Introductie
Het korte HBO-programma Middle management omvat diverse modules uit een NVAO-geaccrediteerde HBO-bachelor. Inclusief vakliteratuur.
Omschrijving
Ben je werkzaam in een managementfunctie op middenkaderniveau of wil je dat graag, maar mis je nog de juiste kennis en vaardigheden? Kies dan voor het HBO-programma Middle management. Deze zeer praktijkgerichte opleiding bereidt voor op een veelzijdige managementfunctie waarbij de nadruk ligt op sturen en leidinggeven, organiseren en communiceren. Tijdens de opleiding ontwikkel je een eigen leiderschapsstijl en leer je hoe de effectiviteit van een afdeling verhoogd kan worden. Verder leer je omgaan met (tegenstrijdige) belangen van verschillende partijen en hoe je je als manager opstelt.
Wil je hierna verder leren? Bij doorstroming naar de bachelor Management kun je vaak vrijstelling aanvragen voor inhoudelijk overeenkomende module.
Baanperspectief
De opleiding is bestemd voor iedereen die werkt, of graag wil werken in een managementfunctie op middenkaderniveau en uitvoerende mensen aanstuurt. Het diploma middle management wordt in het bedrijfsleven zeer gewaardeerd. De middle manager heeft in elke organisatie een belangrijke functie. Enerzijds moet hij er voor zorgen dat het uitgestippelde beleid wordt uitgevoerd. Anderzijds moet hij de belangen van zijn medewerkers behartigen. De eisen die worden gesteld, zijn dan ook fors. Kennis en inzicht in managementprincipes, informatie- en communicatietechnieken en leidinggeven zijn daarbij een must.
Beschrijving
In dit HBO-programma volg je de module 'Middle management' uit een erkende bacheloropleiding. Hierin wordt op tactisch niveau de essentie van middle management behandeld. Ook de rol van middle managers komt aan bod aan de hand van theorieën op het gebied van management en organisatie. Onderwerpen in deze module zijn o.a. organisatie-ontwikkeling, strategie, management, communicatie, hrm, financieel management, marketing, logistiek management, informatietechnologie, duurzaam ondernemen en verandermanagement.
Organisatieontwikkeling
In dit deel staan de organisatie en de organisatiestructuur centraal. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. de organisatie, organisatie-indelingen en -structurering, bedrijfswetgeving, organisatiestructuur en groeifasen van organisaties.
Strategie
Het strategisch planningsproces (waaronder het beleidsontwikkelingsplan) wordt behandeld, net als besluitvorming en planning.
Management
Dit deel zoomt in op de onderwerpen management en leidinggeven. Zo is er o.a. aandacht voor managementtheorieën, principes van leidinggeven, motivatie en conflicthantering.
Communicatie
Communicatie speelt een belangrijke rol in het functioneren van een tactisch manager. In dit deel leer je over diverse aspecten van communicatie, waaronder mondelinge communicatie en de vormgeving van het communicatiebeleid.
Humanresourcesmanagement
Je ontdekt welke rol personeelsmanagement en personeelswerving en -selectie spelen bij (tactisch) management.
Financieel management
In dit onderdeel raak je thuis in het cijfermatig materiaal waar een tactisch manager in de praktijk mee te maken heeft. Daarbij is o.a. aandacht voor bedrijfseconomie, kosten, kostprijs en budget.
Marketing
Je leert de verbinding leggen tussen de vakgebieden marketing, marketingstrategie en algemeen management.
Logistiek management en informatietechnologie
In dit onderwerp wordt het drieluik productie, logistiek en informatie behandeld. Je leert o.a. hoe je de functionele gebieden productie, logistiek en ICT kunt plaatsen binnen een organisatie. Ook krijg je inzicht in de manier waarop deze de werkzaamheden van een tactisch manager (kunnen) ondersteunen.
Duurzaam Ondernemen
Dit deel gaat in op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit houdt in dat een bedrijf tijdens de ondernemingsactiviteiten rekening houdt met het milieu en de mens. En zichzelf ten doel stelt een balans te bereiken tussen People, Planet en Profit.)
Verandermanagement
Het onderdeel Verandermanagement gaat in op de verschillende soorten (organisatie)veranderingen die er zijn. De noodzaak van organisatieveranderingen komt aan bod en er is aandacht voor het managen van veranderingen. Vervolgens gaat de module in op veranderingsstrategieën, veranderingsmethodieken en diverse structuurdilemma’s.
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Hiervoor hoeven geen extra kosten te worden gemaakt.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is MBO-/HAVO werk- en denkniveau gewenst.