Introductie
Deze opleiding is ontwikkeld voor belangenbehartigers, schadebehandelaars of -regelaars. Je bent werkzaam bij een aansprakelijkheids- of rechtsbijstandverzekeraar, schaderegelings- of expertisebureau, makelaar of tussenpersoon. Je wilt graag op een praktijkgerichte manier inzicht en vaardigheden ontwikkelen waarmee je in het schadebehandelingsproces de regie voert en behoudt.
Wil je je na afloop van deze opleiding verder ontwikkelen binnen het vakgebied? Dan is de hele Leergang Personenschade Zwaar Letsel misschien iets voor jou.
Omschrijving
Als schadebehandelaar zwaar letsel wil je de maatschappelijke, financiële en persoonlijke schade van het slachtoffer zo veel mogelijk beperken. Bij toekomstschade is er daarnaast sprake van onzekerheid over de grootte van de schade. Daarom is het belangrijk het schadebehandelingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen. In deze opleiding richt je je op kennis en vaardigheden die je in staat stellen de regie in dit proces te voeren en te behouden. Denk hierbij aan: het opstellen van een dossierstrategie en behandelplan, strategisch communiceren en onderhandelen. Deze opleiding van NIBE-SVV is onderdeel van de complete Leergang Personenschade Zwaar Letsel.
Opleidingskenmerk(en)
Vakopleiding
Leerplan
De volgende onderwerpen komen aan bod:
Regie
(2 dagen)
- Communicatie met het slachtoffer
- Opstellen van behandelplannen
- Onderhandelen over de schade
- Regelen van de schade
Toekomstschade
(5 dagen)
- Verzamelen van noodzakelijke gegevens en het interpreteren daarvan
- Inschakelen van deskundigen met een heldere vraagstelling
- Opstellen van behandelplannen
- Schadebeperkende maatregelen
- Lezen van arbeidsdeskundige rapporten
- Berekenen van een toekomstige schade
- Toepassen van fiscale regels
- Onderhandelen over de schade
- Regelen van de schade
Leerdoel(en)
Doel van de opleiding is dat je kennis, inzicht en vaardigheden ontwikkelt die je nodig hebt om het gehele schadebehandelingsproces optimaal te controleren en regisseren. Je leert oog te hebben voor posities, belangen en doelstellingen van de betrokken partijen. Je leert alle relevante feiten te inventariseren en daarvoor de juiste deskundigen in te schakelen. Ook verdiep je je in behandelplannen, schadebeperkende maatregelen en arbeidsdeskundige rapporten. Speciale aandacht is er voor het inschatten van toekomstscenario’s, het berekenen van toekomstschade en het toepassen van fiscale regels. Zo verkrijg en behoud je de regie tijdens het regelen van de schade.
Je krijgt les van docenten die al jaren werken op het gebied van zwaar letsel. Zij hebben hierdoor veel praktijkervaring. Ook in je huiswerkopdrachten en cases tijdens de les sluit de leerstof zoveel mogelijk aan op de praktijk.
Deze leergang is opgezet en wordt geactualiseerd in nauw overleg met de Adviesraad Leergangen Letselschade.
Toelating
Je hebt de opleiding Personenschade Licht Letsel en/of Middelzwaar Letsel succesvol afgesloten. Daarbij beschik je over HBO-denkniveau en heb je minimaal 1 jaar werkervaring in het behandelen van dossiers zwaar letsel.