Introductie
Leer de zelfredzaamheid en het netwerk van de cliënt te bevorderen door preventief én actief de zelfregie te versterken. Inclusief vakliteratuur.
Omschrijving
De vraag naar zorg groeit fors en om cliënten de juiste zorg te kunnen blijven bieden bij hun hulpvraag, is samenwerken met andere zorgprofessionals, mantelzorgers of vrijwilligers essentieel. Tijdens de opleiding Zelfregie, empowerment en netwerk leer je samen met je cliënten naar creatieve mogelijkheden zoeken om ziekte en beperking naar eigen regie te verleggen.
Het HBO-programma is sterk praktijkgericht. Je doet een stevige kennisbasis op, ontwikkelt je vaardigheden en past de opgedane kennis meteen toe in diverse opdrachten. Zo haal je zoveel mogelijk uit de opleiding.
Met het diploma van het korte HBO-programma Zelfregie, empowerment en netwerk toon je aan over kennis en vaardigheden op HBO-niveau te beschikken. Na afronding kun je bij doorstroming naar de Associate degree Sociaal werk in de zorg vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende module.
Baanperspectief
De opleiding is geschikt voor professionals die als sociaal werker in de zorg aan de slag willen of zich juist verder willen verdiepen in dit vak. Maar ook als je toe bent aan een carrièreswitch of juist net afgestudeerd bent is dit korte HBO-programma is een goede keuze.
Beschrijving
Dit korte HBO-programma bevat de module 'Zelfregie, empowerment en netwerk' uit een erkende bacheloropleiding. De opleiding richt zich op het bevorderen en/of handhaven van het sociaal functioneren van cliënten met complexe problematiek (bijvoorbeeld cliënten met een handicap) door middel van netwerkontwikkeling, participatiebevordering en het versterken van de eigen regie en empowerment.
Allereerst ga je aan de slag met het achterhalen van de vraag en/of behoefte van de cliënt. Je leert o.a. hoe je dit kunt aangeven en hoe je de hulpvraag samen met de cliënt formuleert. Uiteindelijk weet je de zelfredzaamheid en het netwerk van de cliënt te bevorderen door preventief én actief de regie van de cliënt te versterken.
Na afronding van dit korte HBO-programma weet je o.a.:
- wat de drie pijlers van participatie en zelfregie inhouden in relatie tot de cliënt
- de acht domeinen van empowerment en deze toe te passen bij de cliënt
- methodisch en oplossingsgericht werken inhoudt en kun je uitleggen hoe deze kunnen worden ingezet t.b.v. de cliënt
- wanneer je de zelfredzaamheidmatrix kan inzetten en hoe je deze kunt gebruiken ten behoeve van de cliënt
- hoe je de vier onderdelen van de supportcyclus in de beroepspraktijk kunt inzetten ter ondersteuning van de cliënt
- alles over de presentiebenadering en kun je dit toepassen naar een waarderende en steunende houding jegens de cliënt
- hoe je in samenspraak met de cliënt diens hulpvraag kunt formuleren en kun je deze vertalen naar doelen
- de vier pijlers van het zorgleefplan toe te passen bij de cliënt
- de zelfredzaamheid van de cliënt en zijn netwerk te bevorderen door preventief en actief de regie van de cliënt te versterken
- de theorie over positieve gezondheid toe te passen om de cliënt te motiveren en hulpvraag te achterhalen
- wat burgerbetrokkenheid en participatie inhouden en kun je deze kennis vertalen naar de beroepspraktijk.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Toelating
Voor toelating tot dit korte HBO-programma is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO-/MBO-niveau gewenst.