Pensioenpraktijk

Dé opleiding om inzicht te krijgen in het pensioenstelsel in Nederland

Vanaf

€ 550,00

Duur

2 maanden

Opleidingsniveau

Vakopleiding

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NIBE-SVV

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De pensioenwereld is in beweging. In deze basisopleiding verwerf je actuele kennis over de hoofdlijnen van pensioenen en over volksverzekeringen zoals AOW, Anw en de werknemersverzekering WIA. Daarnaast ontwikkel je kennis over het belastingstelsel (onder andere boxen), pensioensystemen en pensioenfinanciering. De theorie pas je direct toe in je eigen praktijk. Meld je daarom aan voor de interessante opleiding Pensioenpraktijk.

Doelgroep

Deze pensioenopleiding is bedoeld voor (nieuwe) medewerkers (collectief) pensioen bij pensioenuitvoerders (pensioenfondsen en pensioenverzekeraars) assurantiekantoren en pensioenadvieskantoren, frontofficemedewerkers en medewerkers van de klantenservice die inhoudelijke vragen krijgen van pensioendeelnemers en werkgevers over (collectief) pensioen. De opleiding is ook heel geschikt voor personeelsfunctionarissen (HRM) en leden van ondernemingsraden en medezeggenschapsraden die regelmatig met pensioenregelingen te maken hebben. Ook voor medewerkers bij accountantskantoren en bankmedewerkers is deze opleiding bijzonder geschikt.

Doel en opzet

In de opleiding Pensioenpraktijk zijn de meest actuele pensioenonderwerpen en belangrijke pensioenveranderingen verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan recente wetswijzigingen als de Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd, de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en wijzigingen in de berekening van de hoogte van de transitievergoeding.

Uiteraard nemen we je ook mee in het pensioenakkoord en de gevolgen hiervan voor individuele werknemers. Zo komen de nieuwe UPO-modellen aan bod en het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding. Dit is dan ook de opstap naar de opleiding Wft Pensioen.

Vooropleiding

Je hebt MBO-werk- en -denkniveau. Je hebt basiskennis van de relevante facetten van (levens)verzekeringen.

De opleiding Pensioenpraktijk vormt een uitstekende basis voor de opleiding Wft Pensioenverzekeringen en kan ook gebruikt worden als opstap naar de opleiding Branchediploma Leven.

Studiebelasting en duur

Gemiddeld duurt het programma 2 maanden. Het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 12 uur per bijeenkomst.

Studiemateriaal

Je maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die je voor de studie nodig hebt.

Optionele syllabus

Bij een e-learningvariant ontvang je een digitale syllabus. Een papieren versie van de syllabus kun je optioneel bijbestellen in het inschrijfproces.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Hoofdlijnen pensioenwereld
 • Sociale zekerheid (AOW, Anw en WIA)
 • De Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd
 • Wet arbeidsmarkt in balans
 • Pensioenvormen, pensioensystemen en pensioenfinanciering
 • Pensioenakkoord
 • Nieuwe UPO-modellen
 • Ontslag, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, overlijden
 • Transitievergoeding
 • Wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding

Examen en diploma

De opleiding wordt afgerond met een digitaal examen. Sluit je dit met een voldoende af, dan ontvang je het diploma ‘Pensioenpraktijk’.

Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties

Opleidingsvarianten

Je kunt deze opleiding volgen in twee zeer aantrekkelijke varianten. Het digitale examen is onderdeel van de opleiding. Je kunt kiezen uit de volgende varianten:

 1. E-learning (syllabus optioneel). Je gebruikt onze online leeromgeving. Hierbij word je op afstand ondersteund door een van onze ervaren docenten. Het is mogelijk een geprinte syllabus te bestellen. Het examen is onderdeel van de opleiding. De examenkosten staan separaat vermeld in het kostenoverzicht.
 2. Klassikaal (inclusief syllabus). Je volgt klassikale bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden zowel in een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding omvat 3 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding omvat 6 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Inschrijven

Selecteer eerst de gewenste opleidingsvariant om je in te schrijven.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering
Pensioenpraktijk (e-learning inclusief examenrecht)
Pensioenpraktijk (klassikaal inclusief examenrecht)

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Pensioenpraktijk

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

Vakopleiding

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NIBE SVV - Opleidersscore 6,8

Opleider voor de finaciële dienstverlening
NIBE SVV is hét kennisinstituut en de grootste opleider voor de financiële dienstverlening. Wij helpen financieel medewerkers succesvol te zijn met certificaten en diploma’s waarmee zij hun expertise aantonen. NIBE SVV beschikt over een enorm netwerk van professionals en diepgaande marktkennis. Als kennisbron, sparringpartner en sectorplatform helpen wij de financiële wereld aan meer inzicht, vakkennis en vaardigheden.