Brancheopleiding Kraamverzorgende

Zonder ervaring in de zorg snel aan de slag als kraamverzorgende - 1 jaar

Vanaf

€ 3.095,45

Opleidingsniveau

MBO-programma

Meer informatie

Download brochure

Opleider

Scheidegger

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wil jij graag in de kraamzorg werken, maar heb je geen opleiding in de zorg? Kies dan voor deze opleiding! Dit is de kortste en meest praktijkgerichte weg om aan de slag te kunnen. Wanneer je alle onderdelen met een voldoende afrondt, ontvang je van Scheidegger het door de CZO erkende branchediploma Kraamverzorgende met bijbehorende speld. Na de opleiding word je als kraamverzorgende in dienst van een organisatie voor thuiszorg, een kraam- of bemiddelingsbureau ingezet bij een gezin in de periode tijdens en na een bevalling. Naast de zorg voor moeder en kind heb je ook de verantwoordelijkheid om het huishouden draaiende te houden.

Studeren bij Scheidegger

Wij willen het leren zo praktisch en efficiënt mogelijk maken. Tijdens de lessen worden niet alleen de theorie en de gemaakte opdrachten besproken, maar werk je ook aan de vaardigheden die je nodig hebt in je dagelijkse praktijk. Bovendien voer je inspirerende en leerzame discussies met je medestudenten, waardoor jullie samen tot oplossingen komen. Ook heb je tijdens je studie toegang tot de digitale leeromgeving e-Connect. Hierin vind je alle informatie over je studie en examens. Zie voor meer informatie e-Connect.

Natuurlijk moet je het zelf doen, maar je staat er niet alleen voor! Bij Scheidegger zien we jou echt staan. Tijdens je studie krijg je persoonlijke begeleiding van een mentor, die als geen ander weet wat er allemaal komt kijken bij het volgen van een studie. Zo helpen wij je om het beste uit jezelf te halen. Jouw doel is ons doel: een diploma!

Unieke opleidingsopzet

De opleiding duurt 1 jaar en bestaat uit 3 modules. De modules bestaan elk uit 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiebegeleider bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een studie succesvol af te ronden.

Stage

Leren doe je in de praktijk. Voor deze opleiding loop je stage. We noemen dat de beroepspraktijkvorming (BPV). Voor de BPV heb je een stage of werkplek nodig die past bij deze opleiding. Je dient in totaal 900 uur stage te lopen. Dat zijn 24 weken van 24 uur per week. Bij aanvang van de opleiding start je al met de stage, maar je kunt de uren flexibel verspreiden over de duur van je opleiding. Heb je nog geen stagelocatie? Ons Stage Instituut kan je mogelijk helpen met zoeken. Neem in dit geval contact op met een van de opleidingsadviseurs van Scheidegger.

Kinder-EHBO en Babyreanimatie

Als je nog niet in het bezit bent van het erkende certificaat voor Kinder-EHBO en Babyreanimatie, deze cursussen worden verzorgd door onze businesspartner 112BHV. Zie voor een overzicht van hun aanbod: www.112bhv.nl.

Praktijkmodule

In de praktijkmodule Vaardigheden voor de kraamverzorgende ontwikkel je je vaardigheden in een zogenaamd skills lab. Dit is een zeer goed uitgeruste oefenruimte waar je daadwerkelijk oefent met vaardigheden die je als kraamhulp nodig hebt. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma. Zie onze 6 gouden garanties voor meer informatie.

Btw

Je ziet de prijs die je als consument betaalt. Ben je werkgever en wil je informatie over de btw, kijk dan op Praktische informatie.

Klassikaal of virtual classroom

Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Geef je de voorkeur aan lessen op vaste tijden, met een docent én digitaal? Dan biedt virtual classroom je de uitkomst. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.

Voor wie?

Deze opleiding is voor iedereen die graag als kraamverzorgende wil werken. Voor deze opleiding heb je geen ervaring in de zorg nodig.

Om toegelaten te worden tot de Brancheopleiding Kraamverzorgende moet je één van de volgende diploma's of bewijzen hebben: VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg), MBO niveau 2 of 3, vakopleiding. Heb je geen diploma? Dan kan je met een overgangsbewijs van HAVO/VWO naar het vierde leerjaar en een dienstverband met een geldige leerarbeidsovereenkomst ook worden toegelaten.

 
Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Afronding

Je rondt de module Vaardigheden voor de kraamverzorgende af met een praktijkexamen. Voor de module Communicatie in de zorg maak je een opdracht en voor de module Werken in de kraamzorg maak je een digitaal examen, waarin je de koppeling maakt met de praktijk. Op je stageplek maak je praktijkopdrachten. Je rondt je opleiding uiteindelijk af met een praktijkexamen.

Studieprogramma

Werken in de kraamzorg

(6 lessen)

 • Het zorgplan
 • Communicatie en begeleiden
 • Relatie en beroepshouding
 • Overdracht en samenwerken
 • Zorg voor kraamvrouw en baby
 • Bijzonder kraambed
 • De organisatie van de kraamzorg

Communicatie in de zorg

(6 lessen)

 • Overdracht
 • Voorlichting, advies en instructie
 • Overleggen
 • Evalueren en feedback geven
 • Ethische dilemma’s
 • Omgaan met emoties
 • Slechtnieuwsgesprekken voeren

Vaardigheden voor de kraamverzorgende

(6 lessen)

 • Verpleegtechnische handelingen voor de kraamverzorgende
 • Partusassistentie verlenen
 • Verzorgen van de kraamvrouw
 • Verzorgen van de pasgeborene

  Diploma

  Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je van Scheidegger het door CZO erkende branchediploma ‘Kraamverzorgende’ met bijbehorende speld.

Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties
Startmomenten & locaties

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 1 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dagopleiding: 9 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avondopleiding: 12 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur en 3 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur

Als je de dagopleiding volgt, volg je 2 lessen op 1 dag.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten avond variant, bij betaling in 1 termijn

Inschrijfgeld
€ 100,-
Lesgeld
€ 1.799,-
Studiemateriaal
€ 405,-
Examenkosten
€ 630,-
Eindopdracht
€ 250,-
Korting bij betaling ineens
€ -125,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 3.059,-
Totaalprijs (inclusief BTW)
€ 3.095,45
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Brancheopleiding Kraamverzorgende

Opleidingsniveau

MBO-programma

Erkenningen

Meer informatie

Download brochure
DE OPLEIDER

Scheidegger - Opleidersscore 6,2

Met Scheidegger sta je sterker
Scheidegger verzorgt al ruim 70 jaar klassikale praktijktrainingen, MBO vakopleidingen en erkende HBO Bacheloropleidingen. Wij geloven in klassikale opleidingen waarin je, onder begeleiding van ervaren praktijkdocenten en samen met je medestudenten, kennis en vaardigheden opbouwt die echt belangrijk zijn voor jouw beroep. Inmiddels hebben al meer dan één miljoen mensen een of meerdere diploma’s bij Scheidegger behaald.