Enkelstabiliteit voor de Echografist

Specifieke kennis over de (functionele) anatomie van de enkel

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Pro Education

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil je graag je ervaring met diagnostisch onderzoek verbeteren, zodat je een meer gerichte behandeling kunt uitvoeren en adviseren bij een enkeltrauma? Door een betere diagnose bij de eerste echografische onderzoeken kun je meer structurele afwijkingen in de enkel onderscheiden en beginnende artrose herkennen waardoor je behandelingsadvies in kwaliteit toeneemt. In deze cursus krijg je een online dissectiedemonstratie van patholoog anatoom prof. dr. Miquel Dalmau Pastor over de relatie tussen de enkelbanden en de stabiliteit van de enkel en wordt er aandacht besteed aan de specifieke anatomie van de enkel, osteochondrale schade en pathologie met casuïstiek. De lesdagen worden gewijd aan praktische toepassing van de theoretische kennis.

Resultaat

 • Je weet hoe je de echografie moet inzetten om de juiste diagnose te kunnen stellen bij enkeldistorsie
 • Je kunt ligamentaire structuren van de enkel beoordelen
 • Je hebt kennis van het onderlinge verband tussen de enkelbanden en wat dit betekent voor de stabiliteit van de enkel
 • Je hebt meer kennis van afwijkingen die artrose kunnen verklaren
 • Je hebt kennis over de behandelingsmodaliteiten bij enkeldistorsie

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor (MSU)-echografisten die de basisdiagnoses kunnen stellen in de enkel.

Aanpak

De cursus start met een online gedeelte waar je tien korte online lessen volgt van patholoog anatoom prof. dr. Miquel Dalmau Pastor in het Engels. Deze lessen duren tussen de 20-30 minuten. Na het doorlopen van de online lessen stroom je door naar de twee klassikale lesdagen.

Met deze cursus ben je in staat om meer specifieke diagnoses af te geven bij acute maar ook bij lang(er) bestaande doorgemaakte enkeldistorsie. Door de inbreng van casuïstiek uit de dagelijkse praktijk van docenten en cursisten wordt de theorie tot leven gebracht. De klassikale dagen van deze cursus bestaan uit praktijktraining waar de kennis in de praktijk wordt geoefend.

De cursus heeft 12 contacturen en een aantal uren zelfstudie. De cursus heeft 12 contacturen en een aantal uren zelfstudie. Het minimaal aantal deelnemers is 12, het maximum is 18 deelnemers. Let op! Voor de zelfstudie van deze cursus wordt er verwacht dat je toegang hebt tot het boek Sarrafian's Anatomy of the Foot and Ankel: Descriptive, Topograhic, Functional van Kelikian, Armen S., and Shahan K. Sarrafian.

Professionals

Robert Wonink is tweedelijns MSU-echografist voor voet en enkel. Ook geeft hij les als Post HBO-docent op de Hogeschool van Groningen.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Anatomie: regionaal, functioneel en comparatief
 • Echografische anatomie
 • Onderzoeken en beoordelen micro- en macro instabiliteit
 • Pathologie en casuïstiek
 • Rapportage voor eerste en tweede lijn
 • Individuele interventie enkelinstabiliteit
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Totaalprijs: € 809,-

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Lesgeld: € 625,-
Studiemateriaal: € 75,-
Arrangementskosten: € 50,-

Locatiekosten: € 59,-

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Enkelstabiliteit voor de Echografist

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Pro Education

Met recht dé opleider voor paramedici in Nederland
Pro Education is een van de grootste en snelst groeiende opleiders voor paramedici. Het instituut biedt naast erkende bacheloropleidingen in fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek een zeer uitgebreid aanbod van erkende permanente educatieprogramma’s voor de paramedisch professional. Altijd afgestemd op de laatste vakontwikkelingen en op de eigen werkpraktijk.