Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleidingen

Kort praktijkgericht programma op HBO-niveau - 3 maanden

Vanaf

€ 1.815,82

Duur

3 maanden

Opleidingsniveau

HBO-programma

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NCOI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Heb je je PABO-getuigschrift behaald en wil je vanuit deze kennis doorstuderen naar een tweedegraads bevoegdheid? Dan is dit schakelprogramma van NCOI iets voor jou. Indien je aan de voorwaarden voldoet, kun je in een kort en kerngericht programma je kennis aantonen. Zo kun je na een voldoende beoordeling met vrijstelling instromen in een van onze HBO Bachelor Lerarenopleidingen. Dit zorgt voor verlichting van je lerarenopleiding doordat je alleen de vakinhoudelijke onderdelen volgt. Het ideale programma als je de volgende stap wilt maken binnen het onderwijs. Schrijf je je gelijktijdig in voor dit schakelprogramma en de lerarenopleiding van je keuze bij NCOI, dan kun je na afronding van dit programma je studie direct voortzetten.

Vrijstellingen HBO Bachelor Lerarenopleiding

Dit unieke schakelprogramma levert je vrijstelling op voor de beroepscontextmodules van onze tweedegraads HBO Bachelor Lerarenopleidingen. Wil je verder studeren en voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor? Dan ontvang je vrijstelling voor de beroepscontextmodules uit fase 1, 2 en 3 van onze HBO Bachelor Lerarenopleidingen. Zo kies je met dit programma niet alleen voor direct resultaat, maar houd je ook zicht op een lichter programma richting een volledige HBO Bachelorgraad. Schrijf je je gelijktijdig in voor het schakelprogramma en de HBO Bachelor Lerarenopleiding van je keuze, dan kun je na afronding van het schakelprogramma direct doorstuderen naar de HBO Bachelor Lerarenopleiding.

Doelgroep

Je hebt een PABO-bevoegdheid, bent werkzaam in het VMBO en je wilt je tweedegraads bevoegdheid behalen. Ook wanneer je vanuit het primair onderwijs met je PABO-bevoegdheid de overstap wilt maken naar het voortgezet onderwijs is dit programma erg interessant.

Doel en opzet

Je werkt tijdens dit schakelprogramma aan je kennis en de toepassing ervan. Je krijgt extra informatie over lesgeven, gekoppeld aan de eisen binnen het voortgezet onderwijs. Zo verdiep je je onder andere in diversiteit binnen de klas, de organisatie van VO/VMBO, mentoraat, leerlingbegeleiding en adolescentiepsychologie. Met deze module toon je je specifieke kennis en vaardigheden van de beroepscontext aan, zodat je dit vrijgesteld kunt krijgen in een van onze HBO Bachelor Lerarenopleidingen in het tweedegraads gebied.

Vooropleiding

Je hebt een PABO-getuigschrift.

Voorbereiding en studiebelasting

Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Aantrekkelijke route voor PABO-afgestudeerden

Indien je de PABO succesvol hebt afgerond en je tweedegraads bevoegdheid wilt behalen, biedt NCOI je een aantrekkelijke route. Door middel van een kort schakelprogramma kun je de studiebelasting van je lerarenopleiding aanzienlijk verlagen en krijg je vakinhoudelijke kennis aangereikt. Met dit schakelprogramma ontvang je vrijstelling voor de 4 modules Leren en lesgeven, Adolescentenpsychologie en leerlingbegeleiding, Groepsdynamica en klassenmanagement, Diversiteit en onderwijzen. Het schakelprogramma duurt 3 maanden. Vanuit het schakelprogramma kun je direct doorstromen in de lerarenopleiding van je keuze en dit is daarmee het ideale programma als je de volgende stap wilt zetten binnen het onderwijs.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Lesgeven in AVO en BO

 • Inrichting en doelgroep (AVO/BO)
 • Puberteit en adolescentiepsychologie
 • Identiteitsontwikkeling
 • Burgerschap en bildung
 • Motivatie en betrokkenheid
 • Breindidactiek
 • Formatief beoordelen (feedup, feedback en feedforward)
 • Taalgericht vakonderwijs

Een prettige relatie met leerlingen

 • Basisbehoeften van een leerling
 • Pedagogisch klimaat
 • Orde houden (klassenmanagement, communicatie en conflicthantering)
 • (Online) pesten

Van lastig gedrag tot gedragsprobleem

 • Straffen en belonen
 • Gedragsproblemen en gedragsstoornissen
 • Schoolbrede aanpak probleemgedrag
 • Leerproblemen

(Schoolbrede) leerlingbegeleiding

 • Passend onderwijs
 • Zorgstructuur
 • Handelingsgericht werken

Gesprekken op school

 • Gespreksvormen en gespreksvaardigheden
 • Transactionele analyse

Diploma

Je rondt de module af met een praktijkgerichte opdracht. Indien je de opdracht met een voldoende resultaat afrondt, ontvang je het diploma ‘Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleidingen’ van Hogeschool NCOI. Met dit diploma sluit je onderdelen af, die ook in de HBO Bacheloropleiding zitten. Dit maakt een lichter programma mogelijk als vervolg.

Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 3 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 3 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 6 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten avond variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 100,-
Lesgeld
€ 1.290,-
Studiemateriaal
€ 150,-
Examenkosten
€ 210,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 33,-
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.798,-
Totaalprijs (inclusief BTW)
€ 1.815,82

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleidingen

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NCOI Opleidingen - Opleidersscore 7,2

Hoe hoog leg jij de lat?
NCOI Opleidingen is de praktijkopleider voor iedereen met werkervaring. Onze unieke praktijkgerichte aanpak sluit precies aan bij mensen met een drukke baan. Ook zijn onze programma’s uitstekend geschikt voor mensen met werkervaring die tijdelijk geen baan hebben en die een opleiding willen volgen om de baan van hun dromen te bemachtigen.