Opleiding op kosten van je werkgever

Een opleiding levert je een hoop voordelen op:

  • Een aantrekkelijker cv
  • Uitzicht op promotie of nieuwe functie
  • Meer zelfvertrouwen in je werk
  • Nieuwe kennis en vaardigheden
  • Grenzen verleggen
  • Sparren met een docent en vakgenoten
  • Een frisse blik op je vakgebied

Iedereen profiteert

Die voordelen zijn er niet alleen voor jouzelf. Ook je werkgever profiteert van jouw inzet om een diploma te halen. Het is dus helemaal niet zo gek als je werkgever je opleiding geheel of gedeeltelijk betaalt. Of dat je de opleiding mag volgen onder werktijd. In veel organisaties bestaan speciale opleidingsbudgetten, juist om medewerkers te stimuleren zich te blijven ontwikkelen.

Overtuig je werkgever

Dat betekent dat je in gesprek moet met je werkgever, HR-medewerker of manager, om budget te krijgen voor jouw droomopleiding. Bij de meeste organisaties wordt het volgen van een opleiding enorm gestimuleerd, maar er zijn ook bedrijven waar iets meer overtuigingskracht nodig is. Wij verzamelden daarom 6 argumenten om je werkgever te overtuigen om jouw opleiding te betalen.

  1. Met een opleiding kun je jouw werk nog beter doen. De kwaliteit van je werk wordt (nog) beter en met je nieuwe skills ben je sneller klaar met je taken. Zo houd je tijd over voor extra opdrachten, om andere collega’s te ondersteunen of om nieuwe taken naast je werk te doen.
  2. Je brengt nieuwe kennis het bedrijf binnen. Tijdens je opleiding ga je aan de slag met de nieuwste trends en ontwikkelingen in het vakgebied. Je ontdekt efficiëntere manieren om je werk aan te pakken en deelt die met je collega’s. Dit betekent een update voor de hele afdeling of organisatie.
  3. Een opleiding is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Door jezelf uit te dagen, ga je je grenzen verleggen. Je ontdekt nieuwe dingen over jezelf, je wakkert je eigen ambities aan om het beste uit jezelf te halen en je bent extra gemotiveerd om je werk nog beter te doen.
  4. Werkgevers die hun medewerkers de mogelijkheid bieden om opleidingen te volgen, zijn aantrekkelijker. Vooral voor de nieuwste generatie werknemers. Met een goede reputatie wordt een organisatie extra interessant voor young potentials, waardoor het nu en in de toekomst makkelijker wordt om vacatures te vervullen. 
  5. Een opleiding hoeft niet duur te zijn. Voor bedrijven gelden interessante fiscale voordelen voor opleidingen. Bovendien stimuleert de overheid het opleiden van werknemers met interessante subsidies. Jouw opleiding wordt daardoor een hele aantrekkelijke investering.
  6. Werkgeluk. Als jij een opleiding mag volgen op kosten van je werkgever, dan is dat voor jou een signaal dat de organisatie in jou durft te investeren. Als werknemer voel je je daardoor meer verbonden met de organisatie en ben je bereid je maximaal in te zetten. Werknemers die gelukkig zijn binnen een organisatie zijn bovendien minder vaak ziek. Ook de kans dat je op zoek gaat naar een andere werkgever wordt kleiner. Het geld dat de werkgever in jou investeert levert dus rendement op voor de organisatie zelf!

Geen budget? Geen ramp!

Mocht je werkgever geen budget beschikbaar hebben voor jouw opleiding, probeer dan of je op een andere manier ondersteuning van je plannen kunt krijgen. Vraag wat de mogelijkheden zijn om de bijeenkomsten onder werktijd te volgen. Of overleg over de mogelijkheid om de tijd die je aan het uitvoeren van praktijkopdrachten besteedt als werktijd mee te laten tellen.

Toch zelf betalen?

Als je jouw opleiding toch zelf gaat betalen, dan is het goed om te weten dat er ook voor particulieren veel mogelijkheden zijn om de opleiding te financieren of (deels) vergoed te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld studiefinanciering voor volwassenen (levenlanglerenkrediet) aanvragen. Of in veel gevallen gebruikmaken van subsidie. Bovendien kun je je opleidingskosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Kortom: ook als je de kosten zelf moet betalen, is een opleiding vaak voordeliger dan je denkt!