Introductie
Leer alle basisprincipes om als sociaal werker in de zorg aan de slag te kunnen gaan. Inclusief vakliteratuur.
Omschrijving
Tijdens deze opleiding leer je alle basisprincipes om als sociaal werker in de zorg aan de slag te kunnen gaan. Je leert over de ontwikkelingsfasen die mensen in hun leven doorlopen, sociologische theorie en hoe de samenleving van invloed is op het gedrag van mensen en andersom. Verder krijg je meer kennis over op welke wijze sociaaleconomische, culturele, politieke en religieuze aspecten van invloed kunnen zijn op gezondheid en gezondheidsbeleving. Ook leer je om op een verantwoorde manier samen te werken met andere zorgprofessionals.
Met het diploma van het korte HBO-programma Basiskennis van de sociaal werker in de zorg toon je aan over kennis en vaardigheden op HBO-niveau te beschikken. Na afronding kun je bij doorstroming naar de Associate degree Sociaal werk in de zorg vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende module.
Baanperspectief
Het HBO-programma Basiskennis van de sociaal werker in de zorg is bestemd voor iedereen die interesse heeft in het werken als sociaal werker in de zorg. Deze opleiding is geschikt voor als je als sociaal werker in de zorg aan de slag wil of je juist verder wil verdiepen in dit vak. Maar ook als je toe bent aan een carrièreswitch of juist net afgestudeerd bent is dit korte HBO-programma is een goede keuze.
Beschrijving
Het korte HBO-programma Basiskennis van de sociaal werker in de zorg bevat de module Basiskennis van de sociaal werker in de zorg uit de erkende Associate degree Sociaal werk in de zorg. Tijdens deze module leer je over de ontwikkelingsfasen die mensen in hun leven doorlopen, sociologische theorie en hoe de samenleving van invloed is op het gedrag van mensen en andersom. Verder krijg je meer kennis over op welke wijze sociaaleconomische, culturele, politieke en religieuze aspecten van invloed kunnen zijn op gezondheid en gezondheidsbeleving. Ook leer je om op een verantwoorde manier samen te werken met andere zorgprofessionals. Na afloop weet je precies welke kennis over het individu en over de samenleving van belang is bij het begeleiden van cliënten en leer je je ‘innerlijke kompas’ scherpstellen. Hierdoor kun je naast anamnese en onderzoek je gevoel en ervaring bewust inzetten om tot deskundige begeleiding of een passende doorverwijzing van de cliënt te komen.
Na afronding van dit korte HBO-programma weet je o.a.:
- in hoofdlijnen hoe het menselijk lichaam werkt en kun je relevante informatie hierover vinden en reproduceren
- welke ontwikkelingsfasen individuen in hun leven doorlopen
- alles over de sociologische theorie en kun je uitleggen hoe de samenleving van invloed is op het gedrag van individuen en andersom
- op welke wijze sociaaleconomische, culturele, politieke en religieuze aspecten van invloed kunnen zijn op gezondheid en gezondheidsbeleving.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Toelating
Voor toelating tot dit korte HBO-programma is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO-/MBO-niveau gewenst.