€ 861,- (incl. BTW) Deze vanafprijs is o.b.v. het goedkoopste startmoment.
7 maanden
Trainingen
LOI
Voeding heeft een grote invloed op ons welzijn. Maar wat is nu eigenlijk goede voeding? In de cursus Professionele voedingsleer leer je alles over voedingstoffen, goede voeding voor verschillende doelgroepen en de invloed van voeding op ons lichaam en onze geest. Ook leer je over alternatieve voedingspatronen en medische voeding. Bovendien is er veel aandacht voor duurzaamheid en biologische voeding. Een noodzaak in deze tijd! De cursus sluit aan bij de meest recente eisen en inzichten vanuit het Voedingscentrum en de overheid.
De cursus is een goede keuze voor iedereen die in zijn of haar werk te maken heeft met voedselverstrekking. Bijvoorbeeld voor medewerkers in de (thuis)zorg, een bejaardencentrum, school, kinderdagverblijf of gevangenis. De cursus is ook geschikt wanneer je advies wilt kunnen geven over voeding. Bijvoorbeeld als lifestylecoach, sportcoach of foodblogger.
De cursus Professionele voedingsleer biedt waardevolle kennis voor iedereen die in zijn of haar werk te maken heeft met voedselverstrekking. Bijvoorbeeld voor medewerkers in de (thuis)zorg, een bejaardencentrum, school, kinderdagverblijf of gevangenis. Je doet uitgebreide kennis op over goede voeding en leert daarbij rekening houden met verschillende doelgroepen en voedingspatronen. De cursus is ook een goede keuze wanneer je advies wilt kunnen geven over voeding. Bijvoorbeeld als lifestylecoach, sportcoach of foodblogger.
Daarnaast is deze cursus een aanrader wanneer je uit persoonlijke interesse of noodzaak meer wilt weten over goede voeding. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van allergieën of wanneer je wilt weten wat een aanpassing van je voedingspatroon kan betekenen voor je gezondheid.
Er is niets zo belangrijk als goede voeding. Voor kinderen is het de basis om goed te kunnen groeien. Voor volwassenen is gezond en gevarieerd eten essentieel om gezond te blijven en goed te functioneren. Maar wat is nu eigenlijk goede voeding? Genoeg groente en fruit natuurlijk, maar daarmee ben je er nog niet. Bovendien heeft iedereen andere behoeften en gewoonten. Het aanbod aan producten is enorm en wordt iedere dag groter. Daarnaast is het in deze tijd noodzakelijk om ook aandacht te besteden aan de duurzaamheid van ons voedsel.
De cursus Professionele voedingsleer geeft je een actueel en volledig beeld van voeding en sluit aan op de Richtlijnen Gezonde Voeding. Je doet uitgebreide kennis op over voeding en de invloed van voeding op iemands fysieke en mentale gezondheid. Ook leer je wat goede voeding inhoudt voor verschillende specifieke doelgroepen. Bovendien leer je over voedselveiligheid en over het duurzaam en verantwoord omgaan met voedsel.
De cursus Professionele voedingsleer bestaat uit de onderstaande modules.
Elementaire voedingsleerDeze module biedt je algemene kennis van voeding en de werking van het menselijk lichaam in relatie tot voeding. Zo leer je onder andere over macro- en micronutriënten en worden de begrippen eiwit, vet, koolhydraten, vitamines, mineralen en water behandeld. We bespreken het nut van de verschillende voedingsstoffen, waar ze in zitten, hoe ze worden verteerd, wat ze opleveren en wat er gebeurt bij een tekort of overschot. Ook is er uitgebreid aandacht voor de relatie tussen voedingsstoffen en energie. En hoe zit het eigenlijk met de productie van voedsel? De agrarische sector, veeteelt en visserij komen aan bod, evenals de Warenwet. En wat is nu echt gezonde voeding? Hoe zit het met de Schijf van Vijf en de bijbehorende Richtlijnen Gezonde Voeding? Bovendien leer je hoe je verantwoord en duurzaam met voeding om kunt gaan. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor biologische voeding, het verantwoord bewaren van voedsel en het tegengaan van voedselverspilling.
Na afronding van deze module ken je de geldende richtlijnen op het gebied van voeding en kun je deze vertalen naar een gezond en evenwichtig dagmenu.
Specifieke voedingsleerNiet iedereen heeft dezelfde behoeften wat voedsel betreft. Een peuter eet anders dan een puber, een zwangere vrouw moet anders eten dan ze normaal gesproken doet en een oudere heeft minder voeding nodig dan iemand die nog in de groei is. In dit onderdeel leer je wat mensen in verschillende leeftijdsfasen nodig hebben. Ook is er aandacht voor voeding in de multiculturele samenleving. Bovendien is er in deze module aandacht voor alternatieve voedingspatronen, zoals vegetarisme.
Daarnaast ga je in dit deel in op voeding van mensen die in instellingen (ziekenhuis, verpleeghuis, kinderdagverblijf etc.) verblijven. kinderopvangverblijven en opvangcentra. Je leert rekening houden met de voedingspatronen en eetgewoontes van deze specifieke doelgroepen en leert dagmenu’s samenstellen en suggesties doen ter verbetering hiervan.
DieetleerIn dit onderdeel komen de specifieke eisen aan bod die gesteld worden aan voeding bij onder andere diabetes, reuma, hart- en vaatziektes en voedselallergie. Voeding en gezondheid hangen immers sterk samen. Niet alleen de lichamelijke, maar ook de geestelijke gezondheid kan worden beïnvloed door verkeerde voedingsgewoonten. Ook daar wordt in dit onderdeel aandacht aan besteed. Een andere situatie die een dieet noodzakelijk maakt, is overgewicht. Een veelvoorkomend en actueel probleem. In dit onderdeel wordt dan ook uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Wanneer is er nu werkelijk sprake van overgewicht? Wat kan de oorzaak zijn en welke risico’s loopt iemand met overgewicht? Ook is er aandacht voor verschillende diëten en eventuele bijbehorende risico’s. Tot slot leer je over de interactie tussen voeding en geneesmiddelen en over medische voeding en voeding met een afwijkende consistentie.
Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Voor toelating tot deze cursus is geen specifieke vooropleiding vereist.
De module Elementaire voedingsleer wordt afgesloten met een flexibel LOI-examen. De modules Specifieke voedingsleer en Dieetleer worden beide afgerond met een eindopdracht waarin je laat zien de opgedane kennis toe te kunnen passen in een praktijksituatie.
Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.
Starten op ieder gewenst moment waar en wanneer het uitkomt. Met online begeleiding van ervaren docenten.
Tijdens je opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.
Trainingen