De Nieuwe Planpraktijk onder de Omgevingswet

Aan de slag met de 6 instrumenten van de Omgevingswet

Vanaf

€ 1.525,10

3 dagen

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Bestuursacademie

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De Omgevingswet gaat grote invloed hebben op de manier van werken binnen de fysieke leefomgeving. In deze training staat centraal hoe je de kerninstrumenten van de Omgevingswet optimaal kunt inzetten en welke veranderingen er zijn in de planprocessen ten opzichte van het huidig omgevingsrecht. Bijzondere aandacht gaat uit naar de decentrale regelgeving, maar ook de algemene regels voor de fysieke leefomgeving binnen de gemeente, waterschappen en provincies komen aan bod. Je leert onder meer op welke manieren je een gebiedsdekkende regeling kunt opstellen en hoe je ermee kunt werken.

Jouw resultaat

Na afloop van deze training kun je je verplaatsen in het gedachtegoed van de Omgevingswet. Tevens kun je zelfstandig een omgevingsvisie opstellen en aansluitend een decentrale regeling vastleggen in een gebiedsdekkende regeling. Je hebt een helder overzicht van het nieuwe stelsel en je weet welke instrumenten je kunt inzetten en welke processen je dient te volgen om een gebiedsdekkende regeling op te stellen.

Doelgroep

Je bent als projectleider, programmamaker ruimtelijk domein, planmaker of beleidsmedewerker werkzaam bij het Rijk of een gemeente, provincie, waterschap of adviesbureau. Ook als je vanuit een andere uitvoerende functie gaat werken met de Omgevingswet is deze training geschikt voor jou.

Aanpak

Tijdens de training wisselen we de nieuwe theorie af met concrete cases, die vanzelfsprekend toegesneden zijn op jouw werkpraktijk. Daarnaast is er voldoende ruimte voor vragen en discussies aan de hand van vraagstukken uit je eigen praktijk.

Incompany

Uiteraard kun je deze training ook incompany volgen. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. Je kunt ons bereiken op 035 - 7 604 860 of mail naar incompany@bestuursacademie.nl.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Uitgangspunten van de Omgevingswet
 • Welke wetten gaan er op in de Omgevingswet?
 • Overheids- en burgerparticipatie en de Omgevingswet
 • Hoofdlijnen van de Omgevingswet
 • De 6 kerninstrumenten van de Omgevingswet
 • Planprocessen en de Omgevingswet
 • (Samen)werken aan de omgevingsvisie zowel integraal als regionaal
 • Rolverdeling burgers/bedrijven en gemeenten bij zorgplichten
 • Verschil tussen bestemmingsplan en omgevingsplan
 • Decentrale regelgeving voor gemeenten, waterschappen en provincies
 • Werken met een gebiedsdekkende regeling
 • Juridische procedures in de Omgevingswet
 • Ontheffingsbevoegdheid buitengebied (GS) en Planverplichting GRP vervalt
 • Digitaal stelsel Omgevingswet
 • Voorbeelden van casuïstiek

Certificaat

Na afloop van de training ontvang je het certificaat van deelname ‘De Nieuwe Planpraktijk onder de Omgevingswet’ van Bestuursacademie Nederland.

Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties

Data en plaatsen

Deze training De Nieuwe Planpraktijk onder de Omgevingswet duurt 3 dagen.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 35,-
Lesgeld
€ 1.249,-
Studiemateriaal
€ 50,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 75,-
Locatiekosten
€ 88,50
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.512,50
Totaalprijs (inclusief BTW)
€ 1.525,10

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

De Nieuwe Planpraktijk onder de Omgevingswet

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Bestuursacademie Nederland - Opleidersscore 8,2

Dé opleider voor het openbaar bestuur
Bestuursacademie Nederland is hét kennis- en opleidingscentrum voor het openbaar bestuur. Met meer dan 50 jaar ervaring weet Bestuursacademie Nederland als geen ander hoe mensen optimaal functioneren in een politiek-bestuurlijke context. Via een compleet pakket aan vakopleidingen en praktijkgerichte cursussen worden jaarlijks duizenden medewerkers binnen de overheid opgeleid en getraind.