Eet- en Drinkproblematiek bij Kinderen met een Beperking

Een praktijkgerichte cursus met een praktijkdag in de kinderrevalidatie

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Pro Education

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Kinderen met een beperking kunnen al op zeer jonge leeftijd problemen hebben met de ontwikkeling van het eten en drinken. In deze cursus worden de meest voorkomende oorzaken van eet- en drinkproblemen behandeld. Specifieke onderwerpen die aan bod komen zijn sondevoeding en reflux. Het bijzondere aan deze cursus is dat je op de vierde cursusdag te gast bent bij Heliomare, een kind- en jeugdcentrum met kinderrevalidatie en onderwijs voor kinderen met een (ernstige) meervoudige beperking. Kortom: een boeiende cursus waarmee je direct aan de slag kunt.

Resultaat

 • Je beschrijft de ontwikkeling van het leren eten en drinken
 • Je herkent stoornissen in de ontwikkeling van het eten en drinken bij kinderen met een beperking
 • Je doet diagnostisch onderzoek naar eet- en drinkproblemen bij kinderen met een beperking
 • Je kunt een behandelplan opstellen voor de behandeling van kinderen
 • Je past de meest geschikte behandelinterventie(s) toe in de behandeling van kinderen met een beperking met eet- en drinkproblemen
 • Je herkent de invloed van reflux op het eten en drinken bij kinderen met een beperking

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor logopedisten die (willen) werken met kinderen met een (meervoudige) beperking. Na het volgen van de cursus kun je je bij de NVLF inschrijven voor het register Preverbale logopedie.

Aanpak

De combinatie van inspirerende bijeenkomsten en een online leeromgeving maakt deze cursus bijzonder efficiënt. Als voorbereiding op de cursus werk je twee opdrachten uit, waarop je feedback krijgt van de docenten. Deze opdrachten vormen de rode draad van de cursus en worden door de docenten gebruikt om eventuele aanpassingen te doen in het programma. Het is dan ook verplicht beide opdrachten op de gestelde deadline aan te leveren.

Tijdens de cursus krijg je kennis aangereikt door middel van presentaties, filmfragmenten, praktische oefeningen en een heldere uitleg van docenten. Zij beschikken over ruime ervaring op het gebied van eet- en drinkproblematiek bij kinderen met een beperking. Onze cursisten zeggen: "Alle onzekerheden over mijn aanpak van kinderen met eet- en drinkproblematiek zijn weggenomen. Heel fijn!"

De cursus heeft een totale studiebelasting van 53 uur, waarvan 26 contacturen en 27 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers is 14, het maximum 16.

Professionals

Deze cursus is mede ontwikkeld door Eveline Leeuwenburg en Clairette van der Weerd, beide preverbaal logopedist en NDT-docent. Docenten voor deze cursus zijn Elise Brinkman en Tjitske Roording. Zij zijn beiden werkzaam als logopedist bij Heliomare in de kinderrevalidatie en gespecialiseerd in communicatieproblemen en eet- en drinkproblematiek bij kinderen en jongeren met een meervoudige beperking. Binnen een multidisciplinair team bieden Elise en Tjitske begeleiding aan kinderen en hun ouders/verzorgers. Ook verzorgen zij scholing op diverse gebieden.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Normale ontwikkeling eten en drinken
 • Signalen van eet- en drink­problemen bij kinderen­ met een ernstige beperking
 • Observeren en onderzoeken van problemen­
 • Stappenplan en behandel­mogelijkheden
 • Verschillende syndromen en hun specifieke eet- en drinkproblemen
 • Reflux en eet- en drinkproblemen
 • Sondevoeding en eten en drinken
 • Therapeutisch tandenpoetsen
 • Praktijkdag op Heliomare, de Velst Heemskerk
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Totaalprijs: € 1.543,-

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Lesgeld: € 1.250,-

Studiemateriaal: € 75,-

Arrangementskosten: € 100,-

Locatiekosten: € 118,-

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Eet- en Drinkproblematiek bij Kinderen met een Beperking

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Pro Education

Met recht dé opleider voor paramedici in Nederland
Pro Education is een van de grootste en snelst groeiende opleiders voor paramedici. Het instituut biedt naast erkende bacheloropleidingen in fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek een zeer uitgebreid aanbod van erkende permanente educatieprogramma’s voor de paramedisch professional. Altijd afgestemd op de laatste vakontwikkelingen en op de eigen werkpraktijk.