HBO Inleiding Recht

Kort en praktijkgericht programma op HBO-niveau - 3 maanden

Vakgebied

Juridisch

Opleidingsniveau

HBO-programma

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NCOI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Heb je te maken met het Nederlands rechtssysteem? Wil je meer begrijpen over de gerechtelijke situatie(s) waarmee je te maken hebt? En wil je kunnen meepraten over diverse juridische onderwerpen? Dan is de HBO Inleiding Recht iets voor jou. Je verdiept je in de basis van het Nederlands recht en raakt bekend met juridische terminologie. Door de kennis die je in dit programma opdoet, weet je de juiste vragen te stellen aan betrokkenen of specialisten. Ook weet je welke juridische mogelijkheden je kunt benutten. Het programma biedt de mogelijkheid om door te groeien op het gebied van rechten of sociaal juridische dienstverlening.

Doelgroep

Je hebt een grote interesse in wet- en regelgeving. Je werkt bijvoorbeeld op de juridische afdeling van een bedrijf, gemeente of non-profitorganisatie of wilt hier gaan werken. Je wilt je graag verder ontwikkelen op HBO-niveau.

Doel en opzet

Na afloop van dit programma heb je kennis van en inzicht in de meest gangbare juridische aspecten. Ervaren en deskundige docenten geven je een duidelijk beeld van juridische conflicten, het juridische basisproces en de verschillende soorten rechten. Daarnaast leer je omgaan met een wettenbundel.

Vooropleiding

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Voorbereiding en studiebelasting

Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Gunstige financiering

Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen tot 55 jaar de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op onze pagina over het levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Diploma

Je rondt het programma af met een digitaal examen. Als je hiervoor een voldoende haalt, ontvang je het NCOI-diploma ‘HBO Inleiding Recht’.

Indien je eventueel verder wilt studeren en je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor, dan ontvang je vrijstelling voor het gelijke onderdeel uit de HBO Bacheloropleiding.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Juridische aspecten

 • Algemene juridische basisbegrippen
 • Inrichting van het Nederlands koninkrijk
 • Processen van wet- en regelgeving

Recht

 • Bronnen van het recht
 • Civiel recht, bestuursrecht en strafrecht
 • Doorwerking van het internationale recht
 • Trias Politica: wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht
 • Organisatie van de rechterlijke macht en rechtspraak
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 3 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 3 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 6 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Lesgeld: € 1.190,-
Studiemateriaal: € 150,-
Examenkosten: € 210,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. Je kunt dit programma ook in 3 termijnen betalen.

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

HBO Inleiding Recht

Vakgebied

Juridisch

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NCOI Opleidingen

Hoe hoog leg jij de lat?
NCOI Opleidingen is de praktijkopleider voor iedereen met werkervaring. Onze unieke praktijkgerichte aanpak sluit precies aan bij mensen met een drukke baan. Ook zijn onze programma’s uitstekend geschikt voor mensen met werkervaring die tijdelijk geen baan hebben en die een opleiding willen volgen om de baan van hun dromen te bemachtigen.