HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)

Snelst groeiende NVAO-geaccrediteerde PABO van Nederland

Vanaf

€ 19.996,36

Duur

Langer dan 36 maanden

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NCOI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Heb je de wens om als leerkracht in het basisonderwijs te werken? Met de NVAO-geaccrediteerde PABO-opleiding van Hogeschool NCOI is deze wens binnen handbereik. Deze succesvolle opleiding is speciaal ontwikkeld voor jou als volwassene. De professionaliteit en praktijkgerichtheid die NCOI tot grootste opleider voor volwassenen in Nederland hebben gemaakt, kun je uiteraard ook verwachten bij deze praktijkgerichte opleiding. Je volgt een flexibel modulair programma dat uitstekend te combineren is met werk en privé. Je krijgt de nodige vaardigheden om kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar les te kunnen geven. Na afronding van deze opleiding mag je de graad Bachelor of Education (BEd) voeren. Met deze opleiding heb je uitstekende baanperspectieven. Er is ontzettend veel behoefte aan nieuwe instroom van leerkrachten in het onderwijs.

Je behaalt je onderwijsbevoegdheid

Wil je als leerkracht aan de slag gaan, dan heb je een onderwijsbevoegdheid nodig. Met deze opleiding behaal je je officiële onderwijsbevoegdheid.

Waarom leerkracht basisonderwijs?

Als basisschoolleraar sta je aan de basis van de toekomst van je leerlingen. Onder jouw leiding zetten de leerlingen hun eerste stap in het ontwikkelen van kennis en vaardigheden op het gebied van lezen, schrijven, rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Je bereidt ze uitstekend voor op het voortgezet onderwijs en stimuleert leerlingen het beste uit zichzelf te halen. Als leerkracht ben je de essentiële schakel voor de ontwikkeling en de toekomst van een leerling. Je helpt je leerlingen bij problemen. Vanuit elke unieke situatie weet je de juiste aanpak te kiezen om de leerlingen te motiveren. Als leerkracht heb je een duidelijk effect op de toekomst van je leerlingen. Met goede pedagogische, vakinhoudelijke en vakdidactische kennis en een officieel erkende onderwijsbevoegdheid ben je ervan verzekerd dat je leerlingen de juiste weg op kunt helpen. Je geeft je leerlingen de juiste bagage mee om zelfstandig de toekomst tegemoet te treden. Kortom: een mooi beroep met goede toekomstmogelijkheden.

Kenmerken lerarenopleiding bij Hogeschool NCOI

 • Grootste hogeschool van werkend Nederland
 • Unieke aanpak met ondersteuning van praktijkbegeleider en vakdidactisch begeleider
 • 1 avond per week of 1 dag per 2 weken
 • Duaal en deeltijdstudiemogelijkheden
 • Praktijkervaring opdoen via stage of eigen baan in het primair onderwijs
 • Goed te combineren met gezin en werk
 • Opleiding met uitstekende baanperspectieven
 • Topdocenten uit de onderwijspraktijk
 • Officieel erkend door het ministerie van OCW

Doelgroep

Wil je je onderwijsbevoegdheid behalen, zodat je voor de klas kunt staan? Dan is deze HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) erg interessant voor je. Je behaalt met deze opleiding je officiële onderwijsbevoegdheid voor leerkracht in het basisonderwijs.

Doel en opzet

HBO Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Je kunt korter of langer over je opleidingstraject doen. Dit is afhankelijk van je werkervaring, je werkplek en de hoeveelheid tijd die je besteedt aan de opleiding.

Tijdens deze PABO-opleiding word je begeleid door topdocenten met ruime ervaring in de onderwijspraktijk. Zij koppelen vakinhoud voor jou aan vakdidactiek. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen ontwikkel je je tot docent. Hierbij vormen 5 taken de kern:

 • Uitvoeren van onderwijs
 • Ontwerpen van onderwijs (inclusief toetsing)
 • Afstemmen met de omgeving (schoolleiders en ouders)
 • Begeleiden van leerlingen
 • Eigen ontwikkeling en professionaliteit

Deze PABO-opleiding is volledig ontworpen naar deze 5 kerntaken. Zo ben je ervan verzekerd dat je alle aspecten van het leraarschap leert toepassen. Dit doe je aan de hand van een uniek onderwijsmodel waarbij je leert van de werk- en levenservaring van medestudenten en je docent en dit direct in de praktijk kunt toepassen. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je na afloop van de opleiding uitstekend voorbereid bent en voldoende in huis hebt om met succes voor de klas te kunnen staan.

Flexibel studeren

Je studeert steeds in overzichtelijke stappen. Per module rond je een onderwerp af. Daarmee houd je focus en is je opleiding overzichtelijk opgebouwd. Daarnaast word je tijdens deze Bachelor ondersteund door onze gebruiksvriendelijke professionele online leeromgeving. Je vindt er alles wat je nodig hebt tijdens je hele studie. Met het duidelijke overzicht heb je altijd zicht op de bijeenkomsten en opdrachten, zodat het plannen eenvoudig is. Je kunt zo ook contact onderhouden met je studiecoach en de docenten. Bovendien is het mogelijk om er te oefenen met vragen en praktijkcases.

De opleiding is op verschillende manieren te volgen. Je kunt kiezen tussen een dagvariant van 1 dag per 2 weken of een avondvariant van 1 avond per week.

Diverse keuze- en specialisatierichtingen

Je kunt dit Bachelorprogramma een eigen accent geven aan de hand van ons keuzeprogramma in fase 3. Dit onderwerp kan ondersteunend zijn voor je carrière in het onderwijs. Zo kun je je focussen op het toepassen van passend onderwijs, maar ook kun je je coachingsvaardigheden ontwikkelen, zodat je leerlingen beter kunt begeleiden.

Kijk voor een volledig overzicht van de keuzemogelijkheden in het programma.

Daarnaast kies je ook een specialisatie tijdens de derde fase. Hierin kies je of je je specialiseert op de onder- of de bovenbouw van het primair onderwijs.

Stage-/werkplek

Je doet vanaf het begin van je opleiding ervaring op in de praktijk door middel van een stage. Dit is een essentieel en verplicht onderdeel van deze PABO-opleiding. Je zoekt een basisschool waar je 1 dag per week stage kunt lopen. Op deze school leer je onder andere hoe je onderwijsactiviteiten op een goede manier kunt voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Als je al in het onderwijs werkt, bijvoorbeeld als onderwijsassistent, dan kun je je baan vaak gebruiken als gedeeltelijke stageplaats. Een praktijkbegeleider vanuit school begeleidt je tijdens het leertraject.

Voor de HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) geldt dat je zowel in de onder- als bovenbouw van de basisschool les moet geven. Als duaal student heb je een baan voor minimaal 20 uur per week die aansluit bij je opleiding. Je kunt dan ervaring opdoen in je eigen werk. Ben je deeltijdstudent? Dan loop je 1 dag per week stage. Je zoekt zelf een stageschool. Hogeschool NCOI heeft een stageadviesbureau, dat je kan adviseren over de stageschool en kan helpen bij het vinden van een stageplek.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent in het bezit van een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 om toegelaten te worden tot de HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO). In het eerste jaar van de studie leg je een reken- en taaltoets af.

Wanneer je in het bezit bent van een VWO-diploma of een HAVO-diploma met in je eindexamenpakket biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde en NLT (natuur, leven en technologie) beschik je over voldoende kennis van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Als je geen HAVO-eindexamen in (een van) deze vakken hebt gedaan of als je een opleiding op MBO-niveau hebt gevolgd, dan leg je per vak een toelatingstoets af. De kosten voor de toelatingstoets(en) zijn niet inbegrepen in de prijs. Hogeschool NCOI biedt je een goede voorbereiding op deze toetsen aan. Door het volgen van de toelatingstoets voor de benodigde vakken word je uitstekend voorbereid en vergroot je de kans dat je je voorbereidingstoets haalt. Wil je een van deze voorbereidende opleidingen volgen? Kijk dan in deze gids of bezoek onze website. Voor natuur en techniek is een eindexamen in biologie, natuurkunde of NLT toereikend. Op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je meer informatie. Heb je een VWO-diploma behaald? Dan hoef je niet deel te nemen aan de voorbereidende toetsen en kun je, indien je toegelaten wordt, deelnemen aan deze Bachelor.

Gunstige financiering

Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen tot 55 jaar de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.

Meer informatie en kosten

Je kunt je opleidingskosten volledig aftrekken van je belastbaar inkomen bij je belastingaangifte. Zie Hogeschool NCOI voor meer praktische informatie en de kosten van de opleiding.

Lerarenbeurs

Werk je in het onderwijs? Dan kun je de Lerarenbeurs aanvragen bij DUO, waarbij je de meeste studiekosten vergoed krijgt. Zie Lerarenbeurs voor meer informatie en aanvragen.

Gunstige financiering

Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen tot 55 jaar de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op onze pagina over het levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

 

HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NCOI Opleidingen - Opleidersscore 7,2

Hoe hoog leg jij de lat?
NCOI Opleidingen is de praktijkopleider voor iedereen met werkervaring. Onze unieke praktijkgerichte aanpak sluit precies aan bij mensen met een drukke baan. Ook zijn onze programma’s uitstekend geschikt voor mensen met werkervaring die tijdelijk geen baan hebben en die een opleiding willen volgen om de baan van hun dromen te bemachtigen.