Werktuigbouw en maintenance

Nieuwe technologieën, duurzaamheid, economische groei: allemaal hebben ze gevolgen voor het vakgebied van werktuigbouwkunde en maintenance. Hoe ontwerp...

Lees verder >

Nieuwe technologieën, duurzaamheid, economische groei: allemaal hebben ze gevolgen voor het vakgebied van werktuigbouwkunde en maintenance. Hoe ontwerp en onderhoud je werktuigbouwkundige installaties en systemen die steeds geavanceerder worden? En hoe...

Lees verder >

Nieuwe technologieën, duurzaamheid, economische groei: allemaal hebben ze gevolgen voor het vakgebied van werktuigbouwkunde en maintenance. Hoe ontwerp en onderhoud je werktuigbouwkundige installaties en systemen die steeds geavanceerder worden? En hoe geef je gedegen advies over efficiency, duurzaamheid, effectiviteit en doelmatigheid van techniek? Mensen...

Lees verder >

Werktuigbouw en maintenance: 56 opleidingen

Filteren

Filter
Niveau
Toon alle niveau's
Opleider

HBO Bacheloropleiding (8) Een HBO Bacheloropleiding is een beroepsgerichte opleiding in het hoger onderwijs en leidt op tot de officiële graad Bachelor. Alle HBO Bacheloropleidingen van hebben een modulair opleidingsprogramma verdeeld over 3 fases en een individuele afstudeerfase. De Bacheloropleiding omvat 240 EC (studiepunten). 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

Een HBO Bacheloropleiding is een beroepsgerichte opleiding in het hoger onderwijs en leidt op tot de officiële graad Bachelor. Alle HBO Bacheloropleidingen van hebben een modulair opleidingsprogramma verdeeld over 3 fases en een individuele afstudeerfase. De Bacheloropleiding omvat 240 EC (studiepunten). 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

HBO-programma (15) Een klassikaal HBO-programma bestaat uit een of meerdere modules en heeft een doorlooptijd van 5 tot 12 maanden. Je volgt op HBO-niveau een programma met onderwerpen die ook in een volledige HBO Bachelor zijn opgenomen. Je hebt bij een aantal programma’s ook de mogelijkheid een HBO-propedeuse te behalen.

Een klassikaal HBO-programma bestaat uit een of meerdere modules en heeft een doorlooptijd van 5 tot 12 maanden. Je volgt op HBO-niveau een programma met onderwerpen die ook in een volledige HBO Bachelor zijn opgenomen. Je hebt bij een aantal programma’s ook de mogelijkheid een HBO-propedeuse te behalen.

MHBO (1) Een MHBO-opleiding kenmerkt zich door een praktijkgerichte aanpak en duurt 5 tot 12 maanden. Het niveau van de opleiding ligt tussen MBO-niveau 4 en HBO-niveau. Daarmee is deze opleiding de ideale brug van MBO naar HBO. Een MHBO-opleiding is modulair opgebouwd. Elke module bestaat uit 6 tot 8 bijeenkomsten en wordt afgesloten met een moduleopdracht of een examen.

Een MHBO-opleiding kenmerkt zich door een praktijkgerichte aanpak en duurt 5 tot 12 maanden. Het niveau van de opleiding ligt tussen MBO-niveau 4 en HBO-niveau. Daarmee is deze opleiding de ideale brug van MBO naar HBO. Een MHBO-opleiding is modulair opgebouwd. Elke module bestaat uit 6 tot 8 bijeenkomsten en wordt afgesloten met een moduleopdracht of een examen.
 

MBO Niveau 4 (5) Een opleiding op MBO-niveau 4 is een middenkader- of specialistenopleiding. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van 18 tot 24 maanden. Het MBO-diploma niveau 4 is het hoogste diploma dat je op MBO-niveau kunt halen. Je mag jouw (gespecialiseerde) werkzaamheden helemaal zelfstandig uitvoeren en bent breed inzetbaar. Met dit diploma op zak bent u ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.

Een opleiding op MBO-niveau 4 is een middenkader- of specialistenopleiding. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van 18 tot 24 maanden. Het MBO-diploma niveau 4 is het hoogste diploma dat je op MBO-niveau kunt halen. Je mag jouw (gespecialiseerde) werkzaamheden helemaal zelfstandig uitvoeren en bent breed inzetbaar. Met dit diploma op zak bent u ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.

MBO Niveau 3 (2) Een opleiding op MBO-niveau 3 is een vakopleiding. Daarmee mag je geheel zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opleiding is gekoppeld aan jouw eigen werk of stage, waardoor je wat je leert meteen kunt gebruiken in de praktijk. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.

Een opleiding op MBO-niveau 3 is een vakopleiding. Daarmee mag je geheel zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opleiding is gekoppeld aan jouw eigen werk of stage, waardoor je wat je leert meteen kunt gebruiken in de praktijk. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.
 

MBO-programma (4) Een MBO-opleiding is een praktijkgerichte beroepsopleiding. Op Opleiding.nl vind je erkende MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4, maar ook korte MBO-programma’s die precies passen bij jouw opleidingsvraag.

Een MBO-opleiding is een praktijkgerichte beroepsopleiding. Op Opleiding.nl vind je erkende MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4, maar ook korte MBO-programma’s die precies passen bij jouw opleidingsvraag.

Praktijkopleiding (2) In een praktijkopleiding doe je alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om jouw (gewenste) beroep met succes te kunnen uitoefenen.

In een praktijkopleiding doe je alle kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om jouw (gewenste) beroep met succes te kunnen uitoefenen.

Help mij kiezen

Als je in je ontwikkeling gaat investeren, wil je natuurlijk wel de juiste keuze maken. Lastig? Wij helpen je graag. Met de slimme keuzehulp vind je in 4 stappen exact wat je zoekt.

 

Zo creëer je een lerende organisatie

Hoe blijf je als organisatie up-to-date? Continue resultaatverbetering, innovatie, het gebruik van nieuwe technieken en de druk van concurrenten en klanten vereisen veranderende organisaties en ander gedrag. Hoe zorg je ervoor dat je deze uitdaging als ondernemer, manager of leidinggevende aankunt? Door te blijven leren als organisatie. Creëer een lerende organisatie.

Leer samen

Breng individuele opleidingsplannen samen. Het effect van veel opleidingen is namelijk afhankelijk van de context. Om de opgedane kennis en vaardigheden toe te passen, moet de omgeving meedoen. Het hele team, de afdeling en zelfs de hele organisatie moeten aan de gang. Met elkaar leren én verbeteren op het werk is de manier om bij te blijven. En dat is noodzakelijk om niet te worden ingehaald, want het tempo van verandering in het bedrijfsleven neemt hard toe.

Lees het hele artikel

Top 5 opleidingen

3 MBO Commercieel Technicus Engineering niveau 4

€ 8.918,00
MBO Niveau 4
24 maanden

4 HBO Engineering

€ 3.965,00
HBO-programma
12 maanden

5 MBO Vakopleiding Werktuigbouwkunde

€ 4.135,00
HBO Associate degree
12 maanden
Bekijk alle Werktuigbouw en maintenance opleidingen

2.392

Aantal opleidingen, trainingen en cursussen op Opleiding.nl

95.500

Aantal mensen dat jaarlijks een opleiding start naast hun werk

7,7

Gemiddelde waardering van de opleiders achter Opleiding.nl

De kunst van het onderhandelen: 10 tips voor maximaal resultaat!

De een doet het dagelijks voor zijn werk, de ander alleen bij de aanschaf van een auto of huis. Maar of u nu een beginner bent of een doorgewinterde onderhandelaar, er valt altijd wat te leren. Wij geven 10 tips om meer uit uw onderhandelingen te halen.

Werktuigbouw en maintenance

Nieuwe technologieën, duurzaamheid, economische groei: allemaal hebben ze gevolgen voor het vakgebied van werktuigbouwkunde en maintenance. Hoe ontwerp en onderhoud je werktuigbouwkundige installaties en systemen die steeds geavanceerder worden? En hoe geef je gedegen advies over efficiency, duurzaamheid, effectiviteit en doelmatigheid van techniek? Mensen die het antwoord kennen op deze vragen kunnen overal aan de slag.  

Trends & ontwikkelingen

Met de komst van het ‘Internet of Things’ worden machines steeds slimmer. Of is het andersom? Jij mag het zeggen. Feit is dat slimme machines ‘hot’ zijn. Vanuit de industrie horen we een steeds grotere en luidere vraag om smart machines te ontwikkelen. Dat is ook niet gek. Iedereen moet efficiënter en duurzamer werken.

Producenten werken ook steeds meer samen om zo tot een concurrerend product te komen. Alleen lukt dat bijna niet meer. Met al die samenwerking is er ook een noodzaak om de productie beter op elkaar af te stemmen. Slimmer maken dus. De ene machine vertelt de andere dat hij bijna klaar is, dan kan de ander zich alvast gereed maken. Of ze nu naast elkaar staan of aan de andere kant van de wereld, dat maakt niet meer uit.

Onderhoud verandert ook. Een vaste interval, waarbij soms onderdelen worden vervangen die nog goed zijn, is niet meer van deze tijd. Het werktuig geeft zelf wel aan waar het aan toe is. Vraaggestuurd onderhoud in plaats van periodiek. Hoe zou jij dat aanpakken?

Populaire opleidingen binnen Werktuigbouwkunde en Maintenance zijn:

HBO Bachelor Werktuigbouwkunde

Wil jij je verdiepen in nieuwe technologieën en in de samenhang met duurzaamheid en economische groei? Dan is de HBO-Bachelor Werktuigbouwkunde uitermate geschikt voor je. Tijdens de opleiding groei je uit tot een innovatieve werktuigbouwkundige met bedrijfskundig inzicht. Een zeer waardevolle combinatie en mooie stap op de carrièreladder.

MBO Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw niveau 4

Tijdens Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw niveau 4 komen alle belangrijke onderwerpen op het gebied van onderhoud van werktuigbouwkundige installaties en systemen aan bod. Je leert bijvoorbeeld hoe je Inspecties, metingen en testen van apparatuur, installaties en systemen kunt uitvoeren. Ook het lokaliseren en analyseren van complexe storingen en het stellen van diagnoses en rapporten behoort tot jouw toekomstige takenpakket als professioneel technicus.

Heb je een vraag?

Onze opleidingsadviseurs beantwoorden graag al je vragen. Je kunt ze bellen van maandag tot en met donderdag van 08:00 tot 21:00 uur en op vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur.
  • 088 - 93 90 000