Introductie
De MBO-opleiding Expert IT systems and devices leidt tot een wettelijk erkend MBO 4-diploma. Studeer thuis of klassikaal, altijd met intensieve begeleiding.
Omschrijving
De ontwikkelingen in ICT gaan razendsnel. Er is dan ook veel vraag naar IT-professionals met actuele kennis en vaardigheden. Wil jij meer leren over het beheer, de beveiliging én het gebruik van netwerken en informatiesystemen? Kies dan voor de opleiding MBO Expert IT systems and devices. Je behaalt met deze opleiding een wettelijk erkend MBO 4-diploma.
Als Expert IT systems and devices zorg je dat iedereen binnen een organisatie gebruik kan maken van internet, e-mail, telefoon en het interne netwerk. Je houdt je bezig met het beheer en de beveiliging van de IT infrastructuur, applicaties en devices.
De opleiding MBO Expert IT systems and devices bereidt je perfect voor op de praktijk. Je doet alle kennis en vaardigheden op die je in je functie nodig hebt. Naast de vaste modules, volg je een aantal keuzevakken. Een goede manier om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt!
De getoonde kosten zijn exclusief externe examenkosten.
Baanperspectief
Video: Maak kennis met het beroep
Beschrijving
De opleiding MBO Expert IT systems and devices bestaat uit verschillende onderdelen:
Algemene modules
Deze modules moet iedere MBO 4-student volgen. Je volgt bijvoorbeeld modules Nederlands en Rekenen.
Beroepsspecifieke modules
Dit zijn de modules die horen bij het beroep. In deze opleiding is o.a. aandacht voor ITIL, meerdere CompTIA modules, projectmanagement Agile, het installeren van een Windows server 2016, testen en programmeren.
Keuzevakken
Je volgt twee of drie vakken naar keuze (afhankelijk van het aantal studiebelastingsuren dat bij een vak hoort). Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een module over lean en creatief werken of een module waarmee je je voorbereidt op doorstroom naar een HBO-opleiding. De LOI biedt een groot aantal keuzevakken. Er zit dan ook zeker iets voor je bij!
Stage
Tijdens de stage pas je de kennis die je hebt opgedaan, toe in de praktijk. Ook oefen je je vaardigheden.
Je begint pas in de loop van de opleiding met de stage. Het is dus niet nodig om meteen bij de start van je opleiding al een stageplaats te hebben.
Module
Modules die voor iedere MBO-opleiding op dit niveau gelijk zijn: Loopbaan en BurgerschapLoopbaan en Burgerschap Deze module bestaat uit twee delen. In het onderdeel Burgerschap leer je over een aantal belangrijke aspecten van de Nederlandse samenleving. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. de Nederlandse politiek, mens en arbeid, de burger als consument en vitaal burgerschap. Het onderdeel Loopbaan draait om jou als professional. Je brengt in kaart wat je capaciteiten en motieven zijn en onderzoekt wat voor baan bij jou past en hoe je zelf sturing kunt geven aan je loopbaan. Ook het opbouwen van een (professioneel) netwerk komt aan bod.
Rekenen niveau 4Rekenen niveau 4 In deze module leer je rekenen op MBO 4-niveau. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- grootheden en eenheden
- oriëntatie in de twee en driedimensionale wereld
- verhoudingen herkennen en gebruiken
- procenten gebruiken
- omgaan met kwantitatieve informatie
Nederlands 3FNederlands 3F Deze module brengt je mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid op niveau 3F, het niveau dat hoort bij een MBO 4-opleiding. Je werkt aan je mondelinge taalvaardigheid, leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en luistervaardigheid. Ook is er aandacht voor taalverzorging en taalbeschouwing.
EngelsEngels Kennis van de Engelse taal is noodzakelijk voor iedereen. In deze module leer je Engelse teksten lezen en Engels verstaan op B1-niveau (halfgevorderd) en gesprekken voeren, spreken en schrijven op A2-niveau (beginner).
Specifieke modules voor deze opleiding: ITIL®4 FoundationITIL®4 Foundation ITIL® wordt wereldwijd door miljoenen IT-ers gebruikt om organisaties te ondersteunen en is dan ook het meest gehanteerde best practice framework voor IT-servicemanagement ter wereld. Deze module laat zien hoe de verschillende componenten en activiteiten van een serviceorganisatie samenwerken en zo meerwaarde bieden. Ook ontdek je hoe deze componenten op een flexibele manier gecombineerd kunnen worden om de serviceorganisatie op peil te houden. Je leert over de ITIL® richtinggevende principes, governance, de ITIL® servicewaardeketen, ITIL® practices en continue verbetering. Tezamen vormen deze onderdelen het ITIL® service value systeem (SVS).
CompTIA A+CompTIA A+ Na het volgen van deze module weet je alles over de belangrijkste terminologie en technieken van de moderne informatietechnologie en kun je computercomponenten herkennen. Daarnaast kun je fundamentele werkzaamheden uitvoeren zoals het upgraden van het werkgeheugen, het beheren van fysieke netwerken en het ondersteunen van moderne mobiele apparaten. Verder leer je computer besturingssystemen installeren, configureren, repareren en probleemoplossing scenario’s toepassen. De volgende onderwerpen komen aan de orde: •Mobiele apparaten (Android, iOS, Windows phone) •Netwerken (LAN, standaarden, protocollen) •Hardware •Virtualisatie en Cloud Computing •Computer hardware en netwerk problemen oplossen •Computer besturingssystemen (Windows, Linux, Apple macOS, Chrome OS, Android, iOS) •Security •Software problemen oplossen •Operationele processen en procedures (incl. veilig werken en professionaliteit).
Projectmanagement AgileProjectmanagement Agile Tijdens deze module leer je over een projectmanagementmethode voor het snel en effectief ontwikkelen van software. Agile wordt al veel gebruikt in de IT, maar ook daarbuiten. Waardeverhoging, teamverantwoordelijkheid en klantbetrokkenheid staan daarbij centraal. Kennis van Agile wordt vaak gevraagd en vormt dan ook waardevolle toevoeging aan je cv.
CompTIA Network+CompTIA Network+ In deze module doe je basiskennis op over netwerktechnieken en -structuren. Ook is er aandacht voor beheeraspecten, zoals onderhoud, monitoring en beveiliging. Je doet niet alleen theoretische kennis op, maar ook praktische vaardigheden, zoals de aanleg van een bekabelingsinfrastructuur, netwerkconfiguratie en troubleshooting.
CompTIA Linux+CompTIA Linux+ In deze module maak je kennis met het ontwerpen en implementeren van een systeemarchitectuur. Je doet praktische kennis op van Linux-netwerkconfiguraties en Linux-diensten en je leert het nodige over beveiliging.
Windows server administration fundamentals (98-365)Windows server administration fundamentals (98-365) Tijdens deze module leer je hoe je een Windows Server 2016 installeert en configureert. Daarbij komen de volgende onderwerpen aan de orde: •Servers installeren en configureren •Serverfuncties en -onderdelen configureren •Hyper-V configureren •Kernnetwerkservices implementeren en configureren •Active Directory installeren en beheren •Groepsbeleid maken en beheren en beveiliging.
DocumentatievaardighedenDocumentatievaardigheden Tijdens deze module leer je meer over de basisprincipes voor het documenteren, registreren, rapporteren en archiveren van informatie. Wat zijn bijvoorbeeld de richtlijnen en veiligheidsvoorschriften? Met welke wet- en regelgeving heb je te maken? En welke eisen gelden er bijvoorbeeld met betrekking tot bewaartermijnen?
CompTIA Security+CompTIA Security+ Na het volgen van deze training ben je in staat zelfstandig de door jou beheerde netwerken te beveiligen en periodiek te testen op beveiligingsrisico's. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: malware, cryptography, public key infrastructure, wireless, forensics, disaster recovery en social engineering.
TestenTesten In deze module staan de basisbeginselen van testen centraal. Een belangrijke stap in het ontwikkelproces! Wat is bijvoorbeeld de functie van testen? Hoe zit het met kwaliteitszorg? Welke tools zijn er voor testen en wat zijn de actuele ontwikkelingen op testgebied? Ook leer je over de Test Management Approach (TMap). Na het afronden van deze module ben je in staat om systeemtesten en applicatietesten uit te voeren.
Basis scripting en databasesBasis scripting en databases In deze module leer je praktische en eenvoudige toepassingen van databases bouwen met behulp van scripts. De focus ligt op scripts ten behoeve van ICT-beheer. Je leert op gestructureerde wijze de basismogelijkheden van scripttalen toepassen, zoals het gebruik van variabelen (local en global) en basisfuncties.
Web development 1Web development 1 Tijdens deze module leer je programmeren met Laravel. Laravel is een open source framework om web applicaties mee te ontwikkelen in de programmeertaal PHP. Het doel van het framework is om een PHP developer applicaties te laten ontwikkelen volgens de Model-View-Controller (MVC) architectuur. Dit framework zorgt ervoor dat een aantal onderdelen van het schrijven van PHP code gemakkelijker wordt gemaakt voor de ontwikkelaars.
Keuzedelen: Digitale vaardigheden gevorderdDigitale vaardigheden gevorderd Dit keuzedeel breidt je digitale vaardigheden verder uit. Je doet niet alleen digitale vaardigheden op, maar leert ook strategieën bedenken en methodes toepassen.
Internationaal I: Overbruggen (interculturele) diversiteitInternationaal I: Overbruggen (interculturele) diversiteit We leven en werken samen met mensen uit allerlei culturen. Dit keuzedeel leert je effectiever omgaan met culturele diversiteit tussen mensen. Je wordt je bewust van verschillen in bv. omgangsvormen en communicatie.
Lean en creatiefLean en creatief Lean en creatief werken draait om toekomstgericht en (pro)actief handelen in een snel veranderende omgeving. Dit keuzedeel biedt je de mindset en toolset die je hiervoor nodig hebt. Je leer bijvoorbeeld een heldere (klant)vraag formulieren, kritisch kijken naar de effectiviteit van (bedrijfs)processen, creatieve en innovatieve oplossingen en verbeteringen verzinnen en je ideeën op overtuigende wijze presenteren.
Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) In dit keuzedeel ontwikkel je je eigen ondernemend gedrag. Je onderzoekt jezelf, je (werk)omgeving en verbetermogelijkheden. Je signaleer mogelijkheden voor verandering en innovatie en neemt initiatieven in je werk.
Ondernemerschap MBOOndernemerschap MBO Wat komt er allemaal kijken bij het starten en runnen van je eigen onderneming? En welke vakkennis en vaardigheden heb je nodig als kleine zelfstandig ondernemer? Dat is waar dit keuzedeel op ingaat. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. het voeren van een kleine onderneming op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau, het runnen van een onderneming volgens een plan, het bepalen van de reikwijdte en inrichting van je werkzaamheden en het inspelen op je omgeving.
Voorbereiding HBOVoorbereiding HBO Dit keuzedeel is bedoeld als voorbereiding op een HBO-opleiding. Hoe kies je een passende HBO-opleiding? Welke competenties ga je in een HBO-opleiding ontwikkelen? Je leert een goede keuze maken voor een opleiding, informatie voor opdrachten zoeken, selecteren en analyseren, samenwerken in projectgroepen en reflecteren op gedrag en resultaten. Na afronding ben je klaar voor een vliegende start in het HBO!
Je ontvangt de benodigde studieboeken thuis. Op LOI Campus, de online leeromgeving, vind je daarnaast aanvullende leerstof, oefenopgaven en inzendopgaven. Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Je hoeft hier zelf geen kosten meer voor te maken. Houd er rekening mee dat het lesmateriaal deels Engelstalig is.
Voor een soepele start van je studie organiseert de LOI een online bijeenkomst via virtual classrooms: de MBO Kick-off. Tijdens de online bijeenkomst die ongeveer twee uur duurt, maak je via een live verbinding kennis met je medestudenten en word je snel wegwijs gemaakt in de opleiding. Hoe zit de opleiding in elkaar? Hoe pak je de studie aan? Hoe werkt de online leeromgeving? Hoe vind je een stageplaats? Kortom: de basis voor een goed begin en soepel verloop van de opleiding.
Onze studenten zijn heel enthousiast over de MBO Kick-off! Gemiddeld geven zij deze een 8 als rapportcijfer.
Toelating
Je kunt je inschrijven voor deze opleiding als je bij de start 18 jaar of ouder bent en in het bezit bent van een van de volgende diploma’s:
- Een diploma VMBO kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- MBO-diploma niveau 2 of 3.
- Diploma LBO, VBO of MAVO.
- Overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
- LOI-diploma MBO-basisopleiding (afkomstig uit een MBO-opleiding op niveau 4).
- LOI-diploma kort MBO-programma (afkomstig uit een MBO-opleiding op niveau 4).
Voldoe je niet aan de vooropleidingseisen, maar ben je 18 jaar of ouder (op de dag van het examen), dan is het mogelijk om het Toelatingsexamen 18+ af te leggen.