Introductie
Tijdens het HBO-programma Openbare orde en veiligheid leer je de infrastructuur van de Nederlandse samenleving goed te beschermen tegen interne en externe dreigingen.
Omschrijving
De Nederlandse samenleving kent een aantal processen die zo essentieel zijn dat uitval of verstoring tot ernstige maatschappelijke ontwrichting kan leiden en een bedreiging kan vormen voor de nationale veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitsvoorzieningen, internetproviders en telecomaanbieders. In het korte HBO-programma Openbare orde en veiligheid leer je om deze infrastructuur goed te beschermen tegen interne en externe dreigingen en de continuïteit van deze processen te waarborgen.
Deze korte opleiding richt zich op onderwerpen die spelen binnen de overheid of hieraan gelieerde instanties. De vijf modules BCM en crisismanagement, Contraterrorisme, Bestuurskunde, Sociaal-maatschappelijke veiligheid en Ondermijnende criminaliteit uit de HBO-bachelor Security Management worden tijdens deze opleiding uitgebreid behandeld. Na afloop kun je bij doorstroming naar de volledige HBO-bachelor vrijstelling aanvragen voor de gevolgde modules.
Baanperspectief
Dit korte HBO-programma is geschikt voor (beleids)medewerkers op het gebied van openbare orde en veiligheid en voor adviseurs openbare orde en handhaving. Ook voor medewerkers veiligheidsregio's bij de gemeenten is deze opleiding zeer geschikt.
Beschrijving
Tijdens het HBO-programma Openbare orde en veiligheid volg je de volgende modules uit de volledige HBO-bachelor Security Management.
BCM en crisismanagement
Wanneer een incident zich tot crisis dreigt te ontwikkelen, is het van groot belang om adequaat te reageren. Deze module gaat daarom in op het gestructureerd en procesmatig (m.b.v. de plan-do-act-check-systematiek of het ' mitigate, prepare, respond and recover-proces) voorbereiden op continuiteitsverstoringen.
Contraterrorisme
Deze module verdiept je kennis op het gebied van (contra)terrorisme. Zo gaat de module o.a. in op de ontwikkeling en vormen van terrorisme en op het voorkomen en waar nodig bestrijden van terrorisme (op grond van juridische mogelijkheden en relevante wet- en regelgeving). Daarnaast wordt contraterrorisme in binnen- en buitenland besproken en wordt er ingegaan op het ontwikkelen van een integrale aanpak i.s.m. (veiligheids)partners.
Bestuurskunde
In deze module doe je inzicht op in bestuurskundige processen in (semi)overheidsinstellingen. Dit inzicht stelt je in staat om sturing te geven aan deze processen om oplossingen voor maatschappelijke en veiligheidsvraagstukken te realiseren, in samenwerking met publieke en private veiligheidspartners.
Sociaal-maatschappelijke veiligheid
Voor een security professional is het belangrijk om besef te hebben van de maatschappelijke context waarbinnen dreigingen ontstaan en ontwikkelen. Het is die omgevingssensitiviteit die van belang is om het verschil te kunnen maken voor organisaties die zich moeten wapenen tegen dreigingen zoals overlast, criminaliteit en terrorisme. In deze module staat sociaal-maatschappelijke veiligheid centraal en zal aandacht uitgaan naar al die professionals die middels publiek-private samenwerking vormgeven aan de organisatie van publieke veiligheid. Veiligheid is niet alleen een taak van de politie en daarom zijn er diverse lokale veiligheidsnetwerken waarbinnen verschillende partners een bijdrage leveren aan een veiliger Nederland. Het zijn ‘externe dreigingen’ die door de security professional moeten worden meegenomen bij het beveiligen van organisaties.
Ondermijnende criminaliteit
Deze module behandelt o.a. de verschijningsvormen van risicoverhogende en ondermijnende criminaliteit. Hoe werken criminele netwerken die met malafide activiteiten de bonafide activiteiten in de bovenwereld en de rechtsorde ondermijnen? Welke wet- en regelgeving is toepasbaar bij het bestrijden van ondermijnende criminaliteit? En hoe kunnen verschillende (veiligheids)partners elkaar aanvullen bij de aanpak van deze vorm van criminaliteit?
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is MBO-/HAVO-niveau gewenst.