Introductie
Je werkt of gaat binnenkort werken als (beleids-)medewerker milieu of als handhaver/toezichthouder. Dit kan zijn bij een gemeente, regionale milieudienst, provincie, waterschap, Rijkswaterstaat, politie of douane. Heb je op andere wijze vanuit je functie veel te maken met milieuvraagstukken? Ook dan is deze training zeer geschikt om nieuwe kennis op te doen of je kennis te actualiseren.
Omschrijving
Hoe zit de milieuwetgeving in elkaar? Hoe is het milieurecht ondergebracht in de Omgevingswet (Ow) en hoe hangen de verschillende uitvoeringsbesluiten van de Omgevingswet met elkaar samen? Wat zijn de actuele ontwikkelingen? In deze training verdiep je je in de regelgeving van de Omgevingswet, de verschillende uitvoeringsbesluiten, zoals het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en het Omgevingsbesluit (Ob). Maar ook komen de bruidsschat en het omgevingsplan in relatie tot milieu aan de orde. Je kijkt daarbij in het bijzonder naar hoe de verschillende besluiten en regels met elkaar in verbinding staan. Na afloop van de training kun je op basis van een milieuvraagstuk de juiste regelgeving toepassen en gemeenten, provincies, milieudiensten en omgevingsdiensten goed informeren.
Opleidingskenmerk(en)
Trainingen
Leerplan
Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan de orde: Hoofdlijnen van het milieurecht
- Basisprincipes van de Omgevingswet (Ow)
- Systematiek Omgevingswet, Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en het Omgevingsbesluit (Ob)
- Milieu en de bruidsschat
Verschillende milieuregels
- Milieu en het omgevingsplan
- Milieubelastende activiteit (mba) en omgevingswaarden
- Relatie Omgevingswet met specifieke milieuwetgeving
Bodem
- Milieugevaarlijke stoffen en afval onder de Ow
- Bodem en water onder de Omgevingswet
Vergunningen en algemene regels milieurecht
- Luchtkwaliteit en geluidhinder onder de Omgevingswet
- Vergunningplicht, meldingsplicht en algemene regels
Procedures en rechtsbescherming
- Maatwerkregels en maatwerkvoorschriften
- Bevoegd gezag en samenloop met wateractiviteiten
- Toetsingskaders en procedures
- Rechtsbescherming in relatie tot Algemene wet bestuursrecht
- Integrale handhaving
Leerdoel(en)
Tijdens de lessen is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheden om in de praktijk te oefenen met nieuwe kennis en vaardigheden. De lessen worden verzorgd door docenten die zelf met beide benen in de praktijk staan. Door hun kennis van het vakgebied kunnen ze jou uitstekend helpen de vertaling te maken naar je eigen werkzaamheden en organisatie. Dat doen zij onder meer door oefeningen en het geven van praktijkvoorbeelden. Ook de interacties met medestudenten spelen hierin een belangrijke rol.