Introductie
In het HBO-programma Cultuur en religie leer je als docent beter rekening houden met culturele en religieuze verschillen in de klas. Schrijf je nu in.
Omschrijving
In de klas heb je te maken met leerlingen met uiteenlopende culturele en religieuze achtergronden. Hoe kun je als docent zo communiceren dat ook leerlingen met een andere achtergrond zich begrepen en gerespecteerd voelen? Dat is de vraag die centraal staat in het HBO-programma Cultuur en religie.
Je doet in dit korte HBO-programma kennis op over de in Nederland meest voorkomende culturen. Je leert culturele en religieuze uitingen bij leerlingen en ouders herkennen, verdiept je in interculturele communicatie en leert (beter) omgaan met culturele verschillen. Deze kennis zal je helpen om de communicatie in de klas soepeler te laten verlopen.
Tijdens deze opleiding wordt meteen de link gelegd met de praktijk. Je krijgt veel voorbeelden aangereikt en gaat zelf aan de slag in verschillende opdrachten.
Baanperspectief
Het HBO-programma Cultuur en religie biedt onmisbare kennis voor iedere (toekomstige) docent in het voortgezet onderwijs. Ook onderwijsondersteunend personeel kan veel aan deze opleiding hebben.
Beschrijving
In dit HBO-programma volg je de module Cultuur en religie uit de HBO-bachelor Opleiding tot leraar voorgezet onderwijs van de tweede graad in Talen – specialisatie Nederlands. De volgende onderwerpen komen aan bod:
Begrippen en communicatie over cultuurverschillen- en overeenkomsten
Je maakt kennis met belangrijke begrippen zoals diversiteit, cultuur, dimensies van cultuur, cultuurmodellen, racisme en discriminatie en interculturaliteit. Ook kijk je naar je eigen denkkader omtrent cultuur.
Culturele verschillen en opvoedingsstijlen
Welke invloed heeft de gezinscultuur waarin je bent opgegroeid op je gedrag en je professionele houding? Wat is voor jou normaal? En wat is normaal eigenlijk? Je wordt aan het denken gezet over zaken die voor jou misschien vanzelfsprekend zijn.
Wereldreligies in Nederland
Je verdiept je in religie. Wat is cultuur en wat is religie? Wat zijn verschillen en overeenkomsten? Welke rol heeft religie in Nederland en wat betekent dit voor onze samenleving? Je maakt kennis met de op dit moment vier meest voorkomende religies in Nederland: christendom, jodendom, islam, hindoeïsme en/of boeddhisme.
De leraar en de multiculturele samenleving
Welke rol heeft het onderwijs in de multiculturele samenleving? En welke rol heb je als docent? Je maakt kennis met de positieve en minder positieve effecten van de multiculturele samenleving. Ook leer je religieuze en/ of cultuuruitingen bij leerlingen en ouders herkennen en ontdek je hoe je het intercultureel bewustzijn van leerlingen kunt vergroten en hoe je hierover kunt communiceren.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Toelating
Voor toelating tot dit korte HBO-programma is geen specifieke vooropleiding vereist.