We worden steeds ouder. Banen verdwijnen door robotisering. De arbeidsmarkt kent steeds meer zzp’ers. We werken langer door, maar onderbreken onze loopbaan...
We worden steeds ouder. Banen verdwijnen door robotisering. De arbeidsmarkt kent steeds meer zzp’ers. We werken langer door, maar onderbreken onze loopbaan ook af en toe. Voor mantelzorg of een sabbatical....
De allerbeste opleidingen en trainingen, overzichtelijk bij elkaar
Over Opleiding.nl
Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders het lastig vindt om de juiste opleiding of training te kiezen. Een derde vindt het zelfs zo lastig, dat zij het volgen van een opleiding of training uitstellen! Maar liefst 58% zou het ideaal vinden als de beste opleidingen en trainingen overzichtelijk op een website staan. Met Opleiding.nl bieden we precies die oplossing.
Een initiatief van de grootste opleiders van Nederland
De opleiders
Opleiding.nl is een initiatief van de grootste opleiders van Nederland. Samen hebben we een eenvoudige doelstelling: alle drempels in het zoeken en boeken van een opleiding weghalen, zodat meer mensen deelnemen aan het zo belangrijke levenlang ontwikkelen. Opleiding.nl is niet zomaar een opleidingsoverzicht. Je vindt op Opleiding.nl grote en bekende opleiders als NCOI, LOI, NTI en de Baak. Alle opleiders zijn geselecteerd op basis van kwaliteit en je kunt op ieder gebied en ieder niveau relevante opleidingen vinden.
Opleiding.nl is een initiatief van de grootste opleiders van Nederland. Samen hebben we een eenvoudige doelstelling: alle drempels in het zoeken en boeken van een opleiding weghalen, zodat meer mensen deelnemen aan het zo belangrijke levenlang ontwikkelen. Opleiding.nl is niet zomaar een opleidingsoverzicht. Opleiding.nl is officieel partner van de grootste werkgeversverenigingen van Nederland VNO-NCW en MKB-Nederland. Je vindt op Opleiding.nl grote en bekende opleiders als NCOI, LOI, NTI en de Baak. Alle opleiders zijn geselecteerd op basis van kwaliteit en je kunt op ieder gebied en ieder niveau relevante opleidingen vinden.
Extra voordelen met het Cum Laude loyaliteitsprogramma
Voordelen
Het is ook nog eens voordeliger om je opleiding of training te boeken via Opleiding.nl. Niet alleen bieden de opleiders een laagste prijs garantie, ook ontvang je extra voordeel, bijvoorbeeld voor elke volgende opleiding die je volgt. Alle extra voordelen van Opleiding.nl vind je terug in ons Cum Laude programma, het loyaliteitsprogramma van Opleiding.nl. Speciaal voor alle mensen in Nederland die serieus bezig zijn met hun opleiding en daarmee hun persoonlijke ontwikkeling en die van hun carrière.
We worden steeds ouder. Banen verdwijnen door robotisering. De arbeidsmarkt kent steeds meer zzp’ers. We werken langer door, maar onderbreken onze loopbaan ook af en toe. Voor mantelzorg of een sabbatical. Dat alles heeft invloed op onze oudedagsvoorziening: van pensioengat tot een individueler pensioen. Dat vraagt om professionals die hun kennis up-to-date houden en zich blijven verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen.
Trends & ontwikkelingen
Voor pensioenen zijn heel veel ontwikkelingen relevant, zoals de stijgende levensverwachting, het aantal toenemende echtscheidingen, de vele zelfstandigen en de afnemende solidariteit zijn slechts enkele voorbeelden. Maar ook de robotisering heeft een flinke impact op de pensioenen. Weet jij wat deze veranderingen betekenen voor pensioenen?
Ten eerste verdwijnt ongeveer de helft van alle banen door de robotisering binnen 20 (!) jaar, blijkt uit de voorspelling van deskundigen. Daartegenover staat dat er andere beroepen ontstaan. Daarnaast zorgt de digitalisering dat professionals gemakkelijker voor zichzelf kunnen beginnen. Het is de tijd van digitaal marxisme.
Naast de robotisering is er ook een trend te zien in ‘langer leven’. We leven nu eenmaal over het algemeen langer dan vorige generaties. Dit betekent ook direct dat er meer mantelzorg wordt verleend. De verwachting hierin is dat dit nog verder zal toenemen, waaronder ook de intensieve en langdurige mantelzorg.
Deze drie ontwikkelingen samen (robotisering, langer leven en mantelzorg), zorgen voor een toekomstige arbeidsrelatie, waarin werkenden time-outs nemen om zich professioneel te herscheppen of mantelzorg te kunnen verlenen. Omdat ze langer moeten doorwerken zullen senioren naar verwachting ook vaker instromen in junior functies of wellicht voor zichzelf beginnen.
Door die ontwikkeling kun je ervan uitgaan dat de (aanvragen tot) waardeoverdrachten zullen toenemen, net als het aantal kleine en grote slapers. Communicatie en voorlichting over pensioenen wordt vele malen belangrijker in deze nieuwe arbeidsrelaties. Bovendien zal men bij het pensioenvermogen willen kunnen, zodat men bijvoorbeeld kan gaan studeren of een eigen zaak kan beginnen. Dit betekent dat de individualisering van pensioen straks geen uitzondering op de regel meer is!
Populaire opleidingen binnen Pensioenen zijn:
Opleiding Branchediploma Leven: Pensioen
Leer alles wat je nodig hebt over pensioenvormen, pensioensystemen en bijbehorende risico’s. Leer over de uitvoering van pensioenregelingen en de financiering daarvan. Bij elkaar is dat dé manier om jouw baan als medewerkers bij een verzekeraars of intermediair meer inhoud te geven. Het certificaat van deze opleiding is onderdeel van het volledige Branchediploma Leven van NIBE-SVV.
Opleiding Beleggen
Welk beleggingsproduct is het meest geschikt? Welke risico’s wil en kan een klant lopen? Als financieel adviseur weet jij het antwoord op deze vragen. Tijdens de opleiding beleggen krijg je inzicht in beleggingsproducten en de basisbeginselen van beleggen, maar ook in kansen en risico’s op korte en lange termijn. Kortom, een ideale basisopleiding is de wereld van het beleggen.
Opleiding Pensioenpraktijk
De Opleiding Pensioenpraktijk gaat over pensioengerelateerde onderwerpen als de eerste pijler pensioenvormen als AOW, Anw en de WIA. Maar ook over het boxenstelsel, pensioenvormen, pensioensystemen en pensioenfinanciering. Bovendien wordt de theorie bij ons continu gekoppeld aan de praktijk waardoor deze opleiding ideaal is voor medewerkers bij pensioenfondsen, levensverzekeringsmaatschappijen en assurantiekantoren.