Introductie
Dit HBO-programma behandelt in korte tijd de belangrijkste aspecten van het arbeidsrecht. Direct toepasbaar, inclusief vakliteratuur en begeleiding.
Omschrijving
Bij een arbeidsrelatie tussen een werknemer en een werkgever is het arbeidsrecht van toepassing. Of het nu gaat om indiensttreding, loon, ziekteverzuim of verlof, arbeidsrecht gaat zowel werknemers als werkgevers aan. Kennis van het arbeidsrecht is dan ook van belang voor iedere professional die zich met personeel en arbeidsrelaties bezighoudt.
Het korte HBO-programma Arbeidsrecht gaat in op de belangrijkste aspecten van het arbeidsrecht. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor verschillende soorten (flexibele) arbeidsovereenkomsten en de bijbehorende rechten en verplichtingen van zowel werknemer als werkgever. Ook komen onderwerpen als proeftijd, medezeggenschapsrecht en arbeidsongeschiktheid aan de orde.
Met deze opleiding leer je in korte tijd je weg vinden binnen de arbeidsrechtelijke wetten en regels. Daarbij doe je de nodige kennis op én leer je deze meteen toepassen in de praktijk.
Baanperspectief
Het korte HBO-programma Arbeidsrecht is bedoeld voor iedere (juridisch) professional die in de praktijk te maken heeft met arbeidsrechtelijke vraagstukken. Zo is de opleiding bijvoorbeeld interessant voor juridisch adviseurs, (juridisch) professionals uit bedrijfsleven en overheid, rechtsbijstandsjuristen, rechtshulpverleners, vakbond juristen en mediators.
Beschrijving
Het HBO-programma Arbeidsrecht bevat de module Arbeidsrecht uit de erkende HBO-bachelor Rechten. In dit korte HBO-programma krijg je inzicht in de juridische verhouding tussen werkgever en werknemer en leer je deze kennis toepassen in de praktijk. De opleiding behandelt verschillende overeenkomsten van werk en de wet- en regelgeving die daarbij van toepassing is. Hierbij is aandacht voor vaste en tijdelijke contracten, maar ook voor diverse flexibele arbeidsrelaties.
Onderwerpen zijn o.a.:
- Nederlands arbeidsrecht en de relatie met het internationaal recht
- Verschillende overeenkomsten van werk
- Bijzondere arbeidsrelaties (zoals die van de ambtenaar)
- Flexibele arbeidsovereenkomsten (uitzendovereenkomst, oproepovereenkomst, detacheringsovereenkomst, payrollovereenkomst)
- Rechten en verplichtingen van werknemer en werkgever
- Loon, vakantie en verlof
- Gelijke behandeling
- Ziekte en arbeidsongeschiktheid
- Collectief arbeidsrecht en CAO
- Medezeggenschapsrecht
- Beëindiging van de arbeidsovereenkomst
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen. Wel gaan we ervan uit dat je bij het examen van de betreffende modules beschikt over een actuele wettenbundel. Is dit (nog) niet het geval? Houd dan rekening met extra kosten voor de aanschaf hiervan.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.