Introductie
Met deze korte opleiding op MBO-niveau maak je kennis met het werkveld en de rol van de sociaal werker. Incl. lesmateriaal, praktijkdagen en begeleiding.
Omschrijving
Als sociaal werker bied je ondersteuning en begeleiding aan mensen die dat nodig hebben. Je werkt bijvoorbeeld in de sociale dienstverlening, jeugdhulpverlening of maatschappelijke opvang. Lijkt het je leuk om als sociaal werker aan de slag te gaan maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma.
In dit korte en praktijkgerichte MBO-programma Sociaal werker volg je alle vakspecifieke onderdelen uit de volledige MBO-opleiding. Je leert bijvoorbeeld over de verschillende doelgroepen en ontdekt hoe je hen kunt ondersteunen. Het stimuleren van de zelfredzaamheid is daarbij heel belangrijk. Ook leer je gesprekken voeren, plannen opstellen en (groeps)activiteiten organiseren.
Baanperspectief
Dit korte MBO-programma is de ideale keuze voor iedereen die op MBO-niveau wil leren over het beroep sociaal werker. De opleiding is ook heel geschikt wanneer je de volledige MBO-opleiding wilt volgen, maar nog geen stage kunt lopen. In dit korte MBO-programma volg je de vakspecifieke modules uit de volledige opleiding.
Beschrijving
Je volgt in deze opleiding verschillende modules en doet veel vakkennis op. Je leert o.a. over de verschillende doelgroepen waarmee je aan de slag kunt en welke begeleiding je je cliënten kunt bieden. Ook leer je over het stimuleren van de zelfredzaamheid, het opstellen van plannen, wijkgericht werken en maatschappelijke problematiek. Verder is er aandacht voor communicatie, gesprekstechnieken en het verlenen van eerste hulp.
Je volgt de onderstaande modules:
Sociaal werk: het beroep
Deze module vormt een goede kennismaking met het beroep. Wat doet een sociaal werker? Met welke doelgroepen kun je gaan werken? En hoe ziet het werkveld eruit?
Sociaal werk: de maatschappij
Als sociaal werker sta je midden in de maatschappij. In deze module leer je o.a. over wijkgericht werken en over maatschappelijke problematiek. Ook is er aandacht voor de wet- en regelgeving waar je als sociaal werker mee te maken hebt. Tot slot wordt de politieke besluitvorming besproken. Welke invloed hebben politieke besluiten voor jou als sociaal werker?
Het begeleidingsplan
Om je cliënt goed te kunnen ondersteunen, is het van belang dat er een goed doordacht begeleidingsplan is. In deze module leer je zo’n begeleidingsplan opstellen. Hoe voer je bijvoorbeeld gesprekken om het probleem in kaart te brengen? Hoe geef je feedback? En welke gesprekstechnieken kun je inzetten?
Werken met doelgroepen
Deze module draait om het uitvoeren van het opgestelde begeleidingsplan. Je leert bijvoorbeeld activiteiten inzetten om mensen te bereiken of te verbinden. Ook is er aandacht voor het behalen van doelen.
EHBO
Je leert eerste hulp verlenen bij kleine ongevallen en veelvoorkomende ziekten. Bij deze module hoort een praktijkdag.
Administratie en kwaliteitszorg
In deze module staat kwalitatief handelen centraal. Hoe zorg je dat je kwaliteit levert en blijft leveren? En hoe meet je kwaliteit in de omgang met mensen? Ook leer je over de administratieve handelingen die een sociaal werker moet verrichten om dossiers en anderen relevante gegevens volgens de geldende wet- en regelgeving te verwerken.
Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen. Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Het lesmateriaal is onlangs volledig herzien en sluit perfect aan bij de actuele beroepspraktijk.
Bij de module EHBO hoort een praktijkdag. Tijdens deze dag leer je eerste hulp verlenen bij kleine ongelukjes en veelvoorkomende ziekten.
Aan de praktijkdag zijn geen extra kosten verbonden. Bij de klassikale opleiding is de praktijkdagen opgenomen in het programma van de klassikale bijeenkomsten. Bij de thuisstudie hoor je tijdens de opleiding wanneer de dag plaatsvindt.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.