Introductie
In het HBO-programma Pathologie en farmacologie leer je over ziekteleer en (de werking van) geneesmiddelen. Inclusief vakliteratuur en begeleiding.
Omschrijving
Speciaal voor zorgprofessionals die zich verder willen ontwikkelen (of bijscholen) op het gebied van ziekteleer en (de werking van) geneesmiddelen, biedt de LOI het korte HBO-programma Pathologie en farmacologie. Tijdens de opleiding doe je algemene medische kennis op over pathologische en pathofysiologische verschijnselen, hoofdgroepen van geneesmiddelen en de werking daarvan, het effect en de interactie van en tussen geneesmiddelen.
Wil je na deze opleiding verder leren? Bij doorstroming naar de HBO-bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO V) kun je vaak vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende module.
Baanperspectief
Het korte HBO-programma Pathologie en farmacologie is een aanrader voor (toekomstige) zorgprofessionals die willen leren over ziekteleer en (de werking van) geneesmiddelen. Zo is de opleiding bijvoorbeeld voor verpleegkundigen en verzorgenden die hun kennis willen verbreden of verdiepen. De opleiding is ook zeer geschikt voor wie nog niet in de zorg werkt, maar dit wel ambieert.
Beschrijving
In dit HBO-programma volg je de module Algemene medische kennis: pathologie en farmacologie uit de volledige HBO-bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO V) van LOI hogeschool. Je leert over pathologische en pathofysiologische verschijnselen, hoofdgroepen van geneesmiddelen en de werking daarvan, het effect en de interactie van en tussen geneesmiddelen. Met deze kennis kun je het proces van klinisch redeneren, eigen observaties en interpretaties koppelen aan de medische kennis over ziekteprocessen en geneesmiddelen. Ook leer je goed te beredeneren welke volgende stappen genomen moeten worden voor het verpleegkundig handelen.
Onderwerpen zijn o.a.:
- endogene (vanuit het individu zelf) en exogene (van buitenaf) factoren bij het ontstaan van ziekten;
- verstoringen in de fysiologie van organen of systemen;
- verschijnselen van medicijngebruik;
- het geven van voorlichting over medicijngebruik;
- fysiologische processen bij gebruik van geneesmiddelen;
- toepassing van geneesmiddelen;
- (contra-)indicaties, (bij)werkingen en interacties.
Het lesmateriaal bestaat uit gerenommeerde vakliteratuur van met name uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, aangeboden via de BSL Academy HBO Verpleegkunde, gecombineerd met digitale studiewijzers. Deze bevatten aanvullende leerstof, oefenopgaven, oefenexamens en inzendopgaven. De vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Hierdoor zijn er geen extra kosten.
Toelating
Voor het volgen van deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.