Hand- en Polsklachten in de Dagelijkse Praktijk

Behandeling van enkelvoudig letsel aan de hand en pols

Vanaf

€ 1.099,75

Duur

3 dagen

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Pro Education

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil je meer weten over de behandeling van hand- en polsklachten en handtherapie? In deze cursus maak je kennis met de oorzaken en gevolgen van hand- en polsletsel en krijg je zicht op de meest voorkomende hand- en polsklachten in de huisartsenpraktijk en de eerstelijnsfysio- en -ergotherapiepraktijk. Deze cursus over handtherapie richt zich onder meer op wondgenezing na trauma en luxaties van duim en vingers (zogenaamd skiduim en volair plaatletsel). Ook is er aandacht voor de meest voorkomende peesontstekingen, zenuwcompressies, klachten aan de pols, fracturen en algemene artrose aan de hand.

Resultaat

 • Je bent bekend met de anatomie van de hand, pols en onderarm
 • Je kunt een volledige en relevante anamnese afnemen
 • Je kunt de hand, pols en onderarm onderzoeken
 • Je herkent een verstoord bewegingspatroon in hand en pols
 • Je bent in staat om een differentiaal diagnose en rode vlaggen te herkennen
 • Je stelt een behandelplan op volgens de laatste trends
 • Je kunt zowel conservatieve trajecten als trajecten na een operatie begeleiden
 • Je adviseert cliënten over het behandeltraject, het gebruik van de hand en pols tijdens de dagelijkse activiteit en de oefeningen

Doelgroep

Deze cursus is ontwikkeld voor fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten uit de eerste lijn die meer willen weten over handtherapie, maar (nog) geen uitgebreide opleiding Handtherapie willen volgen. Er is geen basisniveau noodzakelijk.

Aanpak

Wil je meer weten over handtherapie, dan is deze cursus zeer geschikt. De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een online leeromgeving maakt de cursus bijzonder effectief. Je krijgt kennis aangereikt door middel van actuele literatuur, artikelen en een heldere uitleg van docenten die beschikken over ruime ervaring in het vakgebied. Je leert de opgedane kennis direct toepassen in de dagelijkse praktijk en te beredeneren welk behandelplan je in welke situatie gaat aanbieden.

De cursus wordt gegeven in een groep van 12 tot 18 deelnemers en heeft een studiebelasting van 18 contacturen en 18 uur zelfstudie.

Professionals

Dominique ten Dam is ergotherapeut en gecertificeerd handtherapeut. Zij is werkzaam in het Rijnstate Hand- en Polscentrum. Daar werkt ze nauw samen met plastisch chirurgen, algemeen chirurgen, orthopeden, revalidatieartsen en reumatologen. Ook heeft ze gewerkt in revalidatiecentrum De Hoogstraat en RaboudUMC.

Stephan van de Ven is ergotherapeut en gecertificeerd handtherapeut. Ook is hij eigenaar van Handtherapie Amersfoort. Stephan heeft uitgebreide ervaring met handrevalidatie in diverse centra, ziekenhuizen en gespecialiseerde handklinieken zoals HandClinic en Handencentrum Nederland.

Klassikaal

Deze cursus wordt alleen klassikaal aangeboden, kijk voor de locatie van de cursus bij de planning.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In deze cursus over handtherapie komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Anatomie en pathologie van de hand, pols en onderarm
 • Specifieke achtergronden, oorzaken en symptomen
 • Gevolgen van hand- en polsklachten
 • Inhoudelijk komen de volgende diagnoses aan bod
  • Mallet
  • Boutoniere
  • Letsel van de volaire plaat/collaterale band
  • UCL-letsel/skiduim
  • Triggervinger
  • Carpaal tunnel syndroom (ook Gyon, Cubital tunnel)
  • Peesirritatie zoals Quervinn, FCR, FCU, ECRL/ECRB en ECU
  • CMC1 artrose
  • Dupuytren
  • Fracturen

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Lesgeld
€ 875,-
Studiemateriaal
€ 50,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 75,-
Locatiekosten
€ 88,50
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.088,50
BTW bedrag
€ 11,25
Totaalprijs (inclusief BTW)
€ 1.099,75

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Hand- en Polsklachten in de Dagelijkse Praktijk

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Pro Education - Opleidersscore 8,3

Met recht dé opleider voor paramedici in Nederland
Pro Education is een van de grootste en snelst groeiende opleiders voor paramedici. Het instituut biedt naast erkende bacheloropleidingen in fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek een zeer uitgebreid aanbod van erkende permanente educatieprogramma’s voor de paramedisch professional. Altijd afgestemd op de laatste vakontwikkelingen en op de eigen werkpraktijk.