Onderwijs in Nederland

Het onderwijs in Nederland is ingedeeld naar niveau en leeftijd. Daarbij is het belangrijk om te weten dat leren niet ophoudt als je volwassen bent: ook dan kun je onderwijs volgen om een erkend diploma te halen. Dat kan op MBO-, HBO-, of Masterniveau. Hieronder zetten we de indeling van het onderwijs in Nederland voor je uiteen, te beginnen bij het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. 

Basisonderwijs
Voortgezet onderwijs
Middelbaar beroepsonderwijs (MBO)
Hoger beroepsonderwijs (HBO)
Masteropleidingen

Onderstaande geeft het onderwijs in Nederland schematisch weer:

Opleidingsvarianten hoger onderwijs

In het hoger onderwijs (HBO en Master) kun je op 3 verschillende manieren studeren: 

  • Voltijd. Dit betekent dat de opleiding je belangrijkste activiteit is en je daar 5 dagen in de week mee bezig bent. Vaak is dit de normale variant als je na de middelbare school gaat studeren. 
  • Deeltijd. Hierbij combineer je studie met werk en privé. Ideaal voor volwassenen, want je hebt dan minder lesuren dan bij de voltijdvariant. In een deeltijdopleiding loop je wel stage, omdat het vaak zo is dat je werk in een andere richting is dan je opleiding. 
  • Duaal. Deze variant kun je kiezen als je werk echt direct verband houdt met je opleiding. Net als bij de deeltijdopleiding heb je dan minder lesuren en je kunt de opdrachten die je krijgt meteen koppelen aan je werk. Je hoeft dan dus geen stage meer te lopen.
 

Volg je ambitie bij Opleiding.nl

Naast het reguliere onderwijs voor volwassen op MBO-, HBO-, HBO Bachelor- en Masterniveau, kun je ook allerlei cursussen en praktijkopleidingen volgen. Een uitstekende keuze als je jezelf verder wilt ontwikkelen, maar niet een volledig diploma wilt behalen, of wanneer je alleen over één specifiek onderwerp meer wilt weten. Daarnaast bieden veel opleiders ook de mogelijkheid om een gedeelte van een erkende opleiding te volgen, die je later kunt vervolgen voor een diploma. 

Wat je ambitie ook is, bij Opleiding.nl vind je per niveau en vakgebied een zorgvuldig samengesteld overzicht van relevante cursussen en praktijkopleidingen. Dit aanbod komt altijd van meerdere grote opleiders en is specifiek gericht op volwassenen. Zo weet je zeker dat je je cursus of opleiding kunt combineren met je werk en privé. Doordat we alleen samenwerken met de allerbeste opleiders van Nederland, ben je bovendien altijd verzekerd van A-kwaliteit. 
 

Nieuwsgierig? 

Neem meteen een kijkje in ons aanbod. Kijk voor een overzicht van cursussen en opleidingen op MBO,- HBO,- of Masterniveau

Heb je een vraag?