Introductie
Wil je (betere) gymlessen geven aan kleuters? In deze opleiding leer je er alles over en doe je meteen veel inspiratie op.
Omschrijving
Ben jij leerkracht voor groep 1 en 2 en wil je méér halen uit je gymlessen? Met het HBO-programma Bewegingsonderwijs leer je afwisselende lessen ontwerpen en geven, waarin iedere leerling gestimuleerd wordt om zijn of haar motorische vaardigheden te ontdekken en ontwikkelen. Ook leer je buitenschoolse sport- en spelactiviteiten voor groep 3 en hoger organiseren en begeleiden.
In deze opleiding komen alle aspecten van het bewegingsonderwijs aan bod. Hoe bereid je de les voor? Welke activiteiten bied je aan? Wat zijn speelkriebels en hoe kun je deze bij kleuters stimuleren? En hoe ga je om met verschillen in motorische ontwikkeling?
Het HBO-programma Bewegingsonderwijs maakt meteen de vertaling naar de praktijk. Aan de hand van video’s en een groot aantal voorbeelden ontdek je hoe de theorie kan worden toegepast. Ook ga je zelf aan de slag met het ontwerpen van gymlessen. Een ervaren docent geeft feedback op de keuzes die je daarbij maakt.
Baanperspectief
Het HBO-programma Bewegingsonderwijs is bestemd voor (beginnende) leerkrachten in het basisonderwijs die (betere) gymlessen willen verzorgen voor groep 1 en 2. De opleiding is ook zeer geschikt als je al langer in het basisonderwijs werkt en je kennis wilt opfrissen of nieuwe ideeën wilt opdoen voor je lessen bewegingsonderwijs.
Beschrijving
Het korte HBO-programma Bewegingsonderwijs bevat de module 'Bewegingsonderwijs' uit de erkende HBO-bachelor Opleiding tot leraar Basisonderwijs (PABO). De opleiding leert je goede gymlessen ontwerpen en geven aan groep 1 en 2. Daarbij komen alle aspecten van bewegingsonderwijs aan bod. Daarnaast leer je buitenactiviteiten organiseren en begeleiden voor alle groepen op de basisschool én verdiep je je in bewegend leren, waarbij je deze bewegingsvorm koppelt aan bijvoorbeeld reken- of spellingonderwijs.
De opleiding is als volgt opgebouwd:
Een goede les bewegingsonderwijs
Gymlessen zijn voor kleuters vaak één grote ontdekkingsreis. Wat kan ik met mijn lichaam? Hoe moet ik iets doen? Wat durf ik en wat durf ik niet? In dit onderdeel leer je hoe je kleuters een stimulerende omgeving kunt bieden waarbij ze verschillende (motorische) vaardigheden ontwikkelen. Je leert bewuste keuzes maken in de voorbereiding van je gymlessen. Welke (combinatie van) activiteiten bied je aan? Welke instructievorm kies je? Hoe kun je een kind speelkriebels laten ervaren? En hoe kun je zorgen dat een leerling zich competent voelt in de gymles?
De kleuter in beweging
Dit onderdeel zoomt in op je ‘doelgroep’: kleuters. Hoe ontwikkelen kleuters zich? Wat is typisch kleutergedrag? En hoe zie je dit terug in de gymles? Ook ontdek je hoe je om kunt gaan met verschillen in lichamelijke, motorische, emotionele en cognitieve ontwikkeling en word je je bewust van (sub)culturele verschillen die een rol kunnen spelen.
Leerlijnen van bewegingsonderwijs
Het bewegingsonderwijs kent twaalf leerlijnen, verdeeld over drie activiteitengebieden: gymnastiek, spel en bewegen op muziek. In een gymles komen meestal verschillende leerlijnen aan bod.
In dit deel ontdek je hoe de leerlijnen in elkaar zitten en welke opbouw je het beste kunt aanhouden in je eigen lessen bewegingsonderwijs aan kleuters.
Bewegen in de brede context en bewegend leren
Dit laatste onderdeel gaat in op vormen van bewegen die meer bij de hogere groepen horen. Je leert bijvoorbeeld over buitenspelen in verschillende groepen en over themagerichte buitenactiviteiten, zoals sportdagen of sport- en spelactiviteiten tijdens bijvoorbeeld een schoolkamp. Je zult ontdekken dat hiermee niet alleen de bewegingsvaardigheid wordt gestimuleerd, maar ook vaardigheden als samenspelen, samenwerken of coachen. Daarnaast besteedt dit onderdeel aandacht aan beweging als middel. Je leert creatief op zoek gaan naar manieren om beweging in te zetten binnen andere lessen.
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Toelating
Om je in te schrijven voor het HBO-programma Bewegingsonderwijs is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel moet je tijdens de opleiding observaties kunnen doen op een basisschool. We gaan er dan ook vanuit dat je beschikt over een werkplek in het basisonderwijs.