Introductie Leerplicht en RMC

Aan de slag met voortijdige schoolverlaters

Vanaf

€ 1.068,35

2 dagen

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Bestuursacademie

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Heb je op je werk regelmatig te maken met zaken rondom voortijdige schoolverlaters? En wil je in korte tijd basiskennis opdoen over de leerplicht en het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC) Voortijdig Schoolverlaters? In deze training Introductie Leerplicht en RMC verkrijg je goed zicht op de oorzaken van schooluitval en de mogelijkheden om hiervoor een gerichte aanpak te ontwikkelen. Je leert zowel hoe je preventief kunt optreden om voortijdig schoolverlaten te voorkomen als hoe je jongeren weer terug kunt leiden naar school. Ook ontwikkel je de kennis en vaardigheden om in deze situatie samenwerkingen te organiseren. Kortom: een praktisch programma, waarmee je een sterke basis legt.

Jouw resultaat

Deze training stelt je in staat jongeren te begeleiden bij het vinden van een passende schoolloopbaan of leerwerktraject. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de groep ‘nieuwe’ en ‘oude’ voortijdige schoolverlaters (VSV). Je richt je dus op preventie van voortijdig schoolverlaten en op het weer terugleiden naar school. Na afloop van deze training heb je een goed beeld van de relevante wetgeving en kaders op het terrein van VSV. Daarnaast heb je inzicht in de preventie-instrumenten van het RMC. Je kunt een persoonlijke analyse en een plan van aanpak voor de jongeren maken. Ook heb je inzicht in de (samenwerking met) ketenpartners en instrumenten die toegepast worden. Daarbij heb je zicht op de rol van het onderwijs ten aanzien van schoolverzuim, het VSV en de zorg.

Doelgroep

Je bent trajectbegeleider/casemanager RMC of medewerker jongerenloket en/of leer-/werkloket. Je wilt je snel oriënteren op het werkterrein van voortijdig schoolverlaten.

Aanpak

Tijdens deze training wordt theorie afgewisseld met praktijkvoorbeelden. Op deze manier wordt deze training optimaal afgestemd op de praktijk en kun je je kennis en vaardigheden direct toepassen binnen je werksituatie. Je kunt je eigen casuïstiek inbrengen.

Incompany

Uiteraard kun je deze training ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Voortijdig schoolverlater (VSV)
 • Uitleg Leerplichtwet en kwalificatieplicht
 • Instrumenten van de RMC-medewerker
 • Verschil wettelijke instrumenten met die van de leerplichtambtenaar
 • Individuele benadering van jongeren
 • Aanpak voortijdig schoolverlaten
  • opsporen en terugleiden van jongeren naar scholing of werk
  • preventie
  • MAS
  • organiseren van een samenwerking
 • Oorzaken van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten
 • Samenwerking in de keten

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je het certificaat van deelname ‘Introductie Leerplicht en RMC’ van Bestuursacademie Nederland.

Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties

Data en plaatsen

Deze training duurt 2 dagen.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Lesgeld
€ 849,-
Studiemateriaal
€ 50,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 50,-
Locatiekosten
€ 59,-
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.058,-
Totaalprijs (inclusief BTW)
€ 1.068,35

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Introductie Leerplicht en RMC

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Bestuursacademie Nederland - Opleidersscore 8,2

Dé opleider voor het openbaar bestuur
Bestuursacademie Nederland is hét kennis- en opleidingscentrum voor het openbaar bestuur. Met meer dan 50 jaar ervaring weet Bestuursacademie Nederland als geen ander hoe mensen optimaal functioneren in een politiek-bestuurlijke context. Via een compleet pakket aan vakopleidingen en praktijkgerichte cursussen worden jaarlijks duizenden medewerkers binnen de overheid opgeleid en getraind.