Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG)

In korte tijd met de juiste papieren voor de klas - 18 maanden

Vanaf

€ 0,00

Duur

Opleidingsniveau

HBO-programma

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NCOI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Geef je les binnen het MBO of wil je in het MBO les gaan geven? En wil je hiervoor je lesbekwaamheid behalen? Dan is dit programma uitermate geschikt voor jou! In dit boeiende programma leer je op praktische wijze hoe je je vakkennis inzet binnen het MBO-onderwijs. Je krijgt de tools aangeboden om studenten te inspireren en te activeren. Doordat je lessen ontwikkelt die je direct in de praktijk toepast, leer je snel wat wel en niet werkt en waar je kracht en verbeterpunten liggen. Na het volgen van het traject Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) beschik je over de startbekwaamheid voor het beroep van docent in het MBO.

Doelgroep

Dit programma richt zich op zij-instromers of onbevoegde docenten die al werkzaam zijn in het MBO en die zich willen kwalificeren als docent in het MBO. Je hebt bijvoorbeeld een HBO Bacheloropleiding in een bepaalde richting afgerond en wilt nu jonge mensen het vak bijbrengen. Of je hebt jarenlange werkervaring en wilt je expertise aanvullen met pedagogisch-didactische kennis en vaardigheden om professioneel voor de klas te kunnen staan.

Doel en opzet

Je start met een startbijeenkomst van 1 dag. In de ochtend krijgen jij en je praktijkbegeleider, die ook aanwezig moet zijn, informatie over het programma. In de middag maak je een start met het portfolio.

Je leert hoe het (beroeps)onderwijs in Nederland in elkaar zit en hoe zich dat ontwikkelt. Daarnaast ontwikkel je kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogiek en didactiek en duik je in de verschillende taken van een docent in het MBO. Denk hierbij aan het begeleiden van studenten tijdens de leerloopbaan en aan het ontwikkelen en uitvoeren van onderwijsprogramma’s. In een beroepsopdracht pas je je opgedane kennis en vaardigheden toe binnen je eigen praktijk. Ook wordt aandacht besteed aan leerpsychologische achtergronden en specifieke vaardigheden voor het begeleiden van leerlingen en het managen van een klas.

Stage-/werkplek

Binnen het programma is de beroepspraktijk een belangrijk onderdeel. De praktijkopdrachten zijn gericht op het toepassen van kennis en vaardigheden in de onderwijspraktijk. Daarom is het voor dit programma noodzakelijk dat je een relevante stage-/werkplek hebt met een omvang van minimaal 0,4 fte, met minimaal 8 lessen per week gedurende het gehele traject.

Toelatingsvoorwaarden

Om toegelaten te worden tot dit programma dien je te beschikken over:

  • Een stage-/werkplek van tenminste 0,4 fte, waarbij je minimaal 8 lessen per week geeft
  • Een door je school afgegeven geschiktheidsverklaring
  • HBO Bachelor werk- en denkniveau
  • Minimaal 3 jaar werkervaring in het MBO als je je huidige baan wilt inzetten als werkervaringsplek. Beschik je hier niet over, dan dien je minimaal 3 jaar werkervaring te hebben in het vakgebied waarin je les wilt geven. Je volgt dan stage gedurende dit programma

Met een HBO Bachelordiploma kun je aantonen te functioneren op HBO-werk- en -denkniveau. Beschik je niet over een relevant diploma? Dan kun je ook aantonen op dit niveau te functioneren door middel van een capaciteitentest die voldoet aan de COTAN-eisen. Hiervoor neem je zelf contact op met een deskundige (bij voorkeur een psycholoog NIP) die deze test bij jou kan afnemen. De kosten voor de test zijn voor eigen rekening.

Voorbereiding en studiebelasting

Je studiebelasting is ongeveer 10-12 uur per bijeenkomst.

Subsidie

Binnen MBO komen onbevoegde docenten in veel gevallen in aanmerking voor de subsidie zij-instroom. Je werkgever kan deze subsidie voor je aanvragen, waardoor je in de gelegenheid gesteld wordt om een PDG te behalen. De subsidie bedraagt € 20.000,- per kandidaat. Aan het indienen van de subsidieaanvraag zijn termijnen verbonden. Meer informatie vind je op www.duo.nl.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

 

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG)

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NCOI Opleidingen - Opleidersscore 7,2

Hoe hoog leg jij de lat?
NCOI Opleidingen is de praktijkopleider voor iedereen met werkervaring. Onze unieke praktijkgerichte aanpak sluit precies aan bij mensen met een drukke baan. Ook zijn onze programma’s uitstekend geschikt voor mensen met werkervaring die tijdelijk geen baan hebben en die een opleiding willen volgen om de baan van hun dromen te bemachtigen.