Introductie
Het HBO-programma Gezondheidspsychologie richt zich op de bevordering van gezond gedrag, adaptatie aan ziekte en verbetering van de gezondheidszorg.
Omschrijving
Gezondheidspsychologie richt zich op de bevordering van gezond gedrag, adaptatie aan ziekte en verbetering van de gezondheidszorg. Als GZ-psycholoog ben je gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische klachten zoals depressie, verslaving en angststoornis en problemen in de levenssfeer zoals een burn-out. Aan de slag als GZ-psycholoog? Kies dan voor het HBO-programma Gezondheidspsychologie.
In deze opleiding leer je alles over de psychologische aspecten van gezondheid en ziekte. Zo is er aandacht voor gezondheidsvoorlichting, educatie en preventieactiviteiten. Daarnaast leer je meer over psychosomatische aandoeningen. Ook is er aandacht voor de relatie tussen psychologie en (chronische) ziekte. Hoe gaat iemand om met zijn ziekte? Bovendien besteedt de module aandacht aan de relatie tussen gedrag en gezondheid.
Baanperspectief
Het korte HBO-programma Gezondheidspsychologie is bestemd voor professionals in de psychologie en de zorg die meer willen leren over de psychologische aspecten van ziekte. Bijvoorbeeld als specialisatie of uitbreiding van vakkennis. Zo biedt de opleiding waardevolle kennis voor o.a. psychologisch medewerkers, verpleegkundigen, verzorgers, activiteitenbegeleiders, of pedagogisch medewerkers. De opleiding is ook interessant voor mantelzorgers en vrijwilligers in zorginstellingen.
Beschrijving
Dit korte HBO-programma bevat de module 'Gezondheidspsychologie' uit een erkende bacheloropleiding. Tijdens deze opleiding leer je alles over de psychologische aspecten van gezondheid en ziekte. Zo is er o.a. aandacht voor gezondheidsvoorlichting, educatie en preventieactiviteiten. Daarnaast is er aandacht voor een aantal veelvoorkomende psychosomatische aandoeningen. Ook is er aandacht voor de relatie tussen psychologie en (chronische) ziekte. Hoe gaat iemand om met zijn ziekte? Bovendien besteedt de module aandacht aan de relatie tussen gedrag en gezondheid. Wanneer is er sprake van een balans of disbalans tussen risicofactoren en beschermende factoren? Hoe leg je het individuele en maatschappelijke belang van een gezonde leefstijl uit aan betrokkenen? En hoe motiveer je mensen tot gedragsverandering?
Na afronding ben je in staat om preventieve en gezondheidsbevorderende maatregelen (zoals werken aan competentie, zelfmanagement en leefklimaat) te koppelen aan specifieke ongezonde leefstijlfactoren bij cliënten.
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van de studie een succes te maken.
Toelating
Voor toelating tot dit korte HBO-programma is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO-/MBO-niveau gewenst.