EVC

Stel, je zit al lange tijd in het vak en bent op basis van je ervaring uitstekend in staat om je werk...

Lees verder >

Stel, je zit al lange tijd in het vak en bent op basis van je ervaring uitstekend in staat om je werk uit te voeren. Maar je hebt geen diploma waarmee...

Lees verder >

Stel, je zit al lange tijd in het vak en bent op basis van je ervaring uitstekend in staat om je werk uit te voeren. Maar je hebt geen diploma waarmee je dit kunt aantonen. Dit is nooit een probleem geweest...

Lees verder >

EVC: 12 opleidingen

Alle filters
Niveau
Opleider
Duur
Filteren

Opleidingen (12)

Over Opleiding.nl

De allerbeste opleidingen en trainingen, overzichtelijk bij elkaar
Over Opleiding.nl

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders het lastig vindt om de juiste opleiding of training te kiezen. Een derde vindt het zelfs zo lastig, dat zij het volgen van een opleiding of training uitstellen! Maar liefst 58% zou het ideaal vinden als de beste opleidingen en trainingen overzichtelijk op een website staan. Met Opleiding.nl bieden we precies die oplossing.

Lees verder

EVC

Stel, je zit al lange tijd in het vak en bent op basis van je ervaring uitstekend in staat om je werk uit te voeren. Maar je hebt geen diploma waarmee je dit kunt aantonen. Dit is nooit een probleem geweest bij je huidige werkgever. Maar wanneer je van baan wisselt vraagt je toekomstige werkgever wel om diploma’s. Wat doe je dan? Alsnog je diploma halen kost veel tijd. Gelukkig is er een alternatief: EVC. 

Wat is EVC?

EVC betekent letterlijk Erkenning van Verworven Competenties. Met EVC kun je je ervaring omzetten naar een ervaringscertificaat. Dat is niet hetzelfde als een diploma, maar je kunt er wel mee aantonen wat je al kunt. En wil je later alsnog een diploma halen? Dan kun je met je ervaringscertificaat vrijstellingen krijgen voor de onderdelen die je al beheerst. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook geld.

Hoe werkt een EVC-procedure?

In de EVC-procedure kijk je samen met een begeleider naar de kennis en ervaring die je hebt. Zo ga je na welke vaardigheden je hebt en wat je weet. Je gaat na wat je kunt op basis van je werk, je privéleven of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Op basis hiervan ontvang je een ervaringscertificaat waarmee je kunt aantonen welke kennis en vaardigheden je in huis hebt.

Het EVC-traject in 5 stappen

  1. Quickscan: Aan de hand van een aantal vragen wordt bepaald of je in aanmerking komt voor een EVC-procedure en ontvang je een passend advies.
  2. Portfolio: In een periode van 6 tot 12 weken bouw je een portfolio op met alles wat als bewijs kan dienen voor de competenties waar je al over beschikt. Hierbij word je geholpen door een praktijkbegeleider.
  3. Persoonlijk assessment: Op basis van je portfolio maak je een persoonlijk assessment in de praktijk. Bijvoorbeeld op je eigen werkplek.
  4. Ervaringscertificaat: Je ontvangt een officieel erkend ervaringscertificaat waarmee je aantoont over welke competenties je beschikt.
  5. Vervolgadvies: Als je dat wilt kun je na afloop van het EVC-traject een adviesgesprek aanvragen voor een persoonlijk opleidingsplan. Zo weet je welke opleidingen je in de toekomst zou kunnen volgen en welke vrijstellingen je kunt krijgen met je ervaringscertificaat. Zo is het maar een kleine stap van EVC naar diploma.

Welke voordelen heeft een EVC-procedure?

Het volgen van een EVC-traject heeft niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor je werkgever. We zetten ze voor je op een rij.

Voordelen voor jou:

  • Je ervaring wordt officieel erkend.
  • Je kunt in korte tijd een MBO- of HBO-diploma halen.
  • Je hebt grotere kans op een nieuwe baan of een promotie.
  • Je hoeft alleen te leren wat je nog niet weet.
  • Je opleidingskosten zijn lager.

Voordelen voor je werkgever:

  • EVC getuigt van goed werkgeverschap.
  • Medewerkers kunnen flexibeler ingezet worden.
  • Medewerkers ontwikkelen zich gericht.
  • Medewerkers zijn sneller gekwalificeerd.
  • Medewerkers blijven gemotiveerd en worden zelfverzekerd.
  • Opleidingskosten zijn lager.
  • Outplacementkosten zijn lager.