Oncologie en Diëtetiek in de Eerste Lijn

Een passend voedingsadvies voor elke oncologische patiënt

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Pro Education

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De verwachting is dat het aantal cliënten waarbij kanker wordt geconstateerd de komende jaren flink zal toenemen. Daarom wordt medische kennis vanuit oncologisch perspectief steeds meer gewenst van diëtisten in de eerste lijn. Wil je in korte tijd over deze kennis beschikken? In deze praktijkgerichte 1-daagse cursus krijg je zicht op verschillende oncologische aandoeningen en leer je hoe je oncologische patiënten een passend voedingsadvies kunt geven.

Resultaat

 • Je hebt kennis over incidentie, prevalentie en sterftecijfers bij kanker
 • Je hebt kennis over de oorzaken en indeling van ondervoeding bij kanker
 • Je kunt voor een oncologische patiënt een specifieke behandeling formuleren
 • Je kent de meest voorkomende voedingsgerelateerde klachten bij een oncologische patiënt
 • Je kent de tumorspecifieke dieetbehandeling bij slokdarm-, dikke darm-, long- en borstkanker
 • Je kunt voedingsadviezen geven aan een oncologische patiënt en omgeving bij (voedings)problemen in de palliatieve fase

Doelgroep

Deze cursus is voor diëtisten die werken met oncologische patiënten in de eerste lijn.

Aanpak

In deze cursus leer je hoe je oncologische patiënten (en eventueel hun naasten) begeleidt en behandelt. Je krijgt kennis aangereikt door middel van actuele literatuur en richtlijnen. Je zult je de leerstof snel eigen maken door de heldere uitleg van docenten die beschikken over ruime ervaring in het vakgebied. Ook oefen je met casuïstiek en krijg je de gelegenheid eigen praktijkervaringen in te brengen. De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder effectief.

De cursus heeft een totale studiebelasting van 19 uur, waarvan 6,5 contacturen en 12,5 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 8, het maximum 16.

Professionals

Deze cursus wordt gegeven door Roelien Middelveld. Roelien is al meer dan 30 jaar werkzaam als diëtist in het ziekenhuis. Haar speciale belangstelling ligt bij oncologie. Niet alleen vanuit professionele interesse, omdat zij in het ziekenhuis veel met oncologiepatiënten werkt, maar ook door haar persoonlijke ervaring met haar dochter die op 9-jarige leeftijd kanker kreeg. Zij draagt graag haar kennis over de behandeling van oncologiepatiënten over aan diëtisten in de eerste lijn.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Incidentie, prevalentie, sterfte, diagnostiek en behandeling
 • Ondervoeding
 • Instrumenten
 • Voedingsgerelateerde klachten
 • Voedingsbehoefte en voedingsadvies
 • Klinische en ziektespecifieke voeding (omega-3, immunonutritie, anti-oxidanten)
 • Tumorspecifieke dieetbehandeling (slokdarm-, dikke darm-, long- en borstkanker)
 • Palliatieve voeding
 • Voorlichtingsmateriaal/websites
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Totaalprijs: € 379,50

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Lesgeld: € 295,-

Studiemateriaal: € 30,-

Arrangementskosten: € 25,-

Locatiekosten: € 29,50

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Oncologie en Diëtetiek in de Eerste Lijn

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Pro Education

Met recht dé opleider voor paramedici in Nederland
Pro Education is een van de grootste en snelst groeiende opleiders voor paramedici. Het instituut biedt naast erkende bacheloropleidingen in fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek een zeer uitgebreid aanbod van erkende permanente educatieprogramma’s voor de paramedisch professional. Altijd afgestemd op de laatste vakontwikkelingen en op de eigen werkpraktijk.