Neem een optie op Masterclass Toetsing en Beoordeling

Masterclass Toetsing en Beoordeling

Leer betrouwbare en valide toetsen ontwikkelen - 3 maanden

Opleidingsniveau

Masterclass

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NCOI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil je leren hoe je valide toetsen ontwikkelt en hoe je de normering bepaalt? Dan is de Masterclass Toetsing en Beoordeling een geschikte keuze. In deze Masterclass leer je met formatieve en summatieve toetsmethoden de beheersing van de lesstof door je leerlingen bepalen. Je leert wanneer je welke toetsingsvorm het beste kunt inzetten. Daarbij wordt gekeken naar zowel open als gesloten vragen. Ook leer je evalueren of de vragen inderdaad de gewenste materie besloegen. Zo ontwikkel je objectieve toetsen waarmee je gericht kunt vaststellen welke materie de student beheerst en waar hij of zij nog moeite mee heeft.

Vrijstelling

Deze Masterclass maakt deel uit van de NVAO-geaccrediteerde Master Onderwijskunde (MEd)) van NCOI. Wil je verder studeren naar Master en voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan ontvang je vrijstelling voor de gelijke onderdelen uit de Masteropleiding. Zo houd je met deze Masterclass zicht op een verkort programma richting een volledige Mastergraad.

Doelgroep

Je bent werkzaam in het onderwijs en wilt je vaardigheden in het maken en beoordelen van goede en betrouwbare toetsen graag verder ontwikkelen in een kort en praktijkgericht programma op Masterniveau.

Doel en opzet

In deze Masterclass verdiep je je in toetsontwerp, validiteit, betrouwbaarheid en normering. Toetsen hebben verschillende doelen. Zo maak je toetsen ter beoordeling (summatief) en toetsen om te bepalen waar de leerling zich bevindt in het leerproces (formatief), zodat je hem/haar doelgericht kunt begeleiden bij het leerproces. In beide gevallen zorg je voor betrouwbare toetsen, die niet persoonsgebonden zijn, maar in meerdere klassen gebruikt kunnen worden. Je ontdekt dat er verschillende manieren zijn om vervolgens tot een beoordeling te komen. Zo kun je voorafgaand aan de toetsafname een normering vaststellen of kun je de cesuur juist bepalen op basis van de resultaten van de leerlingen. Onze ervaren docent legt je de voor- en nadelen van de verschillende keuzemogelijkheden uit. Hierdoor kun je in elke situatie de beste keuze maken.

Vooropleiding

Je beschikt over HBO- of WO-werk- en -denkniveau.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 10-12 uur per bijeenkomst.

Gunstige financiering

Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen tot 55 jaar de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op onze pagina over het levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Diploma

De Masterclass wordt afgerond met een eindopdracht. Heb je hiervoor een voldoende beoordeling behaald, dan ontvang je het diploma ‘Masterclass Toetsing en Beoordeling‘ van NCOI University of Applied Sciences.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Soorten toetsing

 • Formatieve en summatieve toetsing
 • Toetsvormen

Ontwerp van toetsing

 • Ontwikkelen van leerdoelen en toetsvragen
 • Kwaliteit van toetsing
 • Validiteit en betrouwbaarheid
 • Ontwerpen en samenstellen van toetsing

Beoordeling en resultaat

 • Beoordelaarseffecten
 • Cesuurbepalingsmethodieken
 • Beoordeling en assessment
 • Feedback geven
 • Analyseren en evalueren van resultaten
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 3 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 4 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 8 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 2.690,-
Studiemateriaal: € 250,-
Eindopdracht: € 295,-
Reprorechten: € 15,-
Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. Je kunt dit programma ook in 3 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Masterclass Toetsing en Beoordeling

Opleidingsniveau

Masterclass

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NCOI Opleidingen

Hoe hoog leg jij de lat?
NCOI Opleidingen is de praktijkopleider voor iedereen met werkervaring. Onze unieke praktijkgerichte aanpak sluit precies aan bij mensen met een drukke baan. Ook zijn onze programma’s uitstekend geschikt voor mensen met werkervaring die tijdelijk geen baan hebben en die een opleiding willen volgen om de baan van hun dromen te bemachtigen.