Certified Management Accountant (CMA)

Het internationale alternatief voor de RC-opleiding op Masterniveau - 12 maanden

Vanaf

€ 3.985,73

Duur

12 maanden

Opleidingsniveau

Post Bachelor

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Markus Verbeek Praehep

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De opleiding tot Certified Management Accountant (CMA) is bedoeld voor de financieel professional die werkt bij een organisatie met internationale contacten of met internationale ambities. De opleiding tot CMA bestaat uit 2 delen (parts) op Masterniveau. In Part 1 staan financiële rapportage, planning en control centraal. Part 2 omvat onder andere financiële analyse, riskmanagement en ethiek. In 12 maanden word je zo voorbereid op de 2 officiële examens van het Institute of Management Accountants (IMA). CMA wordt internationaal erkend en herkend als de benchmark voor management accountants. Het is hét internationale alternatief voor opleidingen voor Register Controller. IMA® (Institute of Management Accountants), met meer dan 140.000 leden, is de wereldwijde vereniging van accountants en financieel professionals in het bedrijfsleven en is een van de grootste en meest gerespecteerde verenigingen die uitsluitend gericht zijn op het bevorderen van management accounting professionals.

Voor wie?

Je bent op HBO- of academisch niveau werkzaam in de financieel economische en administratieve sector, als finanical of business controller, accountant in business of CFO. Je hebt een internationale werkomgeving of internationale ambities en wilt een waardevol wereldwijd erkend diploma op financieel gebied behalen. Hiermee toon je aan dat je op Masterniveau de kennis en vaardigheden hebt die van een hoogopgeleide financieel professional gevraagd worden.

Aanpak

Markus Verbeek Praehep werkt voor deze opleiding met 'state-of-the-art' lesmateriaal. We kiezen er bewust voor om al onze studenten te laten werken met het Platinum Package dat internationaal wordt geroemd, een fantastisch systeem. Naast de ondersteuning van onze ervaren docent werk je met een leeromgeving met de volgende kenmerken:

 • Instructieclips, PowerPointslides en samenvattingen voor elke sectie en elk onderwerp
 • Diagnostische toetsen, zodat je vooraf kunt zien waar de meeste aandacht aan moet worden besteed
 • Exam Planner. Geef aan wanneer je start en wanneer je examen wilt doen, hoeveel uur je op welke dagen kunt studeren en het systeem berekent wat je op welke dagen moet doen. Loop je uit? Geen probleem, de planner past je route aan
 • Score Predictor. Weet wanneer je klaar bent voor het examen met deze nieuwste functionaliteit die je een betrouwbaar scorebereik biedt voor elke sectie en voor het hele examen
 • Flash Cards die je helpen om je kennis te automatiseren en te memoriseren
 • Unlimited Access Until You Pass

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke toelatingseisen voor deze opleiding. Wel heb je enige voorkennis op Bachelorniveau nodig op het gebied van economie, statistiek en bedrijfsadministratie.

Om toegelaten te worden tot de externe CMA-examens gelden er eisen. Hiervoor is een registratie bij IMA verplicht. Ook dien je in het bezit te zijn van minimaal een erkend Bachelorgetuigschrift. Zie voor meer informatie hierover de website van IMA: www.imanet.org.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

Part I - Financial Planning, Performance and Analytics

(7 bijeenkomsten)

 • Section A: External Financial Reporting Decisions
 • Section B: Planning, Budgeting and Forecasting
 • Section C: Performance Management
 • Section D: Cost Management
 • Section E: Internal Controls
 • Section F: Technology and Analytics
 • Exam Training Part 1

Part II – Strategic Financial Management

(7 bijeenkomsten)

 • Section A: Financial Statement Analysis
 • Section B: Corporate Finance
 • Section C: Decision Analysis
 • Section D: Risk Management
 • Section E: Investment Decisions
 • Section F: Professional Ethics
 • Exam Training Part 2

  Examen en certificaat

  Je schrijft zelf in voor de 2 examens bij IMA. Voor de certificering moeten beide examens behaald worden conform de door IMA gestelde voorwaarden.

  Om je Certified Management Accountant te mogen noemen heb je daarnaast 2 jaar relevante werkervaring nodig, te behalen in een periode van maximaal 7 jaar. Ook is een actief lidmaatschap bij IMA vereist. CPD (Continual Professional Development) maakt hier deel van uit. Hiervoor organiseert IMA jaarlijks activiteiten.

Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties

Duur

De opleiding duurt 12 maanden.

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 12 maanden
 • Avond: 14 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten avond variant, bij betaling in 1 termijn

Lesgeld
€ 2.790,-
Studiemateriaal
€ 950,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 132,-
Reprorechten
€ 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 3.887,-
BTW bedrag
€ 98,73
Totaalprijs (inclusief BTW)
€ 3.985,73

Locatie- en arrangementskosten

Tijdens uw opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Certified Management Accountant (CMA)

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

Post Bachelor

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Markus Verbeek Praehep - Opleidersscore 7,6

De opleidingspartner voor financiële professionals
Markus Verbeek Praehep is een autoriteit op het gebied van MBO-, HBO en vakopleidingen voor financiële professionals. Wij zijn veruit de grootste opleider in Nederland op het gebied van finance, accountancy, fiscale opleidingen en opleidingen voor de payroll professional. Dankzij zeer ervaren docenten en een uitgekiende opleidingsmethodiek garandeert Marcus Verbeek Praehep maximaal resultaat.