Totale en Ondersteunde Communicatie (TOC)

Communiceren met en door cliënten met een verstandelijke beperking

Vanaf

€ 793,00

Duur

2 dagen

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Pro Education

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil je je cliënten met een verstandelijke beperking handvatten geven om zich beter te kunnen uiten? Wil je je communicatiemogelijkheden verder uitbreiden, zodat ook jij beter begrepen wordt? Tijdens deze cursus krijg je inzicht in de mogelijkheden en toepassingen die Totale en Ondersteunde Communicatie (TOC) biedt bij cliënten met verstandelijke beperkingen. Bij TOC worden naast spraak ook allerlei niet-gesproken vormen van communicatie gebruikt om een boodschap over te brengen. Door de opzet van de cursus is alles wat je leert en oefent direct toepasbaar in de praktijk.

Resultaat

  • Je weet wat TOC is en hoe je dit kunt gebruiken in de praktijk
  • Je kunt zelf een communicatieprofiel maken
  • Je kunt logopedische uitgangspunten formuleren voor de behandeling en begeleiding van cliënten
  • Je bent op de hoogte van verschillende communicatievormen en -middelen bij TOC en kunt deze inzetten in je behandelingen

Doelgroep

De praktijkgerichte cursus is speciaal ontwikkeld voor logopedisten die beginnen te werken met mensen met een verstandelijke beperking.

Aanpak

Het doel van deze cursus is dat je nieuwe kennis en vaardigheden verwerft op het gebied van Totale en Ondersteunde Communicatie (TOC) bij cliënten met een verstandelijke beperking. Een van je eigen cliënten vormt de rode draad in de cursus.

Je krijgt kennis aangereikt via ondersteunende literatuur, filmfragmenten en analyses. Daarnaast wordt er tijdens de cursus gebruikgemaakt van interactieve werkvormen zoals rollenspelen en discussies. De heldere uitleg van een docent die beschikt over jarenlange ervaring met de behandeling van cliënten met een verstandelijke beperking maakt deze cursus uniek. Door de eigen inbreng van casuïstiek koppel je de theorie direct aan de praktijk.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 16 deelnemers en heeft een studiebelasting van 12 contacturen en 9 uur zelfstudie.

Professionals

Marian Waanders heeft als logopedist en trainer zeer ruime ervaring met mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Zij is tevens auteur van het boek Mijn neus als gids, een frisse kijk op het gebruik van geur in zorg en onderwijs.

Klassikaal

Deze cursus wordt alleen klassikaal aangeboden, kijk voor de locatie van de cursus bij de planning. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn.

 

Totale en Ondersteunde Communicatie (TOC)

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Pro Education - Opleidersscore 8,3

Met recht dé opleider voor paramedici in Nederland
Pro Education is een van de grootste en snelst groeiende opleiders voor paramedici. Het instituut biedt naast erkende bacheloropleidingen in fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek een zeer uitgebreid aanbod van erkende permanente educatieprogramma’s voor de paramedisch professional. Altijd afgestemd op de laatste vakontwikkelingen en op de eigen werkpraktijk.