Introductie
Het korte HBO-programma Lesgeven in het basisonderwijs omvat verschillende modules uit de geaccrediteerde bachelor HBO Lerarenopleiding basisonderwijs (PABO).
Omschrijving
Zie je jezelf wel voor de klas staan en overweeg je om de Lerarenopleiding basisonderwijs (PABO) te gaan volgen? Voldoe je echter (nog) niet aan de vooropleidingseisen of wil je eerst een beter beeld van de opleiding krijgen? Kies dan voor het korte HBO-programma Lesgeven in het basisonderwijs.
De opleiding Lesgeven in het basisonderwijs brengt je taal- en rekenvaardigheid op het benodigde niveau en laat je kennismaken met het lesgeven op een basisschool. Zo leer je bijvoorbeeld over het geven van instructie, het inspelen op verschillen tussen leerlingen en over het omgaan met de klas als geheel.
Na succesvolle afronding van deze opleiding kun je doorstromen naar de volledige PABO-opleiding van LOI Hogeschool (mits je 21 jaar of ouder bent). Houd er wel rekening mee dat er aanvullende wettelijke toelatingseisen kunnen gelden. Het basisonderwijs staat te springen om goed opgeleide leraren. Je doet met deze opleiding dan ook zeer waardevolle kennis op!
Baanperspectief
Dit korte HBO-programma is bestemd voor iedereen die graag de PABO wil volgen, maar (nog) niet aan de vooropleidingseisen voldoet. Daarnaast is de opleiding een aanrader voor wie de PABO overweegt, maar eerst wil weten of deze opleiding iets voor hem of haar is of voor iedereen die om een andere reden kennis op HBO-niveau wil opdoen over lesgeven op een basisschool.
Beschrijving
De opleiding is onderdeel van de HBO-bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO). Je scherpt je vaardigheden op het gebied van taal en rekenen aan en krijgt een goed beeld van wat er allemaal komt kijken bij het lesgeven op een basisschool. Het diploma van dit korte HBO-programma geeft recht op toelating tot de PABO-opleiding van LOI Hogeschool (mits je 21 jaar of ouder bent).
Deze korte opleiding bestaat uit drie modules.
Leren en lesgeven
Hoe leren kinderen in een klas? Dat is de vraag die centraal staat in deze module. Zo leer je o.a. over het geven van instructie. Ook differentiatie komt uitgebreid aan bod. Denk bijvoorbeeld aan het omgaan met verschillen in niveau, tempo of benodigde begeleiding. Tot slot wordt ingegaan op klassenmanagement. Hoe begeleid je de klas als geheel? Wat voor regels en routines houd je aan? Hoe zit het met het dagritme? En wat is eigenlijk effectieve leertijd?
Taalkunde 1
Wie taalonderwijs geeft op een basisschool, moet uiteraard zorgen dat zijn eigen vaardigheden op peil zijn. In deze module versterk je je eigen vaardigheden, waardoor je boven de leerstof komt te staan. Je brengt je kennis van grammatica op referentieniveau 4F. Na afronding pas je de grammaticaregels probleemloos toe, kun je correct taalkundig ontleden en gemaakte fouten in het werk van anderen herkennen. Ook kun je uitleggen waarom iets fout is.
Rekenen - eigen vaardigheid
Deze module versterkt je rekenvaardigheden, waardoor je boven de leerstof komt te staan. Deze module bereidt je voor op de landelijke rekentoets die PABO-studenten in de propedeusefase moeten behalen.
Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.
Toelating
Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.