STAP-budget

STAP-budget

Wil je jezelf verder ontwikkelen en je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroten met een opleiding? Dan kun je vanaf 1 maart 2022 gebruikmaken van het STAP-budget. Met deze subsidieregeling kun je per jaar maximaal € 1.000,- subsidie ontvangen voor het volgen van een opleiding of training.

Ontvang tot € 1.000,- subsidie per jaar

STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. Het STAP-budget is door de overheid in het leven geroepen om iedereen de kans te geven om zichzelf te ontwikkelen en aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt. Het kabinet stelt hiervoor per jaar 200 miljoen euro beschikbaar. Daarmee kunnen naar schatting ruim 200.000 mensen (een deel van) hun opleiding betalen.
 
Het kabinet hoopt met het STAP-budget meer mensen de financiële mogelijkheid te bieden een opleiding of training te volgen. Elk jaar wordt het budget van het kabinet verdeeld over zes aanvraagtermijnen. Omdat het hier om een subsidieregeling gaat, hoef je het ontvangen bedrag niet terug te betalen. Je hoeft zelfs de kosten van je opleiding niet voor te schieten.

Voorwaarden STAP-budget

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan verschillende eisen voldoen:

  • Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd;
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk;
  • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen;
  • Je scholing start binnen drie maanden na de aanvraagtermijn;
  • Je hebt dit jaar nog niet eerder gebruikgemaakt van het STAP-budget.

Hoe werkt het inschrijfproces?

De aanvraag van het STAP-budget loopt via UWV. Zodra de aanvraagtermijn start, kun je je via UWV inschrijven. Wanneer het budget op is, kun je het niet meer aanvragen. In dat geval moet je je bij de volgende aanvraagtermijn opnieuw inschrijven. Nadat het STAP-budget is toegekend, ontvangt de opleider het bedrag en wordt dit in mindering gebracht op de opleidingskosten.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de verschillende aanvraagtermijnen, welke opleiders meedoen aan deze regeling of heb je een andere vraag? Op onze STAP-informatiepagina vind je alle antwoorden.

STAP-informatiepagina
Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen per mail. Je kunt ook het contactformulier invullen. Ook zijn wij op werkdagen tussen 09:00 en 17:30 bereikbaar via onze social media kanalen FacebookTwitter en LinkedIn.
 

info@opleiding.nlKVK-nummer: 17113834