Ruimtelijk domein

Bevolkingsgroei, vergrijzing en leegloop uit dorpen; het zijn allemaal factoren die invloed hebben op het ruimtelijk domein. En ook de toenemende vraag...

Lees verder >

Bevolkingsgroei, vergrijzing en leegloop uit dorpen; het zijn allemaal factoren die invloed hebben op het ruimtelijk domein. En ook de toenemende vraag naar duurzaam gebruik van bestaand gebied zorgt ervoor dat de ontwikkelingen zich snel opvolgen. Ben...

Lees verder >

Bevolkingsgroei, vergrijzing en leegloop uit dorpen; het zijn allemaal factoren die invloed hebben op het ruimtelijk domein. En ook de toenemende vraag naar duurzaam gebruik van bestaand gebied zorgt ervoor dat de ontwikkelingen zich snel opvolgen. Ben jij op de hoogte?  

Trends & ontwikkelingen

De Nederlandse bevolking groeit als geheel en zal dat ook blijven...

Lees verder >

Ruimtelijk domein: 15 opleidingen

Filteren

Filter
Niveau
Toon alle niveau's
Opleider
Toon meer opleiders

Professional Master (4) Een Professional Master bestaat uit 2, 3 of 4 Masterclasses rondom een concreet thema. Dat biedt de mogelijkheid om een specialistisch programma te volgen op masterniveau met juist die onderwerpen uit een volledige Masteropleiding die jij interessant vindt. De Professional Masters van duren 6 tot 12 maanden. Je rondt een Masterclass af met een eindopdracht of case.

Een Professional Master bestaat uit 2, 3 of 4 Masterclasses rondom een concreet thema. Dat biedt de mogelijkheid om een specialistisch programma te volgen op masterniveau met juist die onderwerpen uit een volledige Masteropleiding die jij interessant vindt. De Professional Masters van duren 6 tot 12 maanden. Je rondt een Masterclass af met een eindopdracht of case.

Masterclass (3) Een Masterclass draait altijd om een bepaald onderwerp en bestaat uit 4 dag- of 8 avondbijeenkomsten. Wil je verder studeren naar een volledige Master bij dezelfde opleider? Dan ontvang je gegarandeerd vrijstelling als je wordt toegelaten en de Masterclass onderdeel is van de betreffende Master.

Een Masterclass draait altijd om een bepaald onderwerp en bestaat uit 4 dag- of 8 avondbijeenkomsten. Wil je verder studeren naar een volledige Master bij dezelfde opleider? Dan ontvang je gegarandeerd vrijstelling als je wordt toegelaten en de Masterclass onderdeel is van de betreffende Master.

HBO-programma (2) Een klassikaal HBO-programma bestaat uit een of meerdere modules en heeft een doorlooptijd van 5 tot 12 maanden. Je volgt op HBO-niveau een programma met onderwerpen die ook in een volledige HBO Bachelor zijn opgenomen. Je hebt bij een aantal programma’s ook de mogelijkheid een HBO-propedeuse te behalen.

Een klassikaal HBO-programma bestaat uit een of meerdere modules en heeft een doorlooptijd van 5 tot 12 maanden. Je volgt op HBO-niveau een programma met onderwerpen die ook in een volledige HBO Bachelor zijn opgenomen. Je hebt bij een aantal programma’s ook de mogelijkheid een HBO-propedeuse te behalen.

Trainingen (6) Tijdens de trainingen staan je eigen praktijk en ontwikkelen van je vaardigheden altijd centraal. De vaardigheden die je tijdens de training opdoet, kunt je direct in jouw eigen werkomgeving toepassen.

Tijdens de trainingen staan je eigen praktijk en ontwikkelen van je vaardigheden altijd centraal. De vaardigheden die je tijdens de training opdoet, kunt je direct in jouw eigen werkomgeving toepassen.

Financieel voordeel

Persoonlijk finacieel voordeel

Levenlanglerenkrediet

Ben je niet ouder dan 55 en overweeg je om in deeltijd een HBO- of Masteropleiding te volgen? Kijk eens of je in aanmerking komt voor het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Deze subsidieregeling van de overheid biedt aantrekkelijke mogelijkheden.

Ben je niet ouder dan 55 en overweeg je om in deeltijd een HBO- of Masteropleiding te volgen? Kijk eens of je in aanmerking komt voor het Levenlanglerenkrediet (LLLK). Deze subsidieregeling van de overheid biedt aantrekkelijke mogelijkheden.

Sinds het studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor de opleidingen HBO Associate degree, HBO Bachelor en Master.

Wanneer je niet direct een volledige HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding wilt volgen, kun je ook starten met het eerste jaar. Ook dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, mits je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.

Ruimtelijk domein

Bevolkingsgroei, vergrijzing en leegloop uit dorpen; het zijn allemaal factoren die invloed hebben op het ruimtelijk domein. En ook de toenemende vraag naar duurzaam gebruik van bestaand gebied zorgt ervoor dat de ontwikkelingen zich snel opvolgen. Ben jij op de hoogte?  

Trends & ontwikkelingen

De Nederlandse bevolking groeit als geheel en zal dat ook blijven doen, zo is de voorspelling. Welke invloed heeft onze groeiende bevolking op het ruimtelijk domein? Wat zijn de gevolgen voor gebiedsontwikkeling? De groei wordt onder andere veroorzaakt door het groeiende aantal allochtonen, maar ook de vergrijzing is een essentiële oorzaak. De verwachting is dat het percentage ouderen in afgelegen dorpen sterk zal toenemen. Tegelijkertijd is er in veel kleine dorpen een stilstand gekomen in de bevolkingsgroei. Het risico is dat er achterstanden zullen ontstaan in afgelegen dorpen, door de groei van kwetsbare ouderen en schaarste in voorzieningen.

De economische crisis heeft grote impact (gehad) op het ruimtelijk domein in Nederland. De kijk op gebiedsontwikkeling is aanzienlijk veranderd, waardoor er nieuwe trends en ontwikkelingen zijn ontstaan. Ben jij op de hoogte? Voor 2008 lag de focus vooral op het realiseren van nieuwe gebieden; die focus is ondertussen verschoven naar meer duurzaam gebruik van bestaand gebied. De kunst is om gebieden sterker te maken door waarde toe te voegen op aspecten als leefbaarheid, veiligheid, duurzaamheid en bereikbaarheid. Ook de effecten van energiebesparing, zoals het plaatsen van windmolens, realiseren van zonneparken en de omzet van bio-energie, hebben aanzienlijke invloed op gebiedsontwikkeling.

Populaire opleidingen binnen Ruimtelijk Domein zijn:

MLO Medewerker Ruimtelijk Domein

Tijdens deze opleiding word je voorbereid om aan de slag te gaan als medewerker binnen het ruimtelijk domein. Ben jij op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen het ruimtelijk domein? Denk bijvoorbeeld aan vraagstukken rondom bevolkingsgroei, leegloop uit dorpen en vergrijzing. Welke bevoegdheden heb je vanuit de lokale overheid? Tijdens deze opleiding komen al deze aspecten aan bod. Ook zaken als milieuzonering, bodemsanering en vergunningvrij bouwen komen aan bod.

HBO Wijkontwikkeling

Bewoners raken steeds meer betrokken en nemen actief deel om hun leefomgeving te verbeteren. Wijkontwikkeling staat dan ook hoog op de agenda bij gemeenten. Het zorgen voor een fatsoenlijke en veilige woonomgeving brengt veel uitdagingen met zich mee. Er is dan ook veel vraag naar professionals op het gebied van wijkontwikkeling. Als je deze opleiding wilt volgen kom je in aanmerking voor aantrekkelijke subsidieregelingen.

Gemeentelijk Woonbeleid

Er zijn veel interessante vraagstukken op het gebied van gemeentelijk woonbeleid. Denk aan leefbaarheid in wijken, krimp, toenemende vergrijzing, woonwensen van inwoners met een migratieachtergrond, ouderen en starters, de afgenomen woningproductie en onbetaalbare woningen. Allemaal lastige onderwerpen waar geen kant en klare oplossingen voor zijn. De wensen zijn talrijk, de mogelijkheden vaak niet. Hoe ga je daar als (beleids)medewerker of bestuurder mee om? Deze training geeft er antwoord op.