COPM bij Kinderen

Leer de COPM in te zetten in je werk met kinderen

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Pro Education

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In deze cursus staat het afnemen van de COPM (Canadian Occupational Performance Measure) bij kinderen, en waar nodig hun ouders, centraal. De COPM ondersteunt het cliëntgecentreerd werken. Het is een effectief meetinstrument om de door een kind ervaren uitdagingen in belangrijke activiteiten te inventariseren en evalueren. Tijdens de cursus krijg je concrete handvatten en oefeningen aangeboden om de COPM correct af te nemen bij kinderen. Ook werk je aan het versterken van de eigen regie van een kind bij het formuleren van zijn handelingsvragen. Daarnaast leer je de ervaringsdeskundigheid van kinderen (en belangrijke personen in hun omgeving) samen met je professionele expertise in te zetten voor optimale participatie van kinderen.

Resultaat

 • Je zet de COPM in om uitdagingen in het betekenisvol handelen van kinderen te achterhalen
 • Je kunt kinderen ondersteunen in het verwoorden van hun occupational performance issues (OPIs)
 • Je neemt de COPM correct af bij kinderen
 • Je neemt de COPM correct af bij belangrijke personen in de omgeving van kinderen als dat bij hen zelf (nog) niet lukt
 • Je kunt samen met de jonge cliënt de uitkomsten van de COPM vertalen naar vervolgacties in het ergotherapieproces
 • Je kunt de (klinimetrische) kenmerken van de COPM benoemen

Doelgroep

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor kinderergotherapeuten en alle ergotherapeuten die met kinderen (willen) werken.

Aanpak

Deze cursus onderscheidt zich door de jarenlange ervaring van de docent in dit vakgebied. Je krijgt actuele kennis aangereikt via onder andere literatuur en praktische oefeningen met concrete instructies. Tussen dag 1 en 2 ga je actief aan de slag met het afnemen van de COPM en het reflecteren daarop. Na de cursus kun je de verworven kennis en vaardigheden direct implementeren in je eigen beroepspraktijk.

De cursus wordt gegeven in een groep van 8 tot 12 deelnemers en heeft een studiebelasting van 11 contacturen en 15,5 uur zelfstudie.

Professionals

De cursus wordt gegeven door Ank Eijkelkamp. Ank is docent en onderzoeker bij de opleiding Ergotherapie aan de Arteveldehogeschool in Gent (B) en heeft ruim 30 jaar ervaring als (kinder)ergotherapeut.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvang je het certificaat en worden je punten bijgeschreven.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Canadian Occupational Performance Measure (COPM)
 • COPM afnemen bij kinderen
 • Semigestructureerd interview
 • Cliëntgecentreerd werken
 • Familiegecentreerd werken
 • Concrete toepassing van de COPM in de eigen praktijk
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Totaalprijs: € 704,-

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Lesgeld: € 545,-

Studiemateriaal: € 50,-

Arrangementskosten: € 50,-

Locatiekosten: € 59,-

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

COPM bij Kinderen

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Pro Education

Met recht dé opleider voor paramedici in Nederland
Pro Education is een van de grootste en snelst groeiende opleiders voor paramedici. Het instituut biedt naast erkende bacheloropleidingen in fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek een zeer uitgebreid aanbod van erkende permanente educatieprogramma’s voor de paramedisch professional. Altijd afgestemd op de laatste vakontwikkelingen en op de eigen werkpraktijk.