De Participerende Overheid

Samen maatschappelijke effecten bereiken

Vanaf

€ 1.472,35

Duur

3 dagen

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Bestuursacademie

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Steeds vaker nemen burgers zélf het initiatief om problemen in hun omgeving aan te pakken. Welke rol wil je als overheid in deze initiatieven spelen? Maak je al een bewuste keuze voor regisseren, stimuleren of faciliteren? In deze training ga je aan de slag met de vele voorbeelden die er zijn van overheidsparticipatie en leer je de rol(keuze) van de overheid en jezelf daarin invullen.

Jouw resultaat

Na afloop van deze training is je kennis van en inzicht in verschillende vormen van overheidsparticipatie vergroot. Je kunt bewuste afwegingen maken welke rol je wilt spelen in initiatieven vanuit de maatschappij. Een open houding, goed luisteren en durven loslaten zijn daarbij essentiële vaardigheden, die je je tijdens deze training eigen maakt. Waar je vindt dat de overheid een rol zou moeten spelen, kun je op een adequate wijze in dergelijke initiatieven participeren.

Doelgroep

Je bent beleidsmedewerker en je wilt de kracht die in je lokale samenleving aanwezig is meer benutten. Je krijgt regelmatig te maken met initiatieven uit de maatschappij en je wilt hier slagvaardig op kunnen inspelen door de juiste rol te kiezen.

Aanpak

Binnen de overheid is al veel ontwikkeld en uitgeprobeerd rond het thema overheidsparticipatie. In deze training bekijken we wat goed werkt en waar het beter zou kunnen. Je eigen werkomgeving vormt daarbij het uitgangspunt. Je verdiept je in de fases van het gehele participatieproces, krijgt daarbij zicht op de organisatorische consequenties en gaat aan de slag met verwachtingsmanagement. Wanneer is participatie relevant en wanneer niet? Lukt het om in de relatie met burgers een nieuwe rol te pakken? En wat kom je tegen? We wisselen aan de hand van de verkregen praktijkopdrachten ervaringen uit en komen zo tot do’s en don’ts bij overheidsparticipatie.

Incompany

Uiteraard kun je deze training ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

 

De Participerende Overheid

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Bestuursacademie Nederland - Opleidersscore 8,1

Dé opleider voor het openbaar bestuur
Bestuursacademie Nederland is hét kennis- en opleidingscentrum voor het openbaar bestuur. Met meer dan 50 jaar ervaring weet Bestuursacademie Nederland als geen ander hoe mensen optimaal functioneren in een politiek-bestuurlijke context. Via een compleet pakket aan vakopleidingen en praktijkgerichte cursussen worden jaarlijks duizenden medewerkers binnen de overheid opgeleid en getraind.