€ 8.109,80 (incl. BTW) Deze vanafprijs is o.b.v. het goedkoopste startmoment.
24 maanden
HBO Associate degree
NTI
Wil je aan de slag in de financiële wereld? Bijvoorbeeld als medewerker administratie, bedrijfsadministrateur of assistent controller? Dan is de Associate degree-opleiding Financieel management echt iets voor jou! Je leert alles over het financiële reilen en zeilen van een organisatie en je bent na afloop in staat om financieel-economisch advies uit te brengen.
Als afgestudeerd AD-er Financieel management kom je veelal terecht op financiële en bedrijfseconomische afdelingen. Voorbeelden van werkzaamheden zijn: instrueren, begeleiden en controleren van het uitvoerende personeel. Je voert overleg met de controller over zaken op financieel-administratief gebied. Je volgt ontwikkelingen in de branche op de voet en levert relevante informatie aan voor het opstellen van de balans, winst- en verliesrekening, begroting, budgetten, jaarrekeningen en meerjarenplannen. Tevens schrijf en presenteer je rapporten.
Wil je aan de slag in de financiële wereld? Bijvoorbeeld als medewerker administratie, bedrijfsadministrateur of assistent controller? Dan is de Associate degree-opleiding Financieel management echt iets voor jou! Je leert alles over het financiële reilen en zeilen van een organisatie en je bent na afloop in staat om financieel-economisch advies uit te brengen.
Uitvoering door Markus Verbeek PraehepDeze opleiding is tot stand is gekomen door een nauwe samenwerking met Markus Verbeek Praehep. Markus Verbeek Praehep heeft meer dan een eeuw ervaring op het gebied van financieel administratieve opleidingen en wordt gezien als een gerenommeerd opleidingsinstituut in dit vakgebied. Jij bent hierdoor verzekerd van een inhoudelijk zeer sterke opleiding.
Wat is een Associate degree opleiding?Een Associate degree (Ad) is een 2-jarige HBO-opleiding die je opleidt naar een wettelijk erkend getuigschrift. Ad-opleidingen zijn in nauw overleg met het bedrijfsleven ontwikkeld. Na afloop van deze opleiding kan je direct aan de slag in het bedrijfsleven. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren en te starten met de aansluitende bacheloropleiding SPD Bedrijfsadministratie. Je kunt dan vrijstellingen krijgen binnen de bachelor.
Voor wie is een Associate degree interessant?De Associate degree-opleidingen van Hogeschool NTI zijn gericht op:
Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.
NTI: uitstekende kwaliteitKies je voor NTI? Dan mag jij van ons het volgende verwachten:
In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).
Associate degree Financieel management 5393Bij deze opleiding kun je 120 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:
Jaar 1In het eerste jaar wordt een gedegen kennisbasis gelegd door middel van modules zoals Bedrijfsadministratie, Algemene economie, Financiering en Statistiek en onderzoek. Naast de kernbegrippen komen financiële aspecten aan bod zoals financieel rapporteren en het maken van een financiële analyse. Ook ontwikkel je professionele vaardigheden, waaronder gespreksvaardigheden, die je in de praktijk nodig hebt.
Inleidende faseJe start je opleiding met de Startmodule: hiermee leer je in de online leeromgeving hoe je het studeren het best kunt aanpakken. Je leert wanneer je welke leerstrategie het beste kunt inzetten. Zo weet je zeker dat je op een effectieve manier studeert en blijf je gemotiveerd.
In deze module maak je kennis met de opzet van de boekhouding zoals die bij ondernemingen aanwezig is. Hierbij leer je het maken van relevante journaalposten naar aanleiding van de financiële feiten waarmee ondernemingen worden geconfronteerd. Bij de afzonderlijke onderwerpen zullen niet alleen het maken van journaalposten centraal staan maar ook de daaraan ten grondslag liggende berekeningen. De module is erg praktijkgericht, de theorie pas je zo toe.
In deze module leer je alles over kostencalculatie, -budgettering, -bewaking en het oplossen van optimaliseringsvraagstukken. Het berekenen van de kostprijs van producten en diensten is ook van groot belang. Met een te lage kostprijs verdient het bedrijf de kosten niet terug. Een te hoge kostprijs is slecht voor de concurrentiepositie.
In deze module leer je de vermogensbehoefte van een onderneming te bepalen en een investeringsselectie te maken. Bedrijven investeren om de continuïteit van de onderneming te waarborgen. Hiervoor dient vermogen te worden aangetrokken. Ook maak je berekeningen over het vermogen en/of maak je een overzicht t.b.v. interne en externe verslaglegging.
Deze module richt zich op de belastingwetgeving die van belang is voor de ondernemer in het MKB. Na afloop ben je in staat de belastingaangifte te doen voor de inkomstenbelasting, loonbelasting en omzetbelasting. Ook kun je belastingaanslagen controleren en ken je de administratieve verplichtingen die voor fiscale doeleinden gelden.
Het juridische en bedrijfseconomische kader van de externe verslaggeving staat in deze module onder de aandacht. Begrippen als balans, resultatenrekening en kasstroomoverzicht komen daarbij ter sprake. Net als vreemde valuta, winstbelasting en het bepalen van de winst en vermogen bij wisselende prijzen.
In deze module leer je hoe je doormiddel van een efficiënte beheersing met Data Science om te gaan. Je gaat aan de slag met de uitgangspunten van statistiek en ontwikkelt vaardigheden om statische analyses te maken en interpreteren. Daarbij leer je hoe je patronen kunt herkennen, zodat je kunt anticiperen op toekomstige risico's voor je organisatie. Ook vergroot je je inzicht in de wijze waarop data science wordt benut in de accountancy.
Centraal tijdens het tweede studiejaar staan de taken die een beginnend financieel manager uit gaat voeren. Je gaat onder andere aan de slag met de modules Jaarrekening, Consolidatie en Strategie, leiderschap en organisatie. Je krijgt inzicht in cost en management accounting en de jaarrekening.
HoofdfaseIn deze module staat de geconsolideerde jaarrekening centraal. De zienswijze van ondernemingen met betrekking tot hoe de kosten te bepalen en hoe de omzet te bepalen wijkt in de praktijk nogal eens af van die van de fiscus. Het gevolg is dat er een onderscheid in winst ontstaat. Dit onderscheid dient vervolgens gecorrigeerd te worden in de jaarrekening. In het kader van de consolidatie speelt het begrip deelneming een belangrijke rol. In een globaliserende wereld waar bedrijven steeds vaker aandelenpakketten in andere ondernemingen kopen is het waarderen van de deelnemingen van essentieel belang.
In deze module maak je kennis met management control. Hierbij worden onder andere de doelstelling en strategie, wekkapitaalveheer, benchmarking en prestatiebeoordeling behandeld. Er wordt ook aandacht geschonken aan investeringsselectiemethoden en knelpuntcalculaties.
In elke organisatie, van welke omvang ook, leven continu vraagstukken, uitdagingen en conflicten die om een oplossing vragen. Lang niet altijd wordt daarvoor een externe adviseur gevraagd. Ook een interne professional kan dit proces tot een goed eind brengen. In deze module leer je hoe je effectief veranderingen doorvoert in de rol van adviseur.
In deze module worden de belangrijkste elementen van de belastingrecht behandeld. Denk bijvoorbeeld eens aan loonheffingen, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, en schenk- en erfbelasting. Je leert de wet op hoofdlijnen kennen. Na het volgen van de module kun je de belangrijkste elementen van de wetten onderkennen met als doel fiscale gevolgen en risico's van feiten en gebeurtenissen te beschrijven als ook fiscale berekeningen maken en aangiften te analyseren.
Deze module gaat in op de administratieve organisatie, de verschillende informatiesystemen en informatiebehoefte van een onderneming. De nadruk ligt hierbij op IT. Deze kennis is nodig voor jouw (toekomstige) functie om het management te kunnen voorzien van doelgerichte en betrouwbare informatie voor de sturing en beheersing van de bedrijfsactiviteiten.
In het eerste jaar wordt een gedegen kennisbasis gelegd door middel van modules zoals Bedrijfsadministratie, Algemene economie, Financiering en Statistiek en onderzoek. Naast de kernbegrippen komen financiële aspecten aan bod zoals financieel rapporteren en het maken van een financiële analyse. Ook ontwikkel je professionele vaardigheden, waaronder gespreksvaardigheden, die je in de praktijk nodig hebt. Centraal tijdens het tweede studiejaar staan de taken die een beginnend financieel manager uit gaat voeren. Je gaat onder andere aan de slag met de modules Jaarrekening, Consolidatie en Strategie, leiderschap en organisatie. Je krijgt inzicht in cost en management accounting en de jaarrekening.
Inclusief praktijkbijeenkomstenBij de Associate degree-opleiding Financieel management maken praktijkbijeenkomsten onderdeel uit van het studieprogramma. De praktijkbijeenkomsten zijn verplicht en volledig inbegrepen bij het lesgeld. De praktijkbijeenkomsten bieden je de mogelijkheid om kennis te maken met medestudenten en je mentor. Daarnaast biedt deze bijeenkomst je vroegtijdig inzicht in de functies en taken die je na afronding van je opleiding kunt gaan vervullen. Met deze bijeenkomsten word je optimaal voorbereid op het uiteindelijke examen.
Online leeromgevingBij NTI kun jij studeren op jouw moment, in een online leeromgeving. In deze afgeschermde omgeving heb je contact met je docenten en medestudenten. Hier kun je leerstof interactief oefenen, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.
Inclusief vakliteratuurTijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt kwalitatieve studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.
Persoonlijke begeleiding
"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".
Lees meer
Om toegelaten te worden tot deze Ad-opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:
Houd er daarnaast rekening mee dat enige voorkennis van de basisprincipes van boekhouden gewenst is wanneer je start met de inleidende module MBA Bedrijfsadministratie in het eerste jaar. Als je het getuigschrift Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) al behaald hebt, dan ben je toelaatbaar voor deze opleiding en kan je vrijstelling aanvragen voor de gelijknamige modules.
LINK: Maak de 21+ toets als je niet over het juiste diploma beschikt
Beschik je niet over een van de bovengenoemde diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken. Het doel van deze toets is vaststellen of je een reële kans hebt om deze HBO-opleiding van Hogeschool NTI succesvol af te ronden. De kosten voor de 21+ toets bedragen € 79,95. Dit geld krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets inschrijft voor de HBO-opleiding van je keuze. Lees hier meer en meld je aan voor de 21+ toets. Naast de 21+ toets kun je bij NTI ook je HAVO-, VWO-, of MBO niveau 4 diploma halen. Hiermee word je ook toegelaten tot een HBO-opleiding.
LINK: Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!
Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.
LINK: Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!
Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een bepaalde module bij aanvang van je studie, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.
In het eerste jaar worden de examens afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Voor meer informatie over deze examens en de examendata verwijzen we je naar www.associatie.nl. NTI-studenten krijgen van de Associatie een speciale korting van € 25,- per examen. De overige examens worden door NTI afgenomen. Je plant deze zelf in, op een moment dat jij er klaar voor bent.
ExamenkostenDe examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. De examenkosten bedragen € 104,84 per maand.
Wettelijk erkend getuigschriftDeze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Wanneer je alle onderdelen van de opleiding met succes afrondt, ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift 'HBO Associate degree Financieel management'. Je mag je dan Associate degree (Ad) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door onze scholingspartner Markus Verbeek Praehep. Markus Verbeek Praehep is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master/Associate degree) te verlenen.
Tijdens je opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.
HBO Associate degree