Introductie
Het HBO-programma Inleiding sociaal werk in de zorg laat zien wat je als sociaal werker in de zorg kunt betekenen. Inclusief vakliteratuur.
Omschrijving
Wil je graag écht iets betekenen voor mensen en heb je interesse in het werken als sociaal werker? Dan is het korte HBO-programma Inleiding sociaal werk in de zorg een goede keuze. In korte tijd krijg je inzicht in het werkveld, de rol van de sociaal werker en leer je over de maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn. Ook leer je over de verschillende cliëntgroepen (zoals jeugd ouderen of gehandicapten) en het beleid. Daarnaast krijg je een goed beeld van de verschillende wetten, regels en financieringsstromen waar je als sociaal werker mee te maken hebt.
Na afronding van deze opleiding ben je in staat om in samenspraak met de cliënt een hulpvraag te formuleren, weet je hoe je de eigen regie en empowerment van de cliënt kunt versterken en kun je een plan van aanpak opstellen met passende methodieke en interventies. Ook kun je de de begeleiding van cliënten met continue en/ of complexe problematiek coördineren.
Baanperspectief
Het korte HBO-programma Inleiding sociaal werk in de zorg is bestemd voor professionals die zich oriënteren op het werk van een sociaal werker. Deze opleiding is geschikt voor als je als sociaal werker in de zorg aan de slag wil of je juist verder wil verdiepen in dit vak. Maar ook als je toe bent aan een carrièreswitch of juist net afgestudeerd bent is dit korte HBO-programma is een goede keuze.
Beschrijving
Tijdens deze opleiding krijg je inzicht in het werkveld van de sociaal werker in de zorg. Je leert over met welke cliëntenpopulatie een sociaal werker te maken kan krijgen, hoe je de cliënt kan versterken in zijn eigen regie, wie de actoren zijn binnen het beroepenveld en hoe het zit met de actuele wet- en regelgeving. Verder leer je om in samenspraak met de cliënt diens hulpvraag te formuleren, de begeleiding van cliënten met continue en/ of complexe problematiek coördineren en interventies om het sociaal functioneren van de cliënt te verbeteren, op een methodische en strategische manier vormgeven.
Na afronding van dit korte HBO-programma kun je o.a.:
- op basis van de hulpvraag van de cliënt aantonen hoe je de juiste ondersteuning kunt bieden.
- aangeven welk soort cliënten en hulpvragen je kunt verwachten binnen het sociale werkveld.
- aangeven welke (verschillende) organisaties/instellingen te vinden zijn voor het oplossen van de hulpvraag van de cliënt.
- de essentie aangeven van de invloed die de technologie heeft op het werk als sociaal werker.
- de relevantie van wetgeving en financieringsstromen binnen het sociale domein aangeven, zoals bij de WMO, Participatiewet en Jeugdwet.
- het belang aangeven van de verschillende aandachtsgebieden in het sociaal werkveld en kun je voorbeelden geven van de toepasbaarheid van onder andere outreachend werken, sociaal ondernemerschap, ervaringsdeskundigheid en ketenzorg/casemanagement.
- de cliënt informeren over een verwijzing of toeleiding naar de zorg.
De opleiding bestaat uit volgende modules:
Basiskennis van de sociaal werker in de zorg
Je leert op basis van kennis van anatomie, fysiologie en pathologie op een deskundige manier grenzen aangeven. Daarnaast leer je een niet-pluis gevoel herkennen en op basis daarvan door te verwijzen of andere deskundigheid in te schakelen. Verder leer je de ontwikkelingsfasen en de sociologische aspecten die van toepassing zijn op het functioneren van de cliënt benoemen en uitleggen hoe de cliënt gestimuleerd kan worden.
Zelfregie, empowerment en netwerk
Deze module draait om het achterhalen van de vraag en/of behoefte van de cliënt. Je leert om in samenspraak met de cliënt diens hulpvraag te formuleren. Daarbij versterk je preventief en actief de regie van de cliënt om zo de zelfredzaamheid van de cliënt en zijn/haar netwerk te vergroten.
Casemanagement
In de module Casemanagement leer je de begeleiding van cliënten met continue en/ of complexe problematiek coördineren. Daarnaast leer je meer over het hulpverleningstraject, het bewaken van afspraken en het informeren van collega's middels rapportage. Na afloop van het proces reflecteer je op je eigen rol als coördinator van zorg en hulpverlening.
Methodisch en strategisch handelen
Tijdens deze module leer je interventies om het sociaal functioneren van de cliënt te verbeteren, op een methodische en strategische manier vormgeven. Daarbij stel je een plan van aanpak op, maak je gebruik van passende methodieken en interventies en evalueer je het plan van aanpak.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Toelating
Voor toelating tot dit korte HBO-programma is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO-/MBO-niveau gewenst.