorg
 • Je verwoordt wat de uitgangspunten van de ergotherapiebehandeling zijn in de laatste levensfase op basis van beschikbare evidence
 • Je hebt zicht op mogelijke samenwerkingsverbanden en kunt ergotherapie met betrekking tot deze doelgroep profileren
 • Je biedt passende ondersteuning bij verlies en rouwverwerking bij de cliënt en mantelzorger (omgeving) of realiseert extra ondersteuning waar nodig
 • Je begeleidt vanuit een empathische, coachende en probleemoplossende houding de cliënt en zijn omgeving, waarbij je niet over je eigen grenzen heen gaat

Aanpak

Doel van deze cursus is dat je na afloop deskundig en vaardig bent in het begeleiden van mensen in de palliatieve en terminale fase en hun mantelzorgers. Je leert via interactieve werkvormen, zoals groepsopdrachten en discussies, hoe je dit doel kunt bereiken. Na het volgen van de cursus kun je de ergotherapeutische vragen van deze specifieke doelgroep optimaal beantwoorden.

De cursus heeft een totale studiebelasting van 31 uur, waarvan 18 contacturen en 13 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 12, het maximum 16.

Professionals

Susanne Niesten is ergotherapeut en heeft veel ervaring in het behandelen en begeleiden van cliënten in hun laatste levensfase. Daarbij richt ze haar aandacht op zowel de wensen van cliënten als hun naasten. Ze houdt van een praktische aanpak met aandacht voor de (verheldering van) behoeften van cliënten. In deze cursus reikt Susanne de cursisten handvatten aan, waarmee zij vaardig en zelfverzekerd aan de slag kunnen gaan met deze vaak intense doelgroep.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Doelgroep

Deze praktische cursus is speciaal ontwikkeld voor ergotherapeuten die (willen) werken met cliënten in de laatste levensfase.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Vergroten van inhoudelijke ­deskundigheid
 • Rol van ergotherapeut bij palliatieve en ­terminale fase
 • Adviseren van mantelzorger
 • Richtlijnen, meetinstrumenten en interventies
 • Samenwerking met andere ­disciplines
 • Afscheid nemen van gezondheid
 • Ethische dilemma’s
 • Ontwikkelen, beschrijven en in de markt zetten van product

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Totaalprijs: € 1.063,50

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Lesgeld: € 825,-

Studiemateriaal: € 75,-

Arrangementskosten: € 75,-

Locatiekosten: € 88,50

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Ergotherapie bij Cliënten in de Laatste Levensfase

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Pro Education - Opleidersscore 8,3

Met recht dé opleider voor paramedici in Nederland
Pro Education is een van de grootste en snelst groeiende opleiders voor paramedici. Het instituut biedt naast erkende bacheloropleidingen in fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek een zeer uitgebreid aanbod van erkende permanente educatieprogramma’s voor de paramedisch professional. Altijd afgestemd op de laatste vakontwikkelingen en op de eigen werkpraktijk.