Cognitief-gedragsgeoriënteerde Aanpak bij Chronische Pijn

Leer de biopsychosociale visie toe te passen in de praktijk

Opleidingsniveau

Trainingen

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Pro Education

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wilt u cliënten met chronische pijn beter kunnen behandelen? In deze cursus richt u zich niet alleen op de lichamelijke verschijnselen van pijn, maar gaat u uit van de idee dat ook psychologische en sociale factoren een rol spelen. Dit wordt ook wel de cognitief-gedragsgeoriënteerde aanpak genoemd. Daarnaast verkrijgt u inzicht in de biopsychosociale visie en leert u deze bij cliënten met chronische pijn toe te passen in diverse stadia van het begeleidingsproces. Uw nieuwe kennis en vaardigheden kunt u uiteraard direct toepassen in uw eigen praktijk.

Resultaat

 • U analyseert een case van een cliënt met chronische pijnklachten
 • U kunt pijneducatie geven aan de hand van het pijngevolgenmodel
 • U kunt aan de hand van de operante benadering een gedragsgeoriënteerde behandeling opstellen voor cliënten met chronische pijn, onder andere graded activity, shaping en inzetten van bekrachtiging
 • U speelt adequaat in op het pijngedrag van een cliënt
 • U stimuleert generalisatie van gezond gedrag
 • U kunt exposure in vivo, een specifieke benadering bij bewegingsvrees, toelichten

Doelgroep

Deze praktijkgerichte cursus is speciaal ontwikkeld voor fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten Mensendieck en Cesar. Zowel therapeuten die in een multidisciplinaire setting werken, als monodisciplinaire therapeuten hebben baat bij deze cursus.

Aanpak

Veel van onze cursisten hebben een eigen cliënt in gedachten bij aanvang van de cursus. Door de interactieve onderwijsvormen, zoals praktische oefeningen en het voeren van discussies met medecursisten, is de kans zeer groot dat u weer aan het werk gaat met nieuwe tools en inzichten om deze cliënt te begeleiden.

De cursus heeft een totale studiebelasting van 24,5 uur, waarvan 18,5 contacturen en 6 uur zelfstudie. Het minimumaantal deelnemers aan de cursus is 12, het maximum 20.

Professionals

In elke cursus is de professional van cruciaal belang. Daarom stelt Pro Education hoge eisen aan de professionals. Deze cursus wordt uitsluitend verzorgd door professionals die op de afdeling chronische pijn in het revalidatiecentrum Adelante te Hoensbroek werken. Zij hebben ruime ervaring met de cognitief-gedragsgeoriënteerde aanpak bij chronische pijn. Onze professionals vervullen een actieve rol binnen de online leeromgeving en voorzien u van tips, interessante oefeningen en links.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Certificaat

Na een actieve deelname aan de cursus en bij 100% aanwezigheid ontvangt u het certificaat en worden uw punten bijgeschreven.

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Uitleg over chronische pijn
 • Specifieke achtergronden, oorzaken en symptomen
 • Pijn en de gevolgen op biopsychosociaal vlak (educatie aan de hand van het pijngevolgenmodel)
 • Maken van een probleemanalyse
 • Opstellen van een behandelplan
 • Het verhelderen van de hulpvraag, doelen en waarden
 • Tijdcontingent handelen (graded activity)
 • Omgaan met pijngedrag
 • Generalisatie van de behandeling
 • Informatie over graded exposure en ACT en de verschillen met graded activity
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten

Totaalprijs: € 1.083,50

De totaalprijs bestaat uit de volgende kosten:

Lesgeld: € 795,-
Studiemateriaal: € 125,-
Arrangementskosten: € 75,-

Locatiekosten: € 88,50

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Cognitief-gedragsgeoriënteerde Aanpak bij Chronische Pijn

Opleidingsniveau

Trainingen

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Pro Education

Met recht dé opleider voor paramedici in Nederland
Pro Education is een van de grootste en snelst groeiende opleiders voor paramedici. Het instituut biedt naast erkende bacheloropleidingen in fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek een zeer uitgebreid aanbod van erkende permanente educatieprogramma’s voor de paramedisch professional. Altijd afgestemd op de laatste vakontwikkelingen en op de eigen werkpraktijk.