HBO Algemeen Maatschappelijk Werk

Compleet en praktijkgericht programma op HBO-niveau - 1 jaar

Vanaf

€ 4.126,85

Duur

12 maanden

Opleidingsniveau

HBO-programma

Meer informatie

Download brochure

Opleider

NCOI

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Dit HBO-programma geeft je praktisch en toepasbaar inzicht in de belangrijkste aspecten van algemeen maatschappelijk werk. Dit vakgebied richt zich veelal op mensen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld bij een echtscheiding, financiële problemen of rouwverwerking. In dit praktijkgerichte programma verdiep je je in verschillende maatschappelijke thema's en doelgroepen waar je in je werk mee te maken kunt krijgen. Je ontwikkelt je begeleidingsvaardigheden, oefent met het toepassen van verschillende gesprekstechnieken en leert oplossingsgericht te werk te gaan. Onder leiding van topdocenten uit de praktijk ontwikkel je je visie op je rol als sociaal werker.

Doelgroep

Je bent werkzaam in de maatschappelijke hulpverlening en wilt je kennis en vaardigheden op HBO-niveau ontwikkelen op het gebied van social work.

Doel en opzet

In dit praktijkgerichte HBO-programma richt je je op de kern van dit vakgebied. Je werkt aan opdrachten die je telkens koppelt aan je eigen werkomgeving. Zo kun je het geleerde vrijwel direct toepassen in de praktijk. Aan de hand van boeiende cases en praktische opdrachten leer je oplossingsgericht te werk te gaan en je cliënten zo effectief mogelijk te begeleiden.

Het programma wordt verzorgd door ervaren docenten die zelf ook actief zijn in het domein van maatschappelijk werk en dienstverlening. Bovendien beschik je tijdens de studie over actuele literatuur en kun je gebruikmaken van onze online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vind je relevante informatie rondom het programma en kun je communiceren met docenten en medestudenten.

Vooropleiding

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Voorbereiding en studiebelasting

Je studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Gunstige financiering

Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen tot 55 jaar de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

Klassikaal, e-learning of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Behoefte aan meer flexibiliteit? Met de lesvariant e-learning studeer je in je eigen tijd en in je eigen tempo op afstand. Je wordt online begeleid door een ervaren docent. Voor de unieke combinatie van beide lesvarianten kies je voor virtual classroom. Hierbij volg je de lessen op vaste tijdstippen, met een docent én digitaal. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Sociale methodieken

(6 bijeenkomsten)

 • Outreachend werken
 • Preventie
 • Draagvlak creëren
 • Zelfregie versterken/empowerment
 • Sociale netwerken inzetten
 • Wijken regisseren
 • Procesbegeleiding
 • Regie in hulpverlening

Welzijn en samenleving

(6 bijeenkomsten)

 • Samenwerking en sociale teams
 • Sociale netwerken inzetten
 • Een nieuw perspectief op social work
 • Competenties van de sociaal werker als generalist
 • Actuele maatschappelijke trends
 • Maatschappelijke dilemma's
 • Sociale verbindingen

Superdiversiteit

(6 bijeenkomsten)

 • Superdiversiteit: cultuur, etniciteit, religie, leeftijd, gender, enzovoort
 • Diversiteit van cliënten en professionals
 • Omgaan met superdiversiteit
 • Beïnvloeden van diverse doelgroepen

  Diploma

  Je rondt de modules Superdiversiteit en Sociale methodieken af met een praktijkgerichte opdracht. De module Welzijn en samenleving sluit je af met een digitaal examen. Het voordeel daarvan is dat je zelf kunt inplannen waar en wanneer je examen doet. Als je alle modules met een voldoende afrondt, ontvang je van Hogeschool NCOI het diploma 'HBO Algemeen Maatschappelijk Werk'.

Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 1 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 9 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 18 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten e-learning variant, bij betaling in 1 termijn

Studiekosten: Inschrijfgeld
€ 100,-
Studiekosten: Lesgeld
€ 2.890,-
Overige kosten: Studiemateriaal
€ 450,-
Studiekosten: Examenkosten
€ 630,-
Overige kosten: Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 4.085,-
BTW bedrag
€ 41,85
Totaalprijs (inclusief BTW)
€ 4.126,85

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

HBO Algemeen Maatschappelijk Werk

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

NCOI Opleidingen - Opleidersscore 7,2

Hoe hoog leg jij de lat?
NCOI Opleidingen is de praktijkopleider voor iedereen met werkervaring. Onze unieke praktijkgerichte aanpak sluit precies aan bij mensen met een drukke baan. Ook zijn onze programma’s uitstekend geschikt voor mensen met werkervaring die tijdelijk geen baan hebben en die een opleiding willen volgen om de baan van hun dromen te bemachtigen.