Middelbare Veiligheidskunde (MVK)

Draag bij aan een veilige werkomgeving binnen je organisatie - 1 jaar

Vanaf

€ 5.033,72

Opleidingsniveau

Vakopleiding

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NCOI Techniek

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil je je specialiseren op het gebied van arbeidsveiligheid en arbeidsomstandigheden? Kies dan voor onze MVK-opleiding, toegelaten door Hobéon SKO. Wij leiden je op tot vakbekwaam middelbaar veiligheidskundige, geschikt voor allerlei vakgebieden. Of je nu werkt in de zorg, chemie, bouw, overheid of bij defensie, je levert na deze opleiding gegarandeerd een waardevolle bijdrage aan een veilige werkomgeving. Door je optimale afstemming tussen kennis en vaardigheden kun je efficiënter en effectiever te werk gaan. Bovendien kun je tijdens deze opleiding gratis je VOL-VCA behalen. Kies daarom voor onze opleiding MVK.

Doel en opzet

Deze vakopleiding bestaat uit vier modules en een afstudeeropdracht. Je gaat in op de Arbowet, bedrijfsgezondheidszorg en diverse veiligheids- en gezondheidsrisico's. Zo heb je inzicht in arbozorgsystemen, risicobeheersing en ongevallenonderzoek. Hiermee lever je een waardevolle bijdrage aan een veilige werkomgeving. Je werkt daarnaast aan je communicatievaardigheden.

Als je de opleiding hebt afgerond, ben je het aanspreekpunt voor Inspectie SZW en overige (toezichthoudende) instanties. Ook motiveer en faciliteer je veilig en gezond werken binnen je organisatie. Daarnaast ben je een bekwaam gesprekspartner en adviseur op het gebied van veiligheidsvraagstukken.

Deze opleiding wordt aangeboden middels ons blended programma: leren doe je altijd en overal. Tijdens de lessen vergaar je kennis, thuis doe je e-learningopdrachten en op je werkplek pas je deze kennis direct toe. Ook maken we gebruik van het visgraat-model waardoor je gestimuleerd wordt om constant systematisch na te denken over oorzaak-gevolg relaties op de vloer.

Het studiemateriaal is actueel en sluit perfect aan op de exameneisen. Alles wat je nodig hebt voor je studie vind je in onze moderne online leeromgeving. Zo kun je nagaan of je de lesstof beheerst met behulp van de memotrainer, deelnemen aan het discussieforum en werken aan opdrachten.

Vooropleiding

Je hebt aantoonbaar MBO-werk- en -denkniveau of hoger en technische kennis op minimaal LTS-niveau. De basisopleiding Veiligheidskunde (BVK) is ook een goede voorbereiding.

Voorbereiding en studiebelasting

Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring dien je rekening te houden met een studiebelasting van ongeveer 16-18 studiebelastingsuren (Sbu) per bijeenkomst. Het totaal bestaat uit de volgende elementen:

 • Bijeenkomsten (12 dagen)
 • Zelfstudie, door het bestuderen van de lesstof en interactieve contacturen (187 Sbu)
 • Praktijk in de vorm van opdrachten (94 Sbu)
 • Afstudeertraject (200 Sbu)

NCOI Techniek & Veiligheid

Deze opleiding wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

Leerlijn

Welke opleidingen of trainingen heb je nodig om je ambities waar te maken? Of je je nu verder wilt ontwikkelen binnen je huidige functie of juist wilt doorgroeien naar een hoger niveau, in dit handige overzicht zie je welke opleiding of training het beste past bij jouw wensen en behoeften en hoe je persoonlijke leerlijn eruitziet.

Download je leerlijn: SHE Manager

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Doelgroep

Je werkt in een organisatie waar veiligheid een grote rol speelt. Bijvoorbeeld in de industrie, techniek, bouw, bij de overheid, in de zorg of in de vastgoedsector. Je bent bijvoorbeeld auditor, QHSE-coördinator, KAM-coördinator of adviseur op het gebied van veiligheid of hebt ambitie om dit te worden.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

Tijdens deze, door Hobéon SKO toegelaten, vakopleiding van NCOI komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Arbowettelijk kader

(6 bijeenkomsten)

 • Introductie opleiding
 • Positie middelbare veiligheidskundige
 • Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden
 • Rol en taken van de Inspectie SZW
 • Arbowet, Arbobesluit, Arbocatalogi en Arboregeling
 • Wetgeving bedrijfsgezondheidszorg
 • Verplichtingen werkgever en werknemer

Mens en management

(6 bijeenkomsten)

 • Mondeling en schriftelijk adviseren
 • Rapporteren
 • Presenteren
 • Gesprekken voeren
 • Motiveren en beïnvloeden
 • Invloed van eigen gedrag op anderen

Organiseren van veiligheid

(6 bijeenkomsten)

 • Managementsystemen
 • Bedrijfsgezondheidszorg
 • BHV, BNP en crisismanagement
 • Organisatieprocessen
 • Ongevallenonderzoek
 • Introductie riskmanagement
 • Commerciële vaardigheden

Risico’s op de werkplek

(6 bijeenkomsten)

 • Risico's: inventariseren en beheersen
 • Veiligheids- en gezondheidsrisico's
 • Externe veiligheid
 • PBM’s
 • Brandveiligheid
 • Inleiding arbeidshygiëne en ergonomie
 • Inleiding arbeids- en organisatiekunde

Afstudeerfase

 • Afstudeeropdracht
 • Verdediging

Diploma

Je sluit de module Arbowettelijk kader af met een digitaal examen. De module Mens en management sluit je af met een mondeling examen. De overige modules rond je af met een praktijkgerichte opdracht, die beoordeeld wordt door een onafhankelijke beoordelaar. De opleiding als geheel sluit je af met een afstudeeropdracht die je presenteert aan de leden van de afstudeercommissie.

Door de verschillende examenvormen sluit deze opleiding direct aan bij je dagelijkse werkpraktijk en je professionele ontwikkeling al MVK'er. Als je voldaan hebt aan alle exameneisen, ontvang je het diploma ‘Diploma NCOI Techniek-zonder EC-MVK’ van NCOI.

Om in aanmerking te komen voor het persoonscertificaat van Hobéon SKO gelden specifieke eisen. Voor de actuele eisen verwijzen wij je naar de website: www.hobeon.nl.

Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 1 jaar, exclusief de afstudeerfase. De opleiding wordt in een dag- en avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 12 bijeenkomsten van 09.00 uur tot 17.00 uur. De avondopleiding heeft 24 bijeenkomsten van 18.00 uur tot 22.00 uur.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Totaalprijs

Dagopleiding: € 5.145,-

Avondopleiding: € 4.988,-

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 3.190,-
Studiemateriaal: € 350,-
Examenkosten: € 840,-
Afstudeerrapport: € 350,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten dag: € 300,-

Arrangementskosten avond: € 143,-

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. Je kunt het programma ook in 4 of 12 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Middelbare Veiligheidskunde (MVK)

Opleidingsniveau

Vakopleiding

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure