Onderwijs in Nederland

Het beroeps- en hoger onderwijs in Nederland is ingedeeld naar niveau. Daarbij is het belangrijk om te weten dat leren niet ophoudt als je volwassen bent. Ook dan kun je onderwijs volgen om een certificaat of erkend diploma te halen. Dat kan op VAVO-, MBO-, Ad, HBO-, of Masterniveau. 

Dit zijn de verschillende onderwijsniveaus en -vormen in Nederland:

Voortgezet onderwijs

Het voortgezet onderwijs volgt op acht jaar basisonderwijs. De drie hoofdrichtingen van het voortgezet onderwijs zijn VMBO, HAVO of WO. Ook volwassenen zonder diploma kunnen via volwassenenonderwijs (VAVO) hun diploma halen. Lees hier meer over het voortgezet onderwijs.

MBO

Na het VMBO kun je, afhankelijk van je vooropleiding, doorstromen naar een van de vier MBO-niveaus. Binnen deze niveaus zijn drie verschillende leerwegen mogelijk (BOL, BBL en derde leerweg) zodat je eventueel werken en leren kunt combineren. Lees hier meer over het MBO.

HBO

Na afronding van de HAVO of een MBO-4-opleiding ben je toelaatbaar tot het hoger beroepsonderwijs (HBO). Hier kun je drie verschillende types opleidingen volgen: Associate degrees (Ad), HBO-Bachelors en losse HBO-programma’s. Lees hier meer over het HBO.

WO en Master

Na je Bachelor kun je je verder specialiseren met een één- of tweejarige Masteropleiding. Er zijn twee soorten Bacheloropleidingen: de academische Master en de meer praktijkgerichte Professional Master. Lees hier meer over Masteropleidingen.

Voltijd-, deeltijd- of duaal onderwijs?

In het hoger beroepsonderwijs (HBO en Master) kun je kiezen uit drie onderwijsvormen: Voltijd, deeltijd of duaal. Lees hier alles over de verschillende opleidingsvormen in het hoger onderwijs. 

Welk opleidingsniveau past bij mij?

Op Opleiding.nl vind je een breed aanbod aan MBO-, MHBO-, HBO- en Masteropleidingen. Weet je niet zeker welk niveau het best bij jou past? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs voor een persoonlijk opleidingsadvies.  

Onderwijs in Nederland
Heb je een vraag?