Introductie
Het HBO-programma Risicomanagement is zeer praktijkgericht en richt zich op de belangrijkste methoden, programma’s en procedures binnen het domein risicomanagement.
Omschrijving
Ieder bedrijf loopt risico’s. Wat als er wordt ingebroken, er machines kapotgaan of personeel langdurig ziek raakt? Het is belangrijk dat een organisatie zich hierop voorbereidt. Het HBO-programma Risicomanagement richt zich op de belangrijkste methoden, programma’s en procedures binnen het domein risicomanagement. Tijdens de opleiding worden handvatten aangereikt om tot een objectieve risicobepaling te komen. Het inrichten, beheersen en verbeteren van bedrijfs- of organisatieprocessen staat onder andere centraal. Daarnaast is er volop aandacht voor de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van risicomanagement. Tijdens de opleiding wordt daarbij meteen de vertaalslag gemaakt naar de actuele beroepspraktijk.
Wil je na deze opleiding verder leren? Bij doorstroming naar de bachelor Security management of Facility management kun je vaak vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende module(s).
Baanperspectief
Het HBO-programma Risicomanagement is een aanrader voor iedereen die werkzaam is op het terrein van security of facility management en zich op HBO-niveau wil verdiepen in risicomanagement. Bijvoorbeeld een hoofd beveiliging, hoofd bhv of facilitair manager. Ook voor wie niet binnen deze disciplines werkzaam is, maar wel op HBO-niveau kennis op wil doen over het treffen, naleven en onderhouden van maatregelen op het gebied van risicomanagement, is deze opleiding waardevol.
Beschrijving
Dit korte HBO-programma bevat de module 'Risicomanagement' uit een erkende bacheloropleiding. De opleiding bevat veel actuele onderwerpen en koppelt de theorie direct aan de praktijk. De opleiding besteedt onder meer aandacht aan soorten risico’s, risicoanalyses en het ontwerpen en implementeren van maatregelen.
De module Risicomanagement bestaat uit de volgende onderdelen:
Inleiding Risicomanagement
- het risicomanagementproces
- de proceseigenaar als risicomanager
- soorten risico’s
- organisatie van het risicomanagementproces.
Het risicomanagementproces: strategiebepaling
- bewustwording
- visie ontwikkelen
- risicoanalyses
- besluitvorming.
Het risicomanagementproces: in de praktijk
- ontwerpen van maatregelen
- bouwen van maatregelen
- implementeren van maatregelen
- onderhouden van maatregelen.
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Hiervoor hoeven geen extra kosten te worden gemaakt.
Toelating
Voor het volgen van deze opleiding is geen vooropleiding vereist.